Kotor svečano proslavio svoj dan

4
uz zvuke nacionalne himne

Objedinjujući tri praznika, 21. novembar simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru, jednu od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice, kazao je na svečanoj sjednici kotorskog parlamenta gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević.

Sjednici je prisustvovao Filiv Vujanović, predsjednik države Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, bratskih gradova, susjednih opština i kulturnog, društvenog i političkog života Kotora.

Goste je pozdravio predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica koji je podsjetio na sjajne tekovine antifašističke borbe i dane kad je oslobođen Kotor od okupatorskog zavojevača.

Stjepčević je u svom ekspozeu konstatovao da je proteklu godinu obilježila tendencija finansijske stabilnosti budžeta, što je prvenstveno posljedica evidentnog poboljšanja efikasnosti naplate, posebno izvornih prihoda Opštine u iznosu od  preko 10 miliona eura.

Opština Kotor uredno izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama, pojedincima.
Budžet je planiran  na nivou od preko 17 milona a na današnji dan realizovan je preko  91% u odnosu na plan.

Stjepčević je podsjetio da je u toku izrada idejnog rješenja žičare do tvrđave San Đovani, kao i glavnog projekta za izgradnju pothodnika, odnosno podzemnog pješačkog prolaza između gradskih bedema i Lučke kapetanije.

U pripremi je i glavni projekat za smještaj lica u stanju socijalne potrebe.

Takođe se  nastavljaju  radovi na izgradnji kanalizacionog sistema u gornjem dijelu starog grada.

Na Sportskoj dvorani završen je veći dio predviđenih radova.

U toku ili u tenderskoj proceduri su i: sanacija fontane Dojmi i šetne staze do tvrđave San Đovani, uređenje prostora na Plagentima, rekonstrukcija autobuskih stajališta, kao i javne rasvjete na brojnim lokacijama  projekti rekonstrukcije bastiona Valier i uređenja Peraške tvrđave, rekao je Stjepčević.

On je apostrofirao i uspješnost ovogodišnje turističke sezone kojoj doprinosi nautički turizam.

Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio je Kotor na prvo mjesto liste deset najboljih gradova koje tokom 2016. godine treba neizostavno posjetiti.

Kotor je prepoznat po kulturnimm manifestacima  kako lokalnog tako i međunarodnog karaktera, a Opština Kotor je nastavila intenzivnu komunikaciju sa EU tijelima i aktivnosti unutar međunarodnih organizacija koje promovišu implementaciju evropske strategije za jadranski i jonski makroregion.

Na sjednici je prikazan turitisčko propagandni film o Kotoru i uručena tradicionalna nagrada “21. novembar” Fakultetu za pomorstvo za izuzetan doprinos razvoju savremenog obrazovanja i usavršavanja kadrova u pomorstvu.

U kulturnom dijelu programa učestvovao je Dječiji mandolinski orkestar i hor “Tripo Tomas” – Hrvatskog građanskog društva koji je  izveo kompoziciju “Bokeljska noć”.

Dan od tri fešte u Kotoru obilježen je  dužnom  poštom palim borcima na spomen obilježjima u Kotoru i Risnu.

Po tradicji, praznik je najavila Gradska muzika ulicama starog grada, zatim su uslijedili prijemi delegacija Bokeljske mornarice i gradske muzike u Opštini, a u podne je odigrano tradicionalno kolo Bokeljske mornarice.

4 KOMENTARI

  1. Pitam se dje je tu Risan i dali je uospte dio kotorske opstine?
    Izgleda da nije. A mozda i jeste, no ga niko nije htio spomenuti. Bit ce iznenadjenja da ce se sami Risnjanji pitati jel’ to moguce. Dom kulture, luka Risan, Expotrbilje, hotel Teuta, zaledje Risna, zajedno sa Crkvicama i svim fortecama…da ne nabrajam vise. Vjerovatno ce rijesiti i kanalizacione sisteme bolnice Vaso Cukovic, Doma Starih Grabovac i svih stambenih naselja, starih i novih, da se ne izlijevaju direktno u more.

  2. Ako se ostvari bar 5O% onoga sto je obecao nas predsjeednik Opstine biti ce dobro za ovu sledecu godinu.Cudi me da nije pomenu ni Hotel Fijord a ni zgradu Jugooceanije kada ce se krenuti sa gradnjom. Mozda je zaboravio da to procita.ili
    nije imao hrabrosti da bilo sto o tome kaze.Pozdrav

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]