Kotor Art: Spremno dočekujemo jubilarno, dvadeseto, izdanje festivala

0

Međunarodni festival Kotor Art – Don Brankovi dani muzike , koji ove godine obilježavaju jubilej 20 godina postojanja, krenuo je sa realizacijom projekta “Synergy” koji okuplja neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu.  

Uz to organizatori pažljivo biraju programe za ovogodišnji festival sa ciljem da i ova, kao i predhodne bude obilježena nastupima eminentnih muzičara iz inostranstva. I ove godine poseban akcenat biće dat na podršku mladim talentima iz Crne Gore, kaže PR Festivala Sara Lakičević.

“Kotor Art Don Brankovi dani muzike su se održali I prošle godine kada je pandemija svima bila nepoznanica. Mi smo uspjeli da svaki naš planirani program održimo I realizujemo iz dana u dan mijenjajući mjere. Tada smo morali da budemo kreativni, svirali smo iz barki, sa balkona u starom gradu, ali ono što je najvažnije festival se održao na veoma uspješan način a publika tada u toj mjeri bila veoma zadovoljna.”

Sara Lakičević PR KotorArt festivala

Sve ovo je, kaže Lakičević, doprinijelo da ove godine ne ulaze na nepoznat teren, pa će lakše biti organizovati festival u skladu sa važećim mjerama.

Pomenuti projekat “Synergy” krenuo je sa realizacijom početkom ovog mjeseca I predviđeno je da traje tri godine a podržan je od strane Evropske Unije.

KotorArt ovim projektom okuplja neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su: Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja Federik Šopen sa Kosova. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.

Festival planira i realizaciju projekta The New Normal – Nova normalnost, novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon pandemije COVID-19,  koji je odobren od strane UNESCO-a.

 

“Ovaj projekat će kulminirati konferencijom na kojoj ćemo okupiti stručne sagovornike da pričaju na datu temu a Kotor Art će nakon konferencije objaviti i publikaciju u kojoj će biti ponuđene konkretne strategije kako dalje tokom i nakon pandemije. Planirano je da konferencija bude održana u okviru festivala” kaže Lakičević.

Ona podsjeća da su Kotor Art Don Brankovi dani muzike uvijek bili i tematski aktuelni i društveno veoma odgovorni.

“Budući da se nalazimo u vremenu pandemije naravno da je normalno očekivati od nas da želimo probuditi svijest građana o vakcinaciji. Zato smo pokrenuli akciju “Normalno i od mene zavisi!” i na veliko zadovoljstvo odazvalo nam se puno umjetnika i ljudi iz drugih branši koji su preboljeli Covid 19 i ispričali neka njihova iskustva i pozvali građane CG da se prijave za vakcinaciju.”

“Negdje smo ovom akcijom htjeli staviti do znanja da moramo biti i lično odgovorni ali i uputiti na empatiju koja je danas vrlo značajna budući da smo svjesni da od svih nas zajedno zavisi i da li ćemo se vratiti na scenu i da li  će festivala biti u onom prepoznatljivom obliku”, zaključila je Lakičević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]