Kotor je postao mali za veliki broj turista koji ga posjećuju

0
Kotor prepun turista

Prof. dr Milenko Pasinović

audio: prof. dr Milenko Pasinović

Kotor je  uvršten u prvih deset gradova u svijetu koji treba obavezno posjetiti.

Brojni turistički poslenici, novinari, blogeri iz svijeta otkrivaju čari drevnog grada, njegove civilizacijske vjekovne slojeve pozivajući turiste u ovaj grad, biser Crne Gore.

Koliko će još Kotor moći da prima turista koji u najvećem broju stižu morem, velikim kruzerima za koje infrastrukturno nije osposobljen?

Ovo pitanje Skala radio je postavio turizmologu dr Milenku Pasinoviću.

On podsjeća na demografske posljedice koje bilježi Venecija, poznate kao “Venecijanski sindrom“, tj. iseljavanje njenih stanovnika kao posljedica prekomjerne posjete turista, čime se ugrožava lični konfor njenih stanovnika.

Venecija je prije 30 – 40 godina imala 200.000 stanovnika, a danas 58.000, a  Kotor je 1971. imao 1.433 stanovnika, a danas 974.

Kada je Kotor u pitanju, ne treba zaboraviti posljedice katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, ali i druge koje su u “funkciji” turizma više nego u funkciji njegovih stanovnika, podsjeća Pasinović.

Nesporno je da najviše posjetilaca Kotora stiže morem, kruzerima i jahtama, ukupno oko 550.000 koliko godišnje posjeti ovaj grad.

Očigledno je da ovoliki broj posjetilaca, na tako malom prostoru, kakav je grad Kotor, nameće nekoliko neriješenih pitanja.

Prije svega u pitanju je nosivi kapacitet prostora, što podrazumijeva jednovremeni prijem stanovnika Grada, korisnika njegovih službi i usluga i korisnika turističke ponude.

Struktura usluga namijenjena domicilima i turistima, regulisanja saobraćaja saobraćajnicom koja vodi pored dijela gradskih zidina, poštovanja odredbi javnog reda i mira, pitanja su koja se neminovno nameću.

Višegodišnje iskustvo pokazuje da je krajnje vrijeme da se utvrdi nosivi kapacitet jednovremenog korišćenja prostora grada, njegovih trgova i ulica.

To podrazumijeva, koliko, jednovremeno, određeni prostor može da primi one koji žive u Gradu, povremene korisnike gradskih usluga i posjetioce, ali i eventualni mobilijar na tom prostoru.

Poštujući kapacitet gradskog prostora, njegovih jednovremenih korisnika, kada se za to ukaže potreba, jedan broj posjetilaca treba usmjeravati  prema destinacijama u okruženju (Perastu, Risnu, Budvi, itd) za koje su zainteresovani, a nakon toga vraćati ih da posjete Kotor.

Struktura usluga mora biti prilagođena potrebama stanovnika Kotora, njegovog okruženja i turista, smatra Pasinović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]