Koronavirusom zaražena 62 učenika i 30 nastavnika

0

U poslednje dvije sedmice od kada su otvorene obrazovne ustanove u 15 opština, virus korona je registrovan kod 62 učenika i 30 profesora osnovnih i srednjih škola, pokazuju podaci Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta, piše Dan.

Na sajtu kovid19.obrazovanje navodi se da su u osnovnim školama registrovana 23 oboljela đaka i 17 nastavnika, dok je u srednjem obrazovanju evidentirano 39 inficiranih učenika i 13 nastavnika.

Trenutno su u Crnoj Gori u samoizolaciji 223 učenika i 40 profesora zbog sumnji da imaju kovid 19.

Pošto je došlo do smanjenja broja zaraženih, iz Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje već dvije sedmice razmatraju posetepeno otvaranje škola i vrtića.

Unicef i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju tražili su da se škole uvijek poslednje zatvaraju jer neodržavanje nastave šteti prvo učenicima sa razvojnim smetnjama, pa onda i svim đacima.

Iz Ministarstva prosvjete je prije nekoliko dana saopšteno da su otvorene javne i privatne obrazovno-vaspitne ustanove u 15 opština, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama Ministarstva zdravlja.

Od ponedjeljka rade škole u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Budvi, Tuzima, Rožajama, Baru, Ulcinju, Bijelom Polju i Cetinju.

“U Danilovgradu, Mojkovcu, Podgorici, Šavniku, Pljevljima, Andrijevici, Kolašinu, Nikšiću i Beranama javne i privatne predškolske ustanove neće raditi”, dodali su u saopštenju.

Navodi se da će osnovne i srednje škole i visokoškolske ustanove nastaviti sa realizacijom onlajn nastave, sa izuzetkom učenika devetog razreda osnovne škole i četvrtog razreda gimnazije i stručnih škola, koji će u svim opštinama nastavu pohađati u školi, kažu iz ministarstva.

Takva odluka, kako su kazali, donesena je u cilju dodatne podrške polumaturantima i maturantima, uzimajući u obzir da će se eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obaviti u utorak, srijedu i četvrtak, dok će se polaganje stručnih i maturskih ispita obaviti od 24. aprila do 9. juna.

Provjera znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka može se, po potrebi, realizovati u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Crne Gore u skladu s preporukama koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije.

Šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Huan Santander smatra da je cijena zatvaranja škola visoka ne samo u pogledu akademskih postignuća učenika, već i u pogledu njihovog mentalnog zdravlja.

“Na osnovu prethodnih kriza znamo, kada dođe do prekida obrazovanja, da upravo najsiromašnija i najugroženija djeca bivaju najviše pogođena. Iz tog razloga, zatvaranje škola mora biti isključivo krajnja mjera koja se preduzima pošto su sve druge mogućnosti iscrpljene i to tako da škole budu prve ustanove koje će se ponovo otvoriti”, kaže Santander.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]