Kotor atraktivan za turiste u sva godišnja doba

10
turisti u Kotoru

Dragana Samardžić

Turistička sezona u Kotoru ne jenjava.

Na današnji dan u drevnom gradu boravi 946 registrovanih gostiju.

U hotelima je smješteno 169 a u privatnom smještaju 777 gostiju, pretežno iz evropskih emitivnih tržišta.

To je, po riječima Dragane  Samardžić, menadžerke u Turističkoj organizaciji Kotor znatno veći broj gostiju u odnosu na isti period pošle godine.

Kada je riječ o izletničkim posjetama, Kotor je od početka godine do 10. oktobra posjetilo 290.980 izletnika, što je za 1% više od prošlogodišnjih.

U kotorskoj Turističkoj organizaciji očekuju da izletnička sezona traje tokom čitave zime.

Očekivanja su realna, jer, po riječima Samardžićeve imaju najave pojedinih tur operatora o dolascima turista iz Kine, Japana, drugih azijskih zemalja i Skandinavije.

Kada je u pitanju kruzing turizam, i on bilježi rast.

U kotorsku luku je tokom prvih 10 mjeseci uplovilo preko 330 kruzera, što je za 10% više u odnosu na isti period prošle godine.

Kruzeri su doveli 35% više putnika, što znači da je i zarada svih vidova turističke ponude značajno veća.

U kotorsku luku je od 1. oktobra uplovilo 28 brodova.

Do kraja godine luku će posjetiti 409 brodova, a posljednji veliki kruzer u ovoj godini “Costa Mediteraneo” uploviće 2. decembra.

Manji kruzeri, poput “Athena” i “Artemis” uplovljavaće u kotorsku luku jednom sedmično tokom cijele godine.

Kotor je, poslije Dubrovnika i Venecije treća luka na Jadranu po prometu brodova, a osma na Mediteranu po prometu putnika.

Turističkoj organizaciji Kotor u narednom periodu slijede intenzivne promotivne aktivnosti.

Proteklih dana predstavnici TO Kotor učestvovali su na Sajmu turizma Lorist u Novom Sadu na kome je ove godine Crna Gora bila partner zemlja sajma.

Predstavili su se na štandu Nacionalne turističke organizacije, a u susret zimskom karnevalu, posjetioce sajma su animirali i maskirani članovi iz NVO “Karampana“.

Kotorska Turistička oganizacija učestvovaće na na jednoj od najvećih turističkih berzi u Londonu i na turističkoj berzi u Varšavi.

Takođe u TO Kotor je u toku prikupljanje podataka i priprema novih promotivnih materijala, koji će izaći iz štampe u prvom kvartalu naredne godine, kazala je Samardžićeva.

10 KOMENTARI

 1. Još da im ima ko napraviti prolaz kod lučke kapetanije. Od tih para koje dobijaju od brodova i ostaloga Luka nema okle sigurno

  • ti možeš pasavat preko brda, malo dužim putem, ali bez gužve.
   Došo si ođe i dobro ti je, jer da skoro nisi arivao znao bi da ti se dio Kotora zove ,,KOLAČIĆ” a ne ,,mečerov brijeg” . Blago nama, kako to ,,mečerov ” nekako baš mediteranski zvuči

     • A što će ti toliko znakova pitanja Milena, ali ne znaš odgovor !
      Jasno da određeni procenat fureštih nastoji zatrijeti sve kotorsko i presekat iz svog zavičaja i običaje i način govora i sve što ide uz to. Oni neka to rade doma, ali ovako ………….
      Naravno ima divnih ljudi koji su takođe sa strane, ali koji su samo oplemenili Grad i ne bave se šporkim rabotama bilo koje vrste

     • A sigurno je i to da ima kotorana za koje se stidim što su mi sugrađani ako su nikakvi ljudi, imbruljoni i lajondre, i onih drugih koji Kotor još čine gradom od oriđinala i čestitih familja.
      Svega ima po malo Milena

 2. ne može se od fureštih ni na Vrmac. Ja sam sad otamo, malo da udahnem prirodu pred narednu kišu, a oni sa onim iznajmljenim autima reg DA CRO samo proleću gore, dole. Što je ovo mili brate, ja taman prošo kanicama, ugasio letriku na auto, otkopčao kaiš od sica, ne trebaju da me spašavaju i kažnjavaju ako sam bez te stege, kad ono GUŽVA. aaaooooooo !!!!
  Nekako sam se naćerao da ih tobož ne vidim, da mi ne kvare tu uru što sam je sebi poklonio, jer sad moram rabotat, dragi moji sa Skale, nema zafrkancije, žena me i kad sam doma sa vapora MOLI a tj očekuje da što učinim i sparićam, dok ona dođe sa ćakula iz ležarine, tj rabote. Ne bi dala tih 300 eura, a potroši ih svaki mjesec za nove creve i monturu.
  Meni treba dat po rebrima, nije ona kriva što ja sad moram gulit krtolu, a gulim i ovo malo života na vapore.
  Nego, jeste Dube, Kotor je interesantan za furešte, a ja bi redije da ih je manje.To nije lijepo što tako mislim, ali neću lagat.
  Kad sam krenuo ulazit u EUROPU, pored Vuk petrolja, upalio sam letriku na auto, vezao sam se i eto, spreman sam da uletim i u NATO, jerbo nas ništa neće pitat, a ne bi tamo ni manit kad bi me pitali.

  • Ukini ženi platu kad ploviš pa da vidiš kako će morati da smanji garderobu i luksuz. Kako su pomamljene, što je ovo !!!!!!!!!!

  • Nevjerovatno je ali skoroobavezno da nikakve žene muževi uvažavaju i da ih paze, a da dobre žene loše prođu kod muževa, a ovi drugi su za mene pravi slabići i nikakvi ljudi, a oni prvi su BUDALE, ja tako tvrdim.
   Moj komšija je imao dobru ženu koju nije nešto lijepo tretirao, naprotiv i još je ostavio radi sadašnje, Ova sadašnja samo zahtjeva, traži i na žalost i daje joj on što god može i donosi i pridonosi, a ona sa nosem pud gore.
   Tako da imam loše mišljenje o muškom rodu na ovu temu, pa vi malo razmislite, MUŠKARČINE.
   Ja nisam našo onakvu kakv sam želio, ona koju sam htio nije htjela mene i ostao sam neženja, to je tako

   • u pravu si Pavo jer i ja sam vidjela ili cula po nekim slucajnim izjavama da je uglavnom tako u porodicama. Rijetko ima sklada i uzajamne pozrtvovanosti sto je osnovno za porodicu. Nego jednome moze biti sve, drugome nista. Nrki muzevi misle ako su na posao, a imaju kod kuce dobru i vrijednu suprugu da nije njen doprinos porodici kao njegov. Pa ceka kao da je kralj da mu apsolutno sve doda i ni trunke paznje prema takvoj. Neki drugi muzevi ovim rasipnicama samo sto ne prostiru stazu kad gazi. A da o ostalom ne govorimo, Strasno je to i naopako.
    Nego je Skala pisala o turizmu, a Skaljar nas poveo na druge teme.
    Neka mi moderator skale oprosti, ali ja zapjenim kad se pocne o ovome jer vazda postoji jedna J,,,,strana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]