Konferencija UP i SDT: Špediter osumnjičen da je radio za krijumčare droge, kokain nije trebalo da stigne u Voli

1

Podsjetimo, oko pola tone kokaina carinici su zaplijenili u magacinu logističkog centra kompanije Voli u Zeti

Špediter Đ.D. uhapšen je i određeno mu je zadržavanje zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain u paketima banana koje su bile namijenjene kompaniji Voli, saopštio je specijalni tužilac Miroslav Turković. Na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije kazao je da je još nekoliko osoba iz Crne Gore, na čijoj identifikaciji se radi, učestvovalo u krijumčarenju te droge.

Kako je kazao specijalni tužilac Miroslav Turković došlo se do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom 2021. godine u Sloveniji, CG, i teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja je vršila određeni broj kriminalnih djela, konkretno neovlašćena proizvodnja, držanje i prodaja droge.

“Dokazi upućuju da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin Đ.D. koji obavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da vrši manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smješten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mjera carinika”, kazao je Turković.

Članovi te grupe postali su još neka lica iz Crne Gorena čijem identitetu se intenzivno radi.

“Radi se o licima koji su državljani Crne Gore i obavljali su zadatke u slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar, čiji je zadatak bio da postupajući po naredbamai uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima organizacije radi daljeg transporta iz carinske zone”, kazao je Turković.

Pripadnicima kriminalne organizacije članovi sa Ekvadora pribavljali su falsifikovane službene znakove, brodske plombe, koje su dostavljali u kontejnerima zajedno sa drogom kako bi pečatili robu kako bi izgledalo da paketi nijesu otvoreni.

V.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da je od 109 kontejnera koji su kontrolisani u Baru 70 sadržalo banane.

“Profesionalnom primjenom parametara, carinski službenik koji je rukovodio skenerom tog dana kada su stigle banane došao je do saznanja da je jedan kontejner kontaminiran. Tu informaciju je podijelio je sa nama a mi smo napravili procjenu da taj podatak treba da podijelimo sa institucijama”, kazala je ona.

Pošiljka je praćena do terminala u Podgorici i kupca kompanije Voli trejd.

Podsjećamo, policija je uhapsila špeditera iz Bara Đ.D. zbog sumnje da je povezan sa tovarom od 400 kilograma kokaina koji je nađen u magacinu Logističkog centra kompanije “Voli”, rečeno je portalu RTCG.

Skupocjeni bijeli prah, čija tačna količina tek treba da bude utvrđena, radnici su pronašli u paketu sa bananama, a potom je uprava te firme obavijestila policiju.

Katnić: Od policije smo saznali za kokain, carinska zona je bila glavni cilj, a ne kompanija Voli

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da su o ovom slučaju saznali od policije, a oni od carinika.

“U početku nismo znali modus operandi. Onda smo došli do plombe, koja je jedinstvena i izdaje se u Ženevi . Ona je pokazatelj da tovar iz Ekvadora do Bara nije otvaran”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, kontrolisali su sve.

“Nije ptica mogla prolećeti. Radnici su uočili, to bi i dijete moglo vidjeti da se ne slažu paketi. Ova droga je trebala da bude preuzeta u skladištu kao što je i prethodna bila preuzeta najmanje tri puta”, naglasio je Katnić.

Kontejner je, naveo je on, 11 dana bio u skladištu, kada su mogli da ga otvore, stave lažnu plombu i uzmu kokain, a to pokazuje da je carinska zona bila glavni cilj, a ne kompanija Voli.

,,Izjave Abazovića prelaze u neprijatnost, nadam se da će moj brat ovo čuti”

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ocijenio da izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića prelaze u neprijatnost.

“Morate Abazovića pitati zašto insistira na mojoj smjeni. Ja znam zašto kriminalne organizacije insistiraju na mojoj smjeni – manjkali su im milioni”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Katnić.

Nepristojno je, dodao, ne može i ne smije da utiče na Tužilački savjet.

“Oni mene treba da zaštitite. Nadam se da će moj brat i ovo čuti”, rekao je Katnić.

Katnić ne vjeruje da će ga novi Tužilački savjet poslati u penziju.

“Ozbiljni problem bi država imala da mi isplati sve kad bih tužio u Strazburu”, smatra on.

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da se došlo do novih podataka i dokaza u slučaju otmice i ubistva M.R. za šta se do sada sumnjičilo 12 osoba. On je istakao da je još jedna osoba osumnjičena da je bila dio kriminalne organizacije koja je otela M.R. od koga su pokušali da iznude novac.

“Postoji sumnja da je ovo lice Đ.P. sa drugim članom ove organizacije lišio života M.R. nakon čega su njegovi posmrtni ostaci odnijeti u NP Loćen i zapaljeni”, kazao je Čađenović.

Tužilaštvo je 24. decembra donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv devet lica zbog sumnje da su bili članovi kriminalne organizacije koja je planirala teško ubistvo.

“Prikupljeni su dokazi da je Z.M. i drugo za sada nepoznato lice djelovali u Crnoj Gori i inostranstvu. Sumnjiče se da su izvršili više krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore, a planirali su i ubistva u Srbiji”, kazao je on.

Kazao je da je ta organizacija bila čvrsto koncipirana i da je sprovodila kriminalni plan.

“Postoji sumnja da je ova grupa izvršila teška ubistva na štetu P.N. i P.D. Žrtve su praćene nekoliko mjeseci kako bi se odabralo vrijeme i mjesto za ubistvo”, kazao je Čađenović.

Postoji sumnja da su pokušali i ubistvo S.K. , S.I. i K.M. koje je izvršeno 18. novembra.

“Postoji sumnja da su ovo djelo izvršili Z.M. i Đ. M. takođe uz upotrebu vatrenog oružja”, kazao je on.

Za više ubistava osumnjičeni su Z.M., Đ.M., B.Đ., Đ.V., M.M., M.N, M.G., I.B. i T.D.

 

1 KOMENTAR

  1. 30-40 miliona pogrijesilo put, a dje meni u garazu to ne istovariste slucajno. I ako bi se tako sto greskom desilo, bi li me uhapsili greskom ili ne, pitam se.??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]