Koronavirus: U IJZ zadovoljni ali ipak na oprezu

0
dr Marija Božović (foto: RTCG)

U Instututu za javno zdravlje (IJZ) generalno su zadovoljni stanjem sa koronavirusom u zemlji ali su, kako kaže epidemiološkinja dr Marija Božović, ipak na oprezu.

“Svakako da smo na oprezu, tome nas je naučila situacija iz prethodnog perioda. Uvijek može da dođe do brzog preokreta i zato apel da se građani pridržavaju preventivnih mjera ali i da se zvakcinišu”, kazala je Božović za Televiziju Crne Gore.

Govoreći o smanjenju broja vakcinisanih na dnevnom nivou u Crnoj Gori, kazala je da je masovna imunizacija izazov, ne samo kod nas već i u regionu.

“Ušli smo u rat sa lažnim vijestima i dezinformacijama koje ljude zbunjuju i odvraćaju od vakcinacije. To nije dobro ali mi se trudimo da građanima damo tačne informacije kako bi oni na pravi način mogli da donesu odluku o vakcinaciji”, kazala je Božović i dodala da su vakcine bezbjedne i učinkovite i, kako kaže, nema razloga da ih ne primimo u koliko baš nemamo neku kontraindikaciju.

“Trenutno je prvom dozom vakcinisano oko 40.000 građana, od toga oko 20.000 primilo je i drugu dozu a prijavljenih je nešto više od 93.000 od čega je dio već vakcinisan”, kazala je Božović.

Ona podsjeća da je trenutno dostupna vakcina AstraZeneca i podsjeća da se očekuje dolazak veće količine vakcina.

“Primjetno je da je AstraZeneca izazvala strah. Pozvala bih sve javne ličnosti i funkcionere da se vakcinišu i svojim primjerom podstaknu građane na vakcinaciju”, dodala je Božović.

Govoreći o vakcinaciji medicinskog kadra koji je na niskom nivou kazala je da je dosta onih koji su prebolovali Covid-19 i čekaju da prođe 3 ili više mjeseci da se vakcinišu.

Božović je kazala da masovna imunizacija počinje čim stigne veliki kontigent vakcina iz Kine.

“U prvoj nedjelji maja nadamo se da će stići i AstraZeneca iz Kovax inicijative i vakcina Sputnjik V ove ili sljedeće nedjelje a najavljene su i vakcine Fajzer”, dodala je Božović.

Epidemiološkima ističe da je cilj da budemo sigurna destinacija za narednu sezonu ali kao glavni cilj ističe očuvanje zdravlja građana i zato je još jednom pozvala sve da se vakcinišu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].