Kotor posjećuje sve više izletnika

4
Mirza Krcić

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Kotorska Turistička organizacija se priprema za glavnu turističku sezonu.

Dolasci kruzera su uveliko počeli, a sa njima i više desetina hiljada turista.

Rast dolazaka izletnika za prva četiri mjeseca ove godine je oko 7%.

Poređenja radi, u aprilu prošle godine Kotor je posjetilo 18 hiljada  946 izletnika, a u istom periodu ove  godine ta cifra je 21 hiljada 634 izletnika, kazao je za Skala radio Mirza Krcić, direktor kotorske Turističke organizacije.

On kaže da je tendencija većeg broja dolazaka izletnika nastavljena i u maju.

U odnosu na prošlu godinu, broj izletnika je veći za oko dvije hiljade, a u maju je Kotor ukupno posjetilo 36 hiljada izletnika.

Što se tiče prijave boravka stranaca, Krcić kaže da ona ide željenom dinamikom, bez obzira na probleme koji su se javili oko tumačenja zakona o prijavi boravka i prebivališta.

“Organizovano je više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Nađeno je prihvatljivo rješenje, što znači da više neće biti neprijatnosti za goste koji su došli u Kotor. Eventualni problemi će se rješavati u hodu”, siguran je Krcić.

Kada je u pitanju prijava boravka, Krcić kaže da je u maju, za prvih 25 dana, prijavljeno nešto više od 1.200 gostiju.

Poređenja u odnosu na maj prošle godine ne postoje, jer tada Turistička organizacija nije radila prijavu boravka, ali je u junu 2014. bila oko 500 za čitav mjesec.

Dakle, više nego duplo u maju ove u odnosu na jun prošle godine.

“To je razlog da vjerujemo da ćemo u junu, julu i avgustu ove godine imati značajniji prihod od naplate boravišne takse, kao i zbog
činjenice da je prošle godine bilo 5, a ove 11 info punktova na teritoriji opštine Kotor. Informacije se mogu naći na sajtu Turističke organizacije (tokotor.me) sa preciznim podacima o radnom vremenu i obavezama koje se tiču prijave boravka gostiju”, kazao je Krcić.

* * *

Turistička Organizacija Kotor se predstavila na prvom festivalu “Beogradski manifest” koji je ovih dana održan na beogradskom Kalemegdanu.

Na zajedničkom štandu NTO Crne Gore, sa ostalim lokalnim TO, kotorska Turistička organizacija predstavila je poznate manifestacije kroz kalendar dešavanja tokom juna, jula i avgusta u našem gradu, kao i turističke atraktivnosti i najznačajnije kulturno – istorijske spomenike Kotora.

Pored kalendara manifestacija za 2015. godinu, na sajmu se dijelio i katalog smještaja, mape starog grada, Risna, Perasta, brošura o Kotoru i ostale neophodne informacije.

Festival u trajanju od tri dana obuhvatio je 15 cjelina i predstavljeno je najljapše iz nacionalnih kuhinja, turizma, filmske umjetnosti, muzike, plesa i kreativnih ideja.

Premijeru na “Beogradskom Manifestu” imale su  i svjetske atrakcije, kao što su Festival balona i Festival vatrometa, saopštavaju našem radiju iz TO Kotor.

4 KOMENTARI

  1. Sto se falis turistima kad ih je toliko da mi domaci nemozemo disat od njih.
    Jeste li napravili podhodnik
    Jeste li dislocirali autobuse van grada
    Jeste li na kraju svjesni da nema koristi od njih samo jedu breskve i setaju kroz grad

  2. Gospodine Krciću, što ne utičete da se u suvenirnicama kojima se u Kotoru ne zna broja ne prodaju kineski potpuno neautentični suveniri. Zašto nešto ne uradi TO Kotor na valorizaciji i podršci domaćih snaga koji rade ili bi mogli da izrađuju suvenire prave kotorske.Ovo što se prodaje preskupo nije viđelo suvenira. Možete li da utičete i nešto pokrenete a da nijesu iz godine u godinu iste brošure, gastro vodiči i prepisivanja i prevodi.Ovo vam pišem dobronamjerno i zato što volim Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].