Kotor u ritmu zimskog tradicionalnog karnevala

11
Kapo kotorskog karnevala Luka Branko Knezović

Sa otvaranja kotorskih karnevalskih fešti

audio: sa otvaranja kotorskih tradicionalnih karnevalskih fešti

Uz đenise i bombardine kotorske Gradske muzike, “Feštine” mažoretke karnevalskog ritma i Papaladu ala maka iz teća bokeških kužina u gradaskoj kafani “Dojmi” večeras su svečano otvorene ovogodišnje tradicionalne kotorske karnevalske fešte.

Kišno veče je ovaj maškarani kotorski svijet sputao u malom prostoru, ali sa dosta duha, kolorita i mirisa brojnih delicija koje su pripremile karnevalske grupe Karampana stari i Karampana mladi, Jokina kužina iz Herceg Novog, Skalinada, Organizacija žena Risna, Kavačka alamaka, Crveni Krst Kotor i predstavnici kotorskog Resursnog centra “dr Peruta Ivanović“.

Za dobar štimung se pobrinuo sastav Lungomare iz Kotora, a program je vodio Brane Knezović, novinar Skala radija.

“Kotor vjekovima baštini ove pučke fešte i one su odraz vedrog duha, ali i kreativne mašte i umijeća ovdašnjih ljudi. U mnoštvu karnevalskih grupa posjetioci će uživati u koloritu originalnih kostima, ritma i mediteranskog duha domicilnog stanovništva. Kotorski karneval je nešto što živi stoljećima i predstavlja simbol našeg grada, po kome je on prepoznatljiv  i u svijetu”, rekao je dr Aleksandar Stjepčević, predsjednik opštine Kotor na otvaranju.

U narednih desetak dana Kotor će biti domaćin brojnjih karnevalskih programa, a najveća fešta biće iduće nedjelje od 15 sati, kada će glavnom saobraćajnicom proći bogata karnevalska povorka, uz nastup velikog broja karnevalskih grupa iz Kotora, okruženja i inostranstva.

Autentičan i vazda spreman za zdravu šalu Kapo kotorskog karnevala Luka Knezović je na feštu  koja će trajati do 26. februara  pozvao svoje sugrađane “ovu šaku jada koliko je Kotorana još ostalo“ i naravno furešte.

“Evo nas da otvorima naše fešte koje niko ne može zatvorit , poručio je on.Vjekovna tradicija i vazda vedri duh Kotorana čini da svake godine zimi po užanci, a ljeti kao velika turistička karrtolina traje ova maškarana svečanost. Ako skapulamo od svega što se čini a oćemo jerbo smo nedoder i znamo što valja čuvati, a koje loše stvari zažditi sa našim Krnjom koji se još nada da će ga slamni sud osobodit. Neka se u ovi čas digne bandijera karnevalska i snjom neka se digne raspoloženje i neka se digne svakome ko što ima“,  poručio je kapo.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.

Manifestaciju je finansijski pomoglo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Generalni sponzor Luka Kotor AD.

Medijski sponzori su  Skala radio, TV Pink M, Radio Kotor i Dux radio.

foto: Skala radio i Radio Dux

detaljna foto galerija na našoj facebook stranici

predsjednik Opštine Stjepčević otvara karnevalske fešte

majstori iz Resursnog centra
Mažoretke "Fešta" i Gradska muzika
Da prste poližeš!
Lungomare
Papalada ala maka
tradiciju čuvaju stare Kotoranke i Kotorani

11 KOMENTARI

 1. Festa la finita…tu tu pa paaaa…vi? Sve nam se preklopilo-sa maškarama..i smjena vlasti potla 28 godina-maškaranja i maškiranih balova…i dolazak nove vlasti-koja ne mora da brine za nove feštađune i maske i kostime…dogodine u isto brijeme? Jerbo se u Kotoru-od “pamti veka ništa ne menja”-stare maškare(pantigane)…u stare kostime-kostimografiju……?

 2. Maškarani moji lipi,feštađuni…adatali se svi …ma da se inbrokaje koji od ovijeh stalno prisjutnijeh u novu postavu feštađuna,ne bi me čudilo…a koje ce nas fešte do kraja fešti dočekat,viđet ce mo 21. veljače,prevrtače…a u ožujku ce se ožujkati pud svojijeg kuca mnogizi…a mi je ža ovizijeh te su se ofendili jedni na druge…eee,moji sjatki…nece više biti molim,molim …no ce u kocetu morat …kada ga budu proispitivali ovi novi sa crljenijem kravatama…dako ga pospreme sa ovijem njegovijem ideologom iz Krimovice ,da zajedno pišu memoare u Spuž…baš mi ga je žao,koji je on meni kralj…A Murica da bude sa faculetom na oni mali motorin kapa od karnevala…da ga oni novo pospremljeni sekretar opet ne kacota neđe na Rivu,da mu može utec…

 3. “Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.
  Manifestaciju je finansijski pomoglo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.
  Generalni sponzor Luka Kotor AD.
  Medijski sponzori su Skala radio, TV Pink M, Radio Kotor i Dux radio.”
  foto: Skala radio i Radio Dux

  Sve nam lijepo spjegaste i slikom dočaraste,
  samo zaboraviste navesti: ko je ove
  godine CENZOR maski, koji će po diskrecionom
  pravu procjenjivati koja maska smije, koja ne smije
  ići u javnost??

 4. Ako zamisliš život u ritmu muzike za ples
  Doći će do promjene u tvojoj glavi
  i vjerovat ćeš da postoji nada
  Ako zamisliš život u ritmu muzike za ples……….

  Sjeti se, kako smo živjeli nekad,
  5 dinara u juke box…………

  JURA STUBLIĆ i FILM !!!!!!!!!!!!!!

  NE Seve, NE Ceca !!!!!!!!!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]