Kotor pamti humanost i konvoje pomoći aprila 1979. godine

1

Za aktiviste opštinske organizacije Crvenog krsta u Kotoru i volontere „Kotorsko srce“ nema odmora ni u prazničnim danima.

Okupljeni na zajedničkom zadatku sakupljanja i distribucije pomoći ugroženom stanovništvu susjedne Hrvatske, tačnije zemljotresom pogođene Petrinje.

Njihovu muku pod vedrim nebom i ugašenog svijetla toplih ognjišta stanova i kuća, najbolje su osjetili stanovnici drevnog grada 1979. godine kada je razorni potres zadesio Crnogorsko primorje.

Nošeni empatijom i humanošću, aktivisti Crvenog krsta i Kototorskog srca, čim su čuli za ovu nesreću odmah su se okupili i znali što im je činiti, kazao je za Skala radio aktivista Ilko Marović.

Oni užurbano prikupljaju, sortiraju, pakuju pomoć za postradale od zemljotresa.

Građani Kotora pokazali su veliki odaziv i svakodnevno donose pakete u kojima je konzervirana hrana, odjeća, obuća, dječije igračke, ćebad, posteljina.

Što se tiče robe, sve je dobro došlo, od dječijih cipelica, muške i ženske obuće do pidžama, peškira, toplih jakni i džempera, kazao je Marović.

On je podsjetio da je već otišao konvoj pomoći sa nekoliko automobila za Hrvatsku, a nova pomoć iz kotorskog Crvenog krsta i “Kotorskog srca” je dogovorena za 15 dana, za to vrijeme će sva roba biti uredno spakovana i razvrstana u kutije, kako bi stanovnicima ugroženog područja olakšali podjelu.

U prvom mahu sve je strpano u vreće kako bi se što prije skočilo i dopremila pomoć, objašnjava Marović.

Sada će svaki artikal biti posebno upakovan u kutije sortirano po veličini i uzrastu.

Marović je podsjetio na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore za pomoć ugroženom području broj: 520-5188-31 sa naznakom Pomoć stanovnicima Hrvatske.

Takođe je Crveni krst CG u saradnji sa crnogorskim Telekomom, Telenorom i M-telom aktivirao linije za donacije na broj 15888.

Svako javljanje je 1 euro.

Prostorije opštinske organizacije Crvenog krsta u Škaljarima iznad Doma kulture su otvorene svakog jutra u 8 sati do 17 ili 18 sati, do kada volonteri primaju robu i rade na pakovanju pomoći.

Problem im predstavlja nedostatak kartonskih kutija koji rješavaju odlazeći u tržne centre za ambalažu koju su naručili i iz Podgorice.

Što se tiče robe koju donose građani, ona je veoma očuvana, zdrava, mnogi komadi su etiketirani i gotovo novi, naglašava Marović, uz zahvalnost građanima na pomoći i poziv da sve što smatraju da bi bilo od koristi donesu u Crveni krst.

Ne smijemo zaboraviti konvoje kamiona i helikpotere iznad tužnog neba kotorskog aprila 1979. godine na kojima je pisalo „Pomoć Kotoru“ dopremanu sa svih strana. Ne ponovilo se nikome, nikad i niđe na svijetu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]