Konobar Marko osmijehom je zagrlio Kotor

21
konobar Marko Rakočević u hotelu "Vardar"

konobar Marko Rakočević

Uz bićerin koji nam ovoga puta neće donijeti omiljeni konobar Marko Rakočević, Skala radio će njega ugostiti čašicom toplog razgovora.

Kada dođete u kotorski hotel “Vardar“, osim narudžbe, dobijete redovno nešto što je besplatno, a moguće i najviše košta.

To su prije svega osmijeh, finoća, kultura, strpljenje.

Sve ovo krasi mladog i u Kotoru popularnog kamarijera, kako se u ovom kraju kaže, konobara Marka.

Ovaj mladi čovjek, konobarski veoma zahtjevan i odgovoran posao obavlja s lakoćom, a sa gostima, posebno turistima, komunicira na pet svjetskih jezika.

“Da nije ljubavi koja je osnovni motiv ovog posla, ne bih se njime ni bavio“, na početku razgovora kaže Marko za naš radio.

konobar Marko Rakočević u Skala radiju

Njega ne zanima trka za brzom zaradom preko noći, niti rad na crno kojim se po pravilu bave mnoge njegove kolege, mladi posebno.

On je završio srednju školu u Podgorici, smjer tehničar kulinarstva, ali ga posao kuvara nije zanimao.

Danas, uz svakodnevni  rad, student je treće godine studija tehnički menadžment i turizam na kotorskom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Komunikacija sa ljudima je prevagnula i odvojila ga od kuhinje, priča Marko i konstatuje da je za njega najvažnije što je ostao u ugostiteljstvu, posebno važne grane za razvoj crnogorskog turizma, lične karte naše države prema svijetu.

Ako se trebaju podržavati standardi koji su dosta visoki, onda svakim danom nešto novo treba učiti, unapređivati i usavršavati.

Gosti postaju sve više zahtjevniji primjećuje ovaj mladi, omiljeni konobar u Kotoru.

“Mora se odgovoriti savremnom trenutku, posebno u objektu u kojem ja radim, a to je gradski hotel Vardar, u srcu drevnog Kotora, koji ima svoju klijentelu, građanskog, kulturnog stanovništva. Ovaj hotel sa predivnom terasom na glavnom gradskom trgu je i nezaobilazno mjesto gotovo čitave godine, posebno  turista sa kruzing putovanja, koji se više sati zadržavaju u ovom čarobnom gradu“, kaže Rakočević.

U ovom hotelu, visoki kriterijumi strogo moraju da se poštuju, a osnovna nepisana, a univerzalna pravila su, po njegovom mišljenju, kultura, osmjeh i ljubaznost.

To sveto trojstvo, gotovo je biblija za posao koji tako lako i šarmantno obavlja mladi Marko.

Potencirajući  u razvgovoru ophođenje na relaciji konobar-gost, Marko kaže da je gostu gotovo sve dopušteno, konobaru samo da mu bude na usluzi bez komentara, sviđao mu se gost ili ne.

Osmijeh je, kaže univerzalni jezik koji svi razumiju, a Marko je svojim osmijehom zagrlio čitav grad.

Zato mu uzvraćaju Kotorani koji su češće u ovom hotelu upravo zbog Marka i njegove ljubaznosti.

Konobar koji sve zapamti a ništa ne piše, koji uslužuje sa posebnom vrstom šarma, nerijetko poljubivši ruku dame, a obavezno pridržavajući kaput gostu.

Na ovo, Marko odgovara da onako kako bi on želio da dobije uslugu, tako sam radi.

Na česta pitanja kako je uvijek nasmijan i ima li on uopšte problema, odgovara da svoju nervozu ostavlja na vrata od grada kojima ulazi do posla.

U svakom poslu treba krenuti od kućnog vaspitanja i držati se potom građanskog, poručuje Marko i dodaje da po njemu konobar mora biti izuzetno obrazovan da bi mogao komunicirati sa različitim ljudima, različitog obrazovanja i statusa, ne dijeleći goste.

Podjednako sa ljekarom ili molerom, koji moraju dobiti istu pažnju.

Kafanski sto uvijek je bio mjesto susreta, povjerljivih razgovora, različitih tema, sukoba mišljenja i sve to, htjeli ili ne, dođe ali i prođe s jednog na drugo uho konobara.

Na ovo pitanje Marko sa smješkom odgovara da upravo na jedno uđe, na drugo izađe jer, diskrecija gostiju mora da se poštuje kao u crkvi ili kao kod doktora.

Ima slučajeva i kada se testira konobar i njegova povjerljivost.

Te lekcije s uspjehom obavlja, jer ga ne dotiču priče za stolom i njegova reakcija je strogo ozbiljna, kome god da priđe sa tacnom ili gvantijerom po kotorski, kaže Marko, dokazujući da je naučio i lokalni govor u gradu koji obožava.

