Kotor je velika kafana i suvenirnica

14
glavni gradski trg

Milenko Pasinović

Milenko Pasinović

Junski dani ljetnje atmosfere koju čine brojni turisti sa velikih brodova, a na pjacama i pjacetama Kotora grada mačke i golubovi tradicionalno šotobraco, kako bi Kotorani kazali.

Miroljubivi stanovnici starog Kotora nerijetko poziraju.

Posebno kotorske mačke s Pjace od kina, kao sa bine, a golubovi ulijeću u objektiv brojnih furešti što u rijekama posjećuju Kotor.

Još samo da im oslobodimo mjesta za uživanje i komotniji prolaz starim gradom, od tendi i različitog mobilijara, različitih ukusa i neukusa kojim su popločane pjace.

Turizmolog Milenko Pasinović, nekadašnji predstavnik jugoslovenskog turizma u Rimu, kada je u pitanju ova problematika za Skala radio prenosi iskustva mediteranskih gradova i vječnog grada, u kojima se i te kako vodi računa o redu i načinu, a prije svega ukusu i estetici.

Kotor je više nego pretrpan mobilijarom i ne ostavlja dovoljno prostora za toliki, jednovremeni priliv turista.

Na taj način se svakodnevno stvaraju gužve i bojim se da Kotor ne doživi sudbinu nekih drugih gradova, destinacija u kojima se smanjio broj kruzing turista, koji su pokazali nezadovoljstvo prihvatnim kapacitetom prostora koji oni žele da vide, kazao je Pasinović.

Na naše pitanje kako se ovaj problem rješava u sličnim mediteranskim starim gradovima, Pasinović je odgovorio da je mobilijar sveden, ne sakriva kulturno i graditeljsko nasljeđe i uniforman je.

Takođe, kada je u pitanju kruzing turizam, pravi se raspored dolaska brodova u luku,srazmjerno kapacitetu luke kako bi prihvatila određeni broj putnika u određenom trenutku.

Tako radi Dubrovnik, po principu jedan brod u luci, dva čekaju na sidru.

Ni u jednom gradu koji sam obišao nijesam doživio da tende pokrivaju vidik i da one predstavljaju zavjese spomenicima kulture, rezignirano će Pasinović.

U Kotoru od tendi i ostalog mobilijara se ne vidi spomenik.

Primjera radi, bivše Napoleonovo pozorište na kotorskom glavnom gradskom trgu se ne može vidjeti od tendi.

Šarolikost mobilijara, gabariti terasa od kojih se jedva ulazi u Pomorski muzej, kojim je gotovo popločan Trg od oružja, sve to ruži sliku starog grada koji ostaje u sjenci  brze zarade.

“Ranije, u vrijeme dok sam bio direktor tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uradili smo tačan raspored poslovnog prostora po pjacama. Nije se radilo po principu ko da više, u smislu iznajmljivanja prostora, nego se raspored i namjena prostora određivala po tome kakvu funkciju vrši određena pjaca u Kotoru. Prema funkciji koju obavljaju pjace određivali su se i sadržaji na njoj. Danas je na snazi licitacija, po principu ko da više i moralo je doći do ovoga do čega je došlo, a to je da je Kotor danas velika kafana i velika suvenirnica. Treću stvar ne biste mogli naći u Kortoru“, kazao je naš sagovornik Milenko Pasinović.

Kotor

14 KOMENTARI

 1. A e ljepo je vidjet pjacu od sata e. Samo mi para malo prazna bez kakve spjaze. Mogli bi u jedan kantun nasut malo spolverina i tu se suncac. To bi bila prava atrakcija.

 2. Ma dobro je to……neka stoje suncobrani i lezaljke kao na Jaz……
  Ipak su to ugledni gradjani koji znaju kad treba donijeti po koji glas za “nasu stvar”.

 3. A vise gluposti na jednom mjestu odavno nisam procitao. Doticni gospoding kaze da nigdje nije vidio da se kafici po trgovima prekrivaju tendama. To dokazuje da ili nigdje van cg nije bio, ili ne govori istinu. A sto se vas dusebriznika i voljenika Kotora tice, sve te tarase i iznajmljeni lokali pune budzet opstine. I upravo taj budzet treba pametnije iskoristit a ne samo za plate zaposljenih u opstinu.

  • Ti onda promjeni mjesto i kafic a mi takve kao sto si ti na ovaj pablik ne trebamo. Skala nam je prozor u svjet istine i nase grdne realnosti a ne tebe da slušamo .

 4. Rudolfe, Vago, samo je JEDAN trg – Trg od oruzja koji se cesto u govoru naziva i Pjacom od sata.
  SVE ostalo su PJACE – Pjaca Sv.Tripuna, Pjaca Sv.Nikole, Pjaca od salate , Pjaca od muzeja itd.
  Ovo pisem u dobroj namjeri, kakvu i vi sigurno imate

 5. Tužno istinit tekst……
  Grad čine ljudi, a koliko ih ima da miritaju da budu nazvani kotoranima ?
  Ne moraju bit’ rođeni u Kotoru, a da ga čuvaju i doživljavaju kao svoj grad, i naravno obrnuto.
  Ljudi koje ovaj tekst dotiče je malo, pa nije ni čudo što je naš lijepi grad obuzeo neukus u svakom pogledu i bahato ponašanje onih kojima je to neko dozvolio da sprovode.
  Monture kao za večernji izlazak okupiraju mozgove, pjevuše se pjesme Cece i Seve koje sa velikih panoa pored aerodroma pozivaju na Mega spektakl.
  A onda i sve ostalo biva u skladu sa tim

 6. Žali BOže prelijepi trgovi mnoge kafanice i restorani takođe moderni i evropski ali džabe kada nemaju mjeru.Raširili se po čitaviom gradu i niko im ništa ne može samo puste pare pare da uvate na brzinu.Briga je njih za Kotor i njegovu starinu, što vam je jadni . Oli ne vidite da im niko ništa ne može.
  Bosovi, bosi nekada danas “gospoda”

 7. Ovo jhe sramno i takav je svaki trg ne može yse pasat. Samo su ugostitelji bitni u ovom gradu i njihov budželar.

 8. …sve Vi je tačno! Ali,zaboravili ste da u vaše brijeme niesmo imali “Kašun upravu”krcatu činbenika-činovnika(Škaljari,Bizanti,”Trik-otaža Jadran”,”Piunirski Dom” / sa kokošarnikom u šufit/-PodUpravica>>>se gica o trošku neznavenoga naroda<<<za devastaciju kuturnog blaga Crne Gore i Boke-brez Sandžaka),koje nebi isfinacirale mi mnogo bogatije zemlje-od naše prebogate zemlje-zaobilaznice istine -o nama? Dakle,šjor moj Milenko-što više "suncobrana,trpeza,stolica,škanja" to jača nam "Uprava za devastaciju naše države?! Koja me potsjeća na riječi jednog od Glavnih Dužnosnika Jevropske Hrvacke-koji je prije dvije godine javno se usudio reći:" Hrvacka ima Domovinu-ali nema Državu"?
  I na ultimu ima Kotora-i biće ga dok je "svijeta i vijeka"! Ali… na žalost-ima samo onije(u mimohodu su)koji misle da su Kotorani?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]