Kordić: EK pozdravila ukidanje ekonomskog državljanstva

0
Zorka Kordić
Stav Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine naišao je na pozitivan odgovor evropskih partnera, čime je dodatno demonstriran značaj evropske perspektive za suštinski razvoj društva i dostizanje evropskih standarda, ocijenila je glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić. 

“Stav Evropske komisije (EK) o pitanju ekonomskog državljanstva poznat je iz ranijih izvještaja o Crnoj Gori, te je u tom smislu ukazivano na potrebu njegovog postepenog ukidanja“, rekla je Kordić agenciji Mina-business.

Ona je navela da to nije samo pitanje pristupnog procesa Crne Gore, jer je evropski parlament u više navrata pozivao pojedine države članice, kao što su Kipar i Malta, da što prije ukinu sve postojeće programe sticanja državljanstva putem ulaganja.

“Uvođenje ove šeme nosilo je sa sobom i potencijalni rizik zloupotrebe bezviznog režima, u smislu da dodjela državljanstva na ovaj način, ne postane način pristupanja Šengenskom prostoru onima kojima taj pristup ne treba dozvoliti“, kazala je Kordić.

Šeme ekonomskog državljanstva po EK, kako se navodi, mogu nositi migracione i bezbjednosne rizike, kao i rizike u pogledu pranja novca, utaje poreza i finansiranja terorizma.

Crna Gora je 1. januara 2019. godine pokrenula program dodjele ekonomskog državljanstva.

“Na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i EK, održanom 17. i 18. marta u online formatu, pozitivno je dočekano opredjeljenje Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine, kad ističe predviđeni period njegovog trajanja“, rekla je Kordić.

Prema njenim riječima, taj sastanak Pododbora bio je prilika da Crna Gora pošalje poruku spremnosti na partnerski odnos i potpuno uvažavanje standarda EU, ocjenjujući da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU.

Kordić je kazala da su, u tom kontekstu, ukazali evropskim partnerima da će Vlada nastaviti da primjenjuje program ekonomskoh državljanstva do kraja ove godine, te da će nakon tog perioda prestati s njegovom primjenom.

Ona je navela da je ovogodišnji Pododbor predstavio odličnu priliku za razmjenu konstruktivnih mišljenja s partnerima iz EK.

“Pozdravljena je Vladina posvećenost reformama usmjerenim ka članstvu u EU, kao i podrška naših građana evropskoj integraciji Crne Gore“, dodala je Kordić.

Na sastanku je, takođe, konstatovan izvjestan napredak u bilansu rezultata u oblasti sprečavanja korupcije i organizovanog kriminala, uz povećanu svijest i bolju institucionalnu koordinaciju u oblasti trgovine ljudima, zatim napredak u radu Agencije za sprječavanje korupcije, pojačana međunarodna policijska saradnja u kontekstu zaplijene droge, te da su unaprijeđeni kapaciteti za prihvat migranata.

“Značaj ovog Pododbora dodatno se ogleda u zajedničkom sagledavanju kvaliteta kako sprovedenih, tako i planiranih reformi u oblasti vladavine prava, s ciljem fokusiranja na prioritete i ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 u što skorijem roku“, zaključila je Kordić.

Mina business

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]