“Konobari, sportisti i umjetnici su  ambasadori naše zemlje. Pogotovo sa gostima koji dođu brodom, jer je njihov prvi susret sa ugostiteljima i ukoliko im je taj prvi susret negativan, negativno će biti i sve ostalo”, naveo je on.

Na naše pitanje da li je adekvatno plaćen, Marko je  kazao da konobar živi od bakšiša, plata ostaje skromno sa strane, jer posao nije plaćen baš kao što bi trebao.

“Naše školovanje i usavršavanje sami plaćamo, ali ja bih ponovo izabrao Kotor u čiju sam dušu ušao”, rekao je on.

A kako je dospio u Kotor, kratko nam je ispričao da je to bilo prilikom jednodnevne ekskurzije na primorju.

Kada je ugledao zidine drevnog Kotora kazao je: to je to. Ovdje ću ostati. Ovo je moj grad.

To je bio moj prvi susret i na prvi pogled me Kotor osvojio, kazao je Rakočević.

Kafa koju on služi, posebno ona  ritualna, jutarnja, ne mora da bude kako se u “Vardaru“  dobija sa galetinom, kolačićem ili lokumom.

Ona je po pravilu garnirana osmjehom besprekorno urednog i šarmantnog konobara, koji se na prvi pogled mora zavoljeti, baš kao što je on zavolio ovaj grad.

Na naše pitanje kako bi njega i ko želio da usluži, te na koji način se odmara od silne kilometraže koju svakodnevno prevaljuje u ovom poslu, Marko je rekao da je to šetnja priobalnim putem pored mora.

“More liječi i naravno moja djevojka, koju, kada ugledam zaboravim na umor, pa bi sa njom mogao u šetnju do kraja svijeta“, kazao je Marko, ne skidajući osmijeh sa lica.

Dubravka Jovanović

21 KOMENTARI

 1. Ja sam svako jutro na kafu u Vardar i ovo je sve tačno za Marka.On je pravi profesionalac u svom poslu i samo riječi hvale za mladog gospodina.Ovo je zaista izuzetak i primjer kako se uklopiti i razumjeti sredinu u koju je došao da radi i živi.Nažalost sve ostalo što se skotrljalo u Kotor je sušta suprotnost,jedna nekultura,divljaštvo što svakim danom urušava naš Kotor i našu Boku.

 2. Dobro došao, sinko!
  Kad je krajem XIX vijeka, nakon naglog razvoja parobrodskog transporta, počeo masovni odlazak mladih Crnogoraca u Ameriku, Knjaz Nikola nije mnogo brinuo.
  “Vratiće se oni brzo”- govorio je.
  Tako je i bilo.
  Brinuo je za one koji su silazili u Primorje i Boku Kotorsku.
  “E, tizi se neće vratiti” – jadikovao je Gospodar.

 3. Ponosna na svog dragog pobra, divno i pre svega dobro biće, što se prirodno odražava i na posao!:)
  P.S. Ukoliko vidi ovaj komentar, nek se javi, nemam Fejs pa izgubismo kontakt.;)

 4. Bravo Ma$a car si…zaisto divan momak i konobar…nikad neraspolozen…ponekad se pitam ima li on ikadd neki problem 🙂

 5. Svaka cast Marko, da je vise takvih ljudi svijet bi bio ljepse mjesto, osmjeh nikoga ne kosta nista ali jako puno znaci ljudima koji svaki dan tu dolaze, … zivio

 6. Svaka cast, najbolji i najljubazniji konobar. Ne treba zaboraviti i ostalo osoblje iz hotela Vardar i oni su veoma usluzni.

 7. Bravo Mare, zasluzujes sve ove pohvale, i svaka cast Skala radiju sto su se sjetili da podrze i napisu ovako nesto!

 8. Svaka cast Marku, ako je zbilja takav kako je napisano u tekstu.
  Sjutra dolazim u Vardara da popijem kafu i da me Marko usluzi.
  A njegovim sefovima predlazem da mu daju duplu platu. Jer ovakvi konobari privukuju musterije, a kada ima musterija Vardar ce dobro da posluje, i zbog toga treba nagraditi ovog momka.
  A ujedno ovaj tekst je i dobra reklama za Vardar, tako da predlazem sefovima da castite nesto i Dubravku. ( barem jedan kapucino i kolac 🙂 )

 9. Baš ste prao rekli. Zbog ovoga krasnoga konobara mladoga ja sam često u Vardara. Neka se drugi i stariji ugledaju na njega i njegovo ophođenje prema svakome gostu.S apetitom sam pročitao i slušao ovaj razgovor.Stari Kotoranin

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]