Konstitutivna sjednica Skupštine 23. septembra, Abazović ima prijedlog za predsjednika, ali ne otkriva ko je

2

 

Konstitutivna sjednica novog crnogorskog parlamenta biće održana sljedeće srijede, 23. septembra, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, nakon konsultacija sa predstavnicima izbornih lista. Nosilac liste koalicije “Crno na bijelo”, Dritan Abazović kazao je da opozicija ima prijedlog za predsjednika Skupštine, ali nije želio da otkriva ko je to, te da za sad nema nesuglasica oko sastava buduće Vlade.

Prvu sjednicu novoizabranog sastava parlamenta sazvao je predsjednik prethodnog saziva Skupštine Ivan Brajović za 23. septembar. Na dnevnom redu biće:

-Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore;
-Izbor predsjednika Skupštine Crne Gore;
-Utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika Skupštine Crne Gore i
-Izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Na sastanku su bili Milutin Đukanović iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Dritan Abazović i Mileta Radovanić iz Ure, Momo Koprivica iz Demokrata, predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, Branimir Gvozdenović iz DPS-a, Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, a albanskih koalicija Fatmir Đeka i Nik Đeljošaj.

Abazović ističe da će se truditi i zbog epidemije ubrzati procedure vezane za izbor Skupštine i Vlade, ali da ipak nije momenat za ishitrene, već mudre odluke.

Na pitanje da li će 23. septembra imati prijedlog za predsjednika parlamenta, rekao je da je ubijeđen da hoće.

“Iz grupe koja je pobijedila, pretpostavljam ko će biti, ali rano je da saopštim javnosti”, kazao je Abazović, dodajući da se nisu osjećale nikakve opstrukcije povodom predlaganja.

Što se tiče Vlade, dodaje Abazović, trebaće više vremena da se ona konstituiše jer, kako ističe, ima više obaveza.

“To se odmah neće desiti. Trebaće nam određeni broj dana”, rekao je Abazović.

Na pitanje ko će biti predsjednik Skupštine, Milutin Đukanović iz DF-a ističe da je rano o tome govoriti.

“Lako ćemo se dogovoriti i neće biti problema”, uvjeren je Đukanović.

Na pitanje da li će Zdravko Krivokapić biti mandatar, Đukanović je kazao da je njegov lični stav da je prirodni put da čovjek koji je bio na čelu najjače liste bude mandatar.

Momo Koprivica iz Koalicije “Mir je naša nacija”, rekao je da je jasno da su građani iskazali želju za suštinskim promjenama, te da Crnoj Gori predstoje dani demokratjje i vladavine prava.

“Opozicija će u budućem parlamentu biti znatno više poštovana nego što je bio slučaj do sada. Nakon 115 godina ustavnosti dešava se smjena vlasti na izborima. Kada je u pitanju izbor predsjednika parlamenta, o tome ćemo prvo razgovarati sa koalicionim partnerima”, naveo je on.

Gvozdenović ističe da je DPS pokazao ozbiljnost i državotvornost i u tom pravcu će, kako kaže, nastaviti.

“Izborna volja bila je usmjerena u drugom pravcu i mi smo to priznali. Bićemo na konstitutivnoj sjednici, pomoći ćemo da se stvori ozbiljan i odgovoran ambijent. DPS ima veću odgovornost jer je državotvorna partija”, naveo je on.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, koalicija “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po tri poslanika, a SDP dva, dok će po jednog predstavnika imati Albanska lista “Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu” i koalicija “Jednoglasno”.

Crnogorski parlament, čije konstituisanje se očekuje, ima 81 poslanika.

S.Đ.

CdM

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]