Kotor među deset najboljih evropskih destinacija

5
Kotor

Kotor je jedna od najboljih evropskih i svjetskih destinacija.

Dokaz je upravo završeno glasanje za najbolju evropsku destinaciju.

Sa osvojenih 9.144 glasova iz 179 različitih zemalja svijeta, UNESKO-v Kotor se našao na listi TOP 10 najboljih evropskih destinacija za 2016. godinu, saopštili su iz kotorske Turističke organizacije.

Kotor je dobio 418 glasova iz Francuske, 438 glasova iz Austrije, 847 glasova iz Velike Britanije i 3 glasa iz Vatikana.

Sama nominacija imala je izuzetan promotivni značaj za Kotor koji  je pomenut u preko 780 novinarskih članaka.

Preko 6.400 komentara na drustvenim mrežama se odnosilo na Kotor, a vijest o trci za najbolju evropsku destinaciju je podijeljena putem društvenih mreža preko 118.000 puta.

Najviše glasova je dobio Zadar.

Ovogodišnje takmičenje je probilo sve rekorde do sada.

Blizu 300.000 ljudi je glasalo tokom 20 dana kampanje.

Priznanje koje je dobio Kotor dodatno obavezuje, kazao je Mirza Krcić, direktor kotorske Turističke organizacije, koji je naglasio da pripreme za prestojeću turističku sezonu teku uobičajnim tempom.

Krcić je kazao da su urađeni značajni pomaci kada je u pitanju kvalitet usluge, a da Kotor, posebno stari grad, privlači kao magnet iz godine u godinu sve veći broj turista koji dolazi kruzerima, u sopstvenoj režiji, ali i posredstvom brojnih turističkih agencija.

5 KOMENTARI

  1. Iako bez epiteta, svojim sadržajima koji obilježavaju umjetničko, kulturno, arhitektonsko i istorijsko nasljeđe u kontinuitetu od rimskog perioda do danas, Kotor je svrstan među deset gradova Evrope koje treba posjetiti. Tako razmišljaju Britanci, Francuzi, Austrijanci, kao najbrojniji anketirani turisti. Kulturno nasljeđe koje ga je preporučilo ne završava se u zidinama koje ga opkoljavaju već se prenosi na Perast, Ostrvo Gospe od Škrpjela i rimske mozaike u Risnu. Nasljeđe koje ga je preporučilo kao poznatu i, potvrđeno, traženu destinaciju. Potvrda vrijednostima koje privlače posjetioce, a ne baziraju se na kupanju ili skijanju, što znači da i dužinu sezone ne određuju vremenske prilike, već interesovanje za ponudu. A, i dnevna potrošnja koju posjetioci ostvaruju, veća je za 12 eura od prosječne u Crnoj Gori, i što je važnije, riječ je o vanpansionskoj potrošnji , jer Kotor ima skromnu pansionsku ponudu. I, još jedan raritet Kotora, vanpansionska potrošnja koju ostvaruju svi učesnici u pružanju usluga, od korišćenja plovnog puta, do troškova pilotaže, lučkih usluga, troškova izleta , trgovine, ugostiteljskih usluga, posjeta kulturnim institucijama, izleta itd. Dakle, tipičan primjer multifunkcionalnosti ovog vida turizma.I, još jedan fenomen. Najatraktivniji segment ponude za ovu vrstu turističke potražnje, kotorski bedemi i Tvrđava San Giovanni, daleko su od ovog vida ponude i tako blizu propadanju. Možda će ovo priznanje pobuditi interesovanje nadležnih i za ovaj segment turističke potražnje i prilagoditi mu odgovarajuću ponudu.

  2. Koliko se pretrgla maja Catovic a evo na zalost i sadasnji presjednik nebi cudo bilo da samo zadnji na listu .perje kojim se kitimo datira od prije hiljadu godina.Nek nas je stid isram sto dozvoljavamo a da nije tako radovao bi se da smo u prvih deset.

  3. Da, slažem se, i ova nesretna žičara o kjoj se priča neću da brojim koliko godina bi takodje potpomogla mjesni turizam, da ne govorim o još jednom projektu o kojem se priča već barem stotinu godina – zaobilaznom putu…
    Kotor bi to toliko zaslužio!

  4. Kotor je to i zaslužio, ali zaslužio je i da mu se počne popravljati dio zidina San Đovana prema Škurdi. U mojoj mladosti, uvijek smo se penjali na tvrđavu ovim putem, jer je bio kraći i interesantniji, jer je sa njega bio pogled na Kotor ali i na Škurdu i Tabačinu, na stari kotorski Pazar, na serpentine koje su vodile iz Škurde do Špiljara i dalje do Krsca. Sada je to uveliko devastirano, niko se o tome ne brine, ulaz za ovaj dio zidina je zazidan, da niko ne bi slučajno pokušao proći, jer bi ga čudo našlo.
    Ništa bolji nije ni put na južnoj strani San Đovana, jednako kao i za sjeverni, malo njih zna i da postoji, da se sa njega može sagledati tunel koji kroz brdo vodi do Špiljara. Sve su to atrakcije koje bi trebalo urediti, obnoviti, ali mi smo samodovoljni, zašto da se mučimo. O Špiljarima da i ne govorimo.
    No da ostavim nešto i vama koji ćete se sigurno uključiti, jer nebi trebalo čekati da proradi žičara, nebi trebalo da naš San Đovani postane intresantan samo po crkvi i tvrđavi, on ima mnogo toga još da pokaže.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].