Kotor – Centar umjetničke muzike Crne Gore

15
Laura Jovanović

Laura Jovanović

Laura Jovanović

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora, u saradnji sa festivalom KotorArt “Don Brankovi dani muzike” ponovo pokreće kotorsku koncertnu sezonu od novembra do juna.

Prvi u nizu koncerata otvoriće proslavljeni Jovan Kolundžija 20. novembra, u crkvi sv. Duha – koncertnoj sali škole sa početkom u 2o sati,  a u okviru proslave 21. novembra, Dana opštine Kotor.

Planirana su 3 do 4 koncerta mjesečno, odnosno oko 32 koncerta godišnje.

Ovom sezonom Muzička škola i Don Brankovi dani muzike žele oživjeti zimski period i vratiti gradu makar dio onoga što on zaslužuje – umjetnički i kulturni sadržaj koji neće biti namjenjen samo turistima i gostima grada već prije svega Kotoranima i Bokeljima, i naročito učenicima i profesorima Muzičke škole.

Kotor bi na ovaj način bio jedini grad u zemlji sa redovnom koncertnom sezonom.

Nije riječ o preambicioznim, grandioznim projektima već vrlo utemeljena, provjerena, kvalitetna imena umjetničke muzike.

Misija koncertne sezone nije samo u oživljavanju muzičke scene grada tokom zimskih mjeseci, već i oživljavanje aktivnosti u školi i pružanje mogućnosti profesorima da se stručno usavršavaju.

Sa druge strane, obzirom da će većina umjetnika koja će nastupiti u Kotoru, ujedno držati i kratke mastter classove, to će biti odlična prilika učenicima da besplatno sarađuju sa umjetnicima i naročito sa profesorima koji predaju na različitim univerzitetima u našoj državi  i regionu.

Ono čime smo se rukovodili ove godine jeste posebno afirmisanje gudačkih instrumenata tačnije violine.

Poznato je da su gudački instrumenti deficitarni i da postoji potreba i za kadrom i za animiranjem mlađe populacije za ovaj korpus muzičkih instrumenata.

Zato započinjemo Kotorsku koncertnu sezonu sa sjajnim violinistom Jovanom Kolundžijom, a zatvoramo našim Romanom Simovićem, već proslavljenim violinistom i koncert majstorom Londonskog simfonijskog orkestra.

Koncertnu sezonu pratiće gostovanja nekoliko umjetnika iz različitih zemalja.

Pored koncerta poznatih profesora i umjetnika, biće tu i koncerata učenika, studenata, profesora svih muzičkih škola, raznih kamernih sastava itd.

Kotorska koncertna sezona ne obiluje budžetom ali obiluje entuzijazmom i riješenošću da uspije, i nadamo se da će u godinama koje dolaze na kotorskim scenama proći značajnija imena umjetničke muzike ne samo Crne Gore već i mnogo šire.

Umjetnici koje će ugostiti prva Kotorska koncertna sezona su, pored Koludžije i Simovića još i violinista Valerij Ojstrah, flautistkinja Laura Levai-Aksin, violončelista Isak Haračić, harfistkinja Flora Saki, pijanistkinja Ljiljana Vukelja, gitarista Domeniko Đudiće i brojni drugi.

Kotorska koncertna sezona održava se uz pomoć Generalnog sponzora Lovćen Banke, Don Brankovih dana muzike, Opštine Kotor i sredstvima same škole, navodi se u saopštenju koje potpisuje Laura Jovanović, direktorica ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora.

15 KOMENTARI

 1. ako gospodja L.j. postavljena od bajice i partije slusa Rozgu i severinu onda mijenjajte ime muzickoj skoli da ne uznemiravate pokojne…

  • .
   Talenti su pasali na drugu stranu, stovani Beri, ovo su sada politicari i pozeri
   ,,umjetnicka muzika” je smijesan pojam, nedorecen i oskudan u znacenju.
   KO zna slusati klasiku, to je nesto drugo, uz filtriranje sveopsteg sunda, koji slusaju profesuri SOSMO

 2. Poslušnici i namještenici preko veze bi morali znati najvažniju lekciju
  BUDITE ŠTO VIŠE U SIJENCI I DA VAM JE DEBELO,
  jer ste na mjestu koje ne zaslužujete

 3. Moram priznati da mi je muka kad pročitam ovakvu najavu muziciranja van sezone.
  Prije svega, po čemu bi koncerti bili namijenjeni ,,naročito profesorima i učenicima muzičke škole” , kad je među njima, nažalost toliko antisluhista koji su na silu tu gdje jesu………
  A zatim ,,kvalitetna imena umjetničke muzike ” su po procjeni, vjerovatno g đe L. Jovanović, ili njene sive eminencije Martinovića. Zar g đa Laura ne sluša Severinu, Coloniju i Rozgu i Ona bi trebalo da zna nešto o kvalitetu u muzici !!!!!
  Žalost za pok Vidu Matjan čije ime nosi Škola, žalost za pok don Branka Sbutegu, intelektualca bez premca

  • Koji instrument je svirao pok.Branko Sbutega?
   Da li je projekat “Don Brankovi dani muzike” dobro osmišljen način za sticanje novca od strane g.Ratimira Martinovića?
   Da li je g.Martinović “povjerenik” bračnog para Mićunović-Vojvodić?

   • Prvo pitanje -PEREIRA za Branka Sbutegu ne bi smio pitat, On je bio velicina za ponos Kootor. SVIRAO JE KLAVIR PEREIRA.

    Drugo pitanje – Djelimivno DA
    Trece pitanje – DA

    Zato i mice i postavlja ,,direktorice” SOSMO koje moraju igrat kako on svira. Kad se umore ili promijene ples, dolazi slijedeca figura za pomicanje na sahovkoj tabli.
    ko ima obraza i zeludac da je takav plesac, alal mu vijera ,,Gospodje” drage, bivsa, sadasnja i buduca………..

   • …da prodaju “bijele bubrege za bubrege”? Branko Szbutega,je učio,pored Gimnazije,i nižu muzičku školu u Kotoru! Svirao je VIOLONČELO!

  • O Petra Petrana-Muzička akademija nije “fakulitet pulitičkije nauka”! Tamo ti ne pomaže “partijska knjižica”! Zato-“čuvaj se voza” koji /ne/vozi tvoju “tabulu razu? Dako shvatiš-i vidiš sebe u -z r c a l u(čitaj Njegoša-kukala ti majka Savica!)…?

 4. Lijep vijest ali i pitanje oće li biti posjećeni koncerti jer kako neki kažu Kotor mrtav grad u kome se ništa ne dešava? Pa po tome bi trebale biti krcate sale i kulturne scene poslije ove informacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]