Kotor dobio prvu biciklističku stazu

22

 

Kotor je dobio prvu biciklističku stazu.

Nakon usvajanja Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor krajem prethodnog mjeseca, krenulo se u akciju.

Opština Kotor sprovodi projekat finansijske perpektive IPA 2014-2020 “SUMPORT – održiva mobilnost u lučkim gradovima MED područja”.

Postavljena je vertikalna signalizaciji na trasi puta od bivšeg auto kampa pa do Instituta za biologiju mora i crvenom bojom na saobraćajnici označena biciklistička staza.

Ta dionica puta je, pomenutom Odlukom, proglašena jednosmjernom, tako da će biciklisti konačno moći da odahnu i da ne strepe više od automobila i motora koji su im zagorčavali život.

Staza je obilježena u dužini od oko 2 km.

Da li će promijeniti naše navike da poštujemo pravila, pitanje je na koje će odgovor svakodnevno davati kotorska policija i ona Komunalna, posebno kada je u pitanju parkiranje.

Ako se ono nastavi kako je bilo do sada, biciklistička staza će biti obesmišljena baš kao akcija koja je za svaku pohvalu.

Nadamo se da tako neće biti.

Iz kotorske lokalne uprave je Skala radiju saopšteno da Opština sprovodi projekat finansijske perpektive IPA 2014-2020 “SUMPORT – održiva mobilnost u lučkim gradovima MED područja”.

Ovaj projekat je pripremljen sa partnerima iz Italije, Grčke, Albanije, Kipra, Španije i Slovenije. Ukupan budžet projekta je 2.358.759,2 EUR, dok budžet za Opštinu Kotor iznosi 189.200,00 EUR.  Projekat SUMPORT započeo je 1. februara 2017. godine i završava se 31. decembra 2019. godine.

Osmišljen je radi povećanja kapaciteta planiranja u vezi sa održivom mobilnošću lučkih gradova kroz dijeljenje iskustava, pilot aktivnosti i organizovanjem obuka.

Pridruženi partner Opštini Kotor na ovom projektu je Luka Kotor.

SUMPORT je omogućio lučkim gradovima učesnicima da izrade ili ažuriraju svoj Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), kao dugoročna strateška dokumenta za budući razvoj grada koji mogu djelotvorno da rješavaju pitanja saobraćaja.

U Kotoru je realizovana pilot aktivnost horizontalnog i vertikalnog obilježavanja biciklističke staze dužine od 2km od Kampa do Instituta za biologiju mora.

Ovo je ujedno i prva biciklistička staza u Kotoru.

Osim biciklističke staze, Kotor je kroz ovaj projekat dobio četiri pametne klupe i dva parkirališta za bicikla koji su instalirani na Donjem putu.

Klupe se napajaju i pune solarnom energijom i multifunkcionalnog su karaktera.

22 KOMENTARI

 1. Meni se čini da neko ima nešto protiv pješaka. Na magistrali, od doma zdravlja do studentskog doma, auta se slobodno parkiraju na pješačkim trotoarima,na obje strane, niko im ne brani, a pješacima ostaje kanal pored puta. Sada je slična , ako ne i užasna situacija na donjem putu. To je bila uvijek ulica za šetnju pored mora, mogao je pješak da bude sigurniji ako je šetao lijevom stranom ceste, a sada mora da dobro promisli kuda će da se kreče. S jedne strane ga “udara” bicikla, a sa druge mu kola dolaze iza leđa. Kad je već tako, možda bi trebalo, na strani pored mora, cijelom dužinom povući isprekidanu liniju širine oko pola metra, označiti da je to prostor za pješake, i ispisati simbolima. Ili dodati pored mora jedan metar pješačke staze, što je svakako prihvatljivije, iako puno košta.

  • Nema u Dobroti biciklista pa ne brini da ce te neko udariti…
   Pazi se pijanih sa Ljute kad tuda prolaze…inace dobro je da su napravili jednosmjernu bar taj dio…

 2. Setam nasom obalom pa neki dan se uputih ka Tre Sorele.
  Kada ce od MUPa do tamo moc odit pjesaci a o biciklama ni govora???? Voze onom uskom dvosmjernom cestom tako da je za poginut pjesaku idealno!
  Kada ce obecana cesta od okuke Doncica do nekadasnje vojske da se i ovuda moze pjeske pasat?
  Biciklisticka staza je tu nezamisliva kao ni butiga da kupis makar vodu ako ozednjas uz setnju!

 3. jado jadni krivojadoviću sve li ti se pričinjavaju dps ovci. Boluješ od sindroma lupeža i hajvana i šašavije demonkrata koji su i tebe dobro zajeb.ali pa si ih napuštio pa sad zavijaš kao samotnjak. Ti si ovo što Jokajlo prčanjotski škraba jer je tebe pogodio potpuno. Crknućeo od zlobe jado jadni krivomozgi i krivoumni.

 4. Nevjerovatno kako se bacaju narodne pare….donjim putem jedva se mimoidju 2 auta… ako iti 1 biciklista tuda bude išao cestitam…auta ce dobrovčani parkirati u more…ovakvi promašaji DPS SD su za svaku pohvalu…

 5. Dobro ideja Da bude cjelim donjim putem i da bude obiljezena da je to put za biciklicte 2 km to je bas malo za rekraciju.

 6. Volio bi da mi neko objasni, iz pozicije ili opozicije (jer vidim svaka tema je politicka) kako ce se mimoici 2 bicikla na ovih po metra trake, ili je i samo za bicikle jednosmjerna ulica ? Vidjela zaba da se konj potkiva pa i onda digla nogu…

 7. Tivat izletište od Kotora,od kad ima biciklističke staze.
  Evo krenulo i u našem gradu samo da još nađu prostira za bicikliste da ih iscrtaju.
  Ljeti posebno nema života bez dvotočkaša.

 8. staza je napravljena radi onih JOVANOVICA iz opozicije sto drze TIHU NOC. Brkajle vozi biciklu po vas dan.

 9. Super treba biciklistima da imaju svoje ali bojim se nase NEKULTURE mislim da ce se Vozila parkirati na samoj stazi . Da je srece Komunalna Policija bi trebala raditi svoj posao i kaznjavati .

 10. jado krivomozgiću dobro je kad pi.diš što ovi rade svakoga dane a ne kao oni tvoji lešinari i lupeži. Čuvaj se da ne crkneš od ijeda.

  • Ko su lupezi i lesinari to dobro znamo, evo trijes godina. A vi bi mogli biti malo kreativniji kada pisete ove komentare.Jasno je da su napisani kao i vecina svih na vasem portalu. Polakote, dajte sebi malo maste.

 11. Velika investicija, vrijedna paznje. Dva vaza piture. Jeli trebao kredit od MMF a. Ajde se ne za… avajte sa nama.

  • A sto ga tvoji i ti stručnjak nijeste napravili do sad sa dva važa piture??
   Nego muka velja kad to učini ova vlast.
   Tek će vas muka uvatiti i prolivi masovni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]