Korona triler: Vakcine nema, a kada će stići ne zna se

0
Jelena-Borovinić-Bojović

Osim što su čuli da njen prethodnik nije radio kako treba, građani od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović ni juče nisu dobili preciznu informaciju kada će, koliko doza i koje vakcine protiv koronavirusa biti dostupne u Crnoj Gori.

Ministarka je najavila da će to biti poznato krajem januara ili početkom februara.

I dok su prve doze već stigle u zemlje regiona, iz Ministarstva zdravlja, građane mole za strpljenje. Jer, kako je istakla ministarka, u toku su intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

“Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da pregovaraju i sa Kinom i sa Rusijom oko vakcina, a da će se potruditi da građanima omoguće više vakcina koje će biti jednako kvalitetne i bezbjedne i da građani mogu da izaberu vakcinu, ako to bude moguće.

No, ministarka nije kazala šta će za građane značiti ukoliko prime vakcinu koju nijesu odobrile SZO i EU. Nije odgovorila ni na pitanja javnosti da li se namjerno ne radi na obezbjeđivanju “hladnog lanca” da bi se građanima Crne Gore ponudila vakcina Sputnjik i kineska vakcina kao jedina moguća opcija?

Radi se o vakcinama koje nisu registrovane u Evropi, što bi značilo da svi oni koji ih prime, kako stvari stoje “neće moći dobiti COVID pasoše”, a i postoji opravdana sumnja da će turisti doći u zemlju gdje su građani vakcinisani neregistrovanim vakcinama.

Ostaje nepoznanica i kolika je efikasnost tih vakcina, kako će se i gdje skladištiti. Jer, prema informacijama CdM-a, da bi se obezbijedili uslovi za vakcinu, mora se prvo znati koju vakcinu je Crna Gora odabrala.

To još nije poznato.

Sve ovo stvara nepovjerenje kod javnosti koja iščekuje prve doze.

I dok se čekaju vakcine za prvi soj virusa, u Crnu Goru se može ući bez testova na koronu tako se rizikuje da se pojavi novi soj korone.

Je li država povukla pravi potez?

1. Andora
2. Gibraltar
3. Crna Gora

Od preko 200 država i teritorija svijeta, Crna Gora je 3. na listi po broju ukupnih slučajeva na milion stanovnika, a 12. po broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Ministarka Borovinić Bojović kaže da je situacija sa koronavirusom bolja. Zato su ublažene mjere.

Ipak, statistika govori da nije tako.

M.Dušević, CdM

Crna Gora ima dogovor sa svim proizvođačima vakcina protiv COVID, vakcinacija neće biti obavezna, prve doze stižu krajem januara ili početkom februara

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]