Korakom stotinu godina od Svetog Nikole do Svetog Tripuna

4

Lode i Savin dan

U Kotoru vijek, vijeku predaje tradiciju zajedničke proslave Loda koje označavaju početak Tripundanskih svečanosti u drevnom gradu i Savin dana.

Ispred hrama Svetoga Nikole, Gradska muzika Kotor građane i vjernike pravoslavne i katolike pozdravila je svetosavskom himnom uz dječiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Protojerej stavrofor Momčilo Kriviokapić je poručio da ovo samo Kotor ima o čemu svjedoči i vedro nebo i sunce koje nas obasjava posije kiše, kao najbolji znak da je to nešto što treba da se čuva kao zenicu oka.

Sveti Tripun je divni svetitelj stare hrišćanske crkve koji je zaštitnik od mnogih zala posebno demonskih sila.

“Demonske sile u naše vrijeme poprilično vladaju, zato da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi”, poručio je Krivokapić, paroh Srpske parvoslave crkve u Kotoru.

Na pjaci ispred crkve Svetoga Nikole po tradiciji Savin dan pozdravili su i članovi odreda Bokeljske mornarice i predstavnici društveno-političkog života Kotora.

Potom sa pjace od Svetoga Nikole svi zajedno sa Gradskom muzikom otišli su na Pjacu ispred katerdrale-bazilike Sv. Tripuna sa čije lođe Lode je izgovorio mali admiral.

Ovogodišnji mali admiral Bokeljske mornarice dvanaestogodišnji Tivćanin Karlo Marijana Ribica, po 1211. izgovorio je pohvale svecu, zaštitniku grada Kotora.

Uz taktove kola mornarice koje je odsvirala Gradska muzika podignuta je Tripundanska zastava, čime su zvanično počele Tripundanske fešte, a koje se završavaju 9. febuara vanjskom svečanosti Bokeljske mornarice, svačanom svetom Misom i Procesijom ulicama starog grada.

Današnjim svečanostima ispred crkve Svetog Nikole i katedrale Svetog Trupuna je prisustvovao gradonačelnik Kotora Željko Aprcović sa saradnicima.

4 KOMENTARI

  1. Jordane, tačno je to, ali i da si u male sa austrofilima i fratrima, bio i jesi!
    Do kada, pelicanu …..???

    • …ali bi to ,što bi pri tebi “privalio”-bilo malo i previše, da ti “Građanin X”-imaš privilegiu,da duplo zasmrdiš-nečivještvom…ka ti peci…koji te “uznemiravaju”-svojim nedjelima -počinjenim NAD NAJVEĆOM CRNOGORSKOJ SVETINJI-KAPELI I GROBU NJEGOŠEVOM NA LOVĆENU…PI POGANI ŠTO UČINJESTE MALENOJ ,A ISTORIJSKI VELIKOJ-GOLEMOJ CRNOJ GORI-NA STARU PRAVOLAVNU GODINU-1916….! NO I PORED SVEGA,SRENI TI PRZNICI-I AKO NEBIO-NEBILI BOLJI I LJUCKIJI…NEPONOVILI SE NI U ARHEOLOGJI!!! JER VAŠE SVINJARIJE-SVIJET U PASANE VJEKOVE NIJE ZABILJEŽIO NI U DOBA VARVARA-ALI JESTE U DOBA TVOJIJEJE PREDAKA-SRAMNE PROOŠLOSTI..”KORISTEĆI BENEFITE”-AUSTRIJANSKIH OKUPACIONIH JEDINICA-KOJE SU LOGISTIČKI BILI IZRAVNO PODUPRTI -OD DOMAĆIH NESOJA-SLUGU OKUPATORA…NIŠTA NEOBIČAJNO U ISTORIJI CRNE GORE..MOJ DOBRO DOBRANI “Građanin-u X”!!!!…MALO VIŠE SRAMA I ZASTIĐA-NEBI TI ŠKODILO…?!

  2. …FALATI BOŽE,ZNA LI IKO ŽIVI ,ELI SE NA DANAŠNJI DAN..PRIJE 104 GODINE(1916-2020) -SLAVILE(STOLJEĆIMA/VJEKOVIMA) BRACKE LODE ISPRED SVETOGA TRIPUNA I SVETOGA NIKOLE…NOTA BENE U VRIJEME K O R O T E, .U KOJOJ JE BILA-DRŽALA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA..DILJEM BOKE KOTORSKE..OD KUFINA DO DEBELOG BRDA-U POVODU NEHRIŠĆANSKOG PONAŠANJA AUSTRIJANSKIH OKUPTORA..KOJI SU NA STARU PRVOSLAVNU GDINU 1916~~~(6 DANA NAKON NJIHOVE POGIBIJE NA MOJKOVCU-ĐE SU CRNOGORCI BRANILI I ODBRANILI SRPSTVO I SRPSKU SLAVNU ISTORIJU)~~~..NA LOVĆENU OBURDALI KAPELU I GROB NJEGOŠEV-ŠTO GRANATMA.-SA BRODOVA.ŠTO HRABRIM ČETARIMA IZ BOKE-KOJI SU-NAORUŽANI MAŠKINIMA..DORUŠAVALI CRNOGORSKU SVETINJU…LOVĆEN SVETI.U KOJEGA SU SVI DO MORAČE U NJEGA ZAKLETI..100 POSTO…A PREO MORAČE-PROCENTUALNO-PRAVILNO RASPOREĐENI ! “DA I NE”-ZAR NE? KAKO NAM OBJASNI-REČE ONAJ MLAĐANI PEŠEDNIK OPŠTINE ETNJICA-BIVŠAA MESNA ZAJEDNICA U OPŠTINI BERANE-PRIJE 2-3 GODINE…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]