Kontejneri na Ivanovim koritima puni smeća ne smiju čekati kraj dana

1
kontejneri za koje je zadužen Nacionalni park Lovćen prazne se poslije nekoliko dana

Na 12-om kilometru od prijestonog Cetinja i svega dvadesetak od susreta sa UNESCO-vim Kotorom, nalazi se jedno od najljepših izletišta Crne Gore – Ivanova korita.

U sastavu Nacionalnog parka „Lovćen“, privlači svake godine sve više turista koji žele mir, čist vazduh, pitku izvorsku vodu, šumu koja puni pluća kiseonikom i popravlja krvnu sliku, domaću hranu sa nadaleko čuvenim njeguškim sirom i pršutom.

Ivanova Korita je velika dolina dužine 1200 m. Ime je dobilo po Ivanu Crnojeviću, osnivača Cetinja. Potoci  iz planine Trestinik se prikupljaju u rezervoaru od kamena i iz njega izlivaju u korito koje je napravljeno od bukve. Po legendi, korito je ručno napravio car Ivan. Na tom prostoru raste preko 1000 vrsta biljaka, ljekovitih i mirisnih.

Pa ipak, na Ivanovim koritima, kažu nam naši sugrađani koji su stalni konzumenti čudesne ljepote i ovog prirodnog lječilišta koje mami, zatičemo i slike koje moraju da zabrinu i pozovu odgovorne na odgovornost.

Kontejner prepun smeća stoji po nekoliko dana. Niko ga ne prazni a iz njega se širi nepodnošljiv smrad. Nerijetko ga neko jednako savjestan zapali, pa sve zajedno liči na ekološku sramotu od koje svi zajedno moramo da crvenimo. To je, kažu nam tamošnji, kontejner u vlasništvu Nacionalnog parka „Lovćen“.

Može im se, čuje se od prolaznika. Novca imaju, pa što bi vodili računa o kontejnerima.

ovaj drugi se redovno prazni

Na drugom mjestu drugačija priča. Ispražnjen kontejner je svakodnevna slika. Da se nikada ne prepuni i da takav ne ostane, brine se JU Odmaralište Lovćen-Bećići.

Pozvali smo Nacionalni park „Lovćen“. Dobili smo Mirjanu Uskoković, stručnu saradnicu za edukativno promotivne poslove u Centru za posjetioce, koja nam je kazala da to nije u njenoj ingerenciji i uputila nas na šefa Službe zaštite Đorđa Kaluđerovića a ovaj na direktora Veselina Živanovića.

Direktor nam je kazao da je vozilo Komunalnog preduzeća Cetinje u kvaru i da se očekuje da bude popravljeno za dan dva. Radi se o specijalnom vozilu jer drugo vozilo ovog preduzeća nije u stanju da prazni prostor za otpad o kome je riječ. Činjenica je da se on prepuni brže od drugoga jer u njega prvo bacaju smeće skoro svi i posjetioci i mještani, kazao je Živanović.

Ukoliko kamion Komunalnog preduzeća Cetinje do sjutra ne bude popravljen, direktor Nacionalnog parka „Lovćen“ je obećao da će pomoć zatražiti od susjednih komunalnih preduzeća. Ono što je važno, kazao je on, okolo je sve čisto i na Ivanovim koritima, koje posjeti i po 1500 gostiju i nema problema te vrste.

Da zaista i u buduće pomaže voda i vazduh sa korita Ivanova, ovakve slike i neprilike moraju pod hitno biti eliminisane.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].