Kotor, grad od vjekova, golubova, zvona i jarbola

4
Kotor noću na lava liči

Drevni Kotor danas slavi svoj dan.

Praznik od tri fešte, Dan opštine i oslobođenje Kotora, Aranđelov dan i Gospu od zdravlja tradicionalno je đirom gradskim ulicama pozdravila kotorska bleh muzika.

Prijem za delegaciju gradske muzike i Bokeljske mornarice po običaju se za praznik priređuje u Opštini, a u 10 sati je polaganje vijenaca na spomenik palim borcima u Risnu.

Zatim se dužna pošta palima za slobodu odaje u parku Slobode u Kotoru u 11 sati.

U podne je tradicionalno kolo Bokeljske mornarice na Trgu od oružja, a u 13 sati počinje svečana sjednica i dodjela nagrada “21. novembar” u Crkvi svetog Duha.

Ovogodišnji dobitnik najveće nagrade grada je Stefan Stevo Dabinović, vlasnik pomorsko brodarske kompanije “Dabinović” za izuzetan doprinos očuvanju pomorske i kulturne baštine Kotora i Boke Kotorske.

Povodom tri fešte u Kotoru, predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević građanima je uputio čestitku u kojoj se navodi da upravo je 21. novembar dan koji objedinjuje tri velika praznika koji simbolišu jedinstvo različitosti našeg grada, u čemu leži njegovo neprocjenjivo bogatstvo koje godinama zajedno njegujemo.

Današnji datum Kotorani vjekovima proslavljaju u prijateljstvu bez razlika, svjedočeći o suživotu grada milenijumskog trajanja.

Pravoslavni i katolici, prijatelji, kumovi i komšije bez podjela za slavskom trpezom.

Nakon liturgije u hramu Sv. Nikole za Aranđelov dan, po običaju vjernici odlaze na San Đovani do crkvice Gospe od zdravlja gdje je sveta krunica, a potom sveta Misa u 15 sati, moleći se za zdravlje najbližih, prijatelja i svih ljudi dobre volje.

4 KOMENTARI

  1. najljepše je na trpezu kod bokelja .nije važno eli su katolici, srbi , hrvati, pravoslavni. Vazda lijepo popot bićerin i što u pjat i slaaatko . Ma de gušto i čašicu vina pa čijepo zapjevati u dva tri glasa. To ti je život. Pušti prdalije ko je što reko đe i od pulitike svi za svoju g….cu.Ajte ća. Nego fešta u kuću kod druga i prijatelja.Tratavanje lijepo po naški malo pečenoga, sira slanoga ko ima i koju škalonju .Pa tortu starinsku u štrudel i Bog te veselio .

    • …tamo oni su Došli ovamo s’vama na staru srpsku godinu-1989.za navijek—da je vječna Crna Gora -predaka i potomaka-U popriličnim količinama-od planina pa do mora…LAKOMIH LISICA-s’kojima je boj VODIO i SVETI PETAR CETINJSKI…IZGLEDA UZALUD….? E bo….ali baš? Neka su nam sretni praznici-sve se mijenja-samo ne volja božija…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]