Kotor u saobraćajnoj blokadi

10
Kruzeri zauzeli zaliv

Kotor je danas u saobraćajnom kolapsu.

Kiša, koja je u više navrata padala kao u sred zime, s jedne strane i kruzeri s druge, učinili su da kolone automobila budu dugačke pet i više kilometara.

Čekalo se i u tunelu “Vrmac”, tako da je putovanje od Podgorice do ulaza u Kotor trajalo uru, a od tunela do starog grada još najmanje toliko.

Četiri kruzera doprinijeli su na svoj način saobraćajnoj gužvi.

Teško se ulazilo u grad, jer je ulaz na glavna gradska vrata mnogima služio kao nadstrešnica.

Nije se moglo ni naprijed ni nazad, a turističkih vodiča nije bilo da upozore goste da ne mogu da zatvaraju ulaz i izlaz iz grada.

Odavno se postavlja pitanje da je za Kotor dobro da nam kruzeri kucaju na vrata grada i vežu se tik uz gradske bedeme?

Koliko to donosi koristi, a koliko štete?

Potrebna je ozbiljna studija i još ozbiljnije promišljati kako dalje?

Kruzeri su nam potrebni.

Od turizma umnogome živimo, ali da li i ovakva organizacija?

udes još više usporio saobraćaj

Kod “Kamelije” se dogodio sudar, što je dodatno usporilo ionako usporeni protok vozila.

Ovo je opomena svima da se u Kotoru nešto pod hitno mora preduzeti.

Zaobilaznica je lijek koji konačno mora da bude predmet ozbiljnog razmišljanja.

Zbog politike je propuštena jedna šansa. Valja neće i druga?

Sada je na potezu država ali i lokalna uprava.

Ovaj problem se mora zajedničkim snagama riješiti.

Kotor je grad pod zaštitom UNESCO-a, grad koji baštini više od polovine ukupnog spomeničkog fonda Crne Gore.

Pa valjda je zaslužio da se o njemu povede mnogo više računa!

10 KOMENTARI

 1. Što se zaobilaznice tiče “Kad na vrbi rodi grožđe” Jedini način je da se debelo dobro ograniči broj kruzera. Samim tim i broj autobusa (ko zna u čijem su vlasništvu) bio bi apsolutno radi manjega broja gostiju. Taksisti nebi pravili nered, a gradski park osloboditi ovoga hoštapleraja i sumnjivih tipova koji pune špagove skopocjenim gliserima na “turbo pogon”prevozeći kruzing goste. Pod hitno im pronaći drug “bazu” i pustiti jadne penzionere i majke sa malom djecom da provode vrjeme u to malo zelenila. Mislim da je to i svrha ovoga mjesta.
  Naravno pored svega toga, pod hitno nspraviti pothodnik i situacija bi se koliko, toliko promjenila.
  Naš grad iz godine u godine tone sve dublje i to u svakome pogledu. Vrjeme je da se neke stvari mjenjaju na bolje i da se dovode u red.
  Zakrpiće se tri rupe i napraviti nekoliko pločnika i još ponešto. Bogami ako stanete na tome, a ne budete rješavali krucijalne probleme Kotoru se crno piše.
  Trošite pare u ono zašto treba i kako treba. Dokažite da ste vlast koja voli i misli o svome gradu i svojim građanima. Na kraju krajeva, oni su vas doveli tu đe ste sada.
  Vrjeme leti, a bliži se neki “naredni oktobar”
  Mnogi protivnici vam puvaju za vrat i nemojte svojim nečinjenjem da vas ponovo oduvaju sa vlasti.
  Kotorski narod je nepredvidljiv kada su izbori u pitanju. Valjda ste i sami osjetili to i na sopstvenoj koži.

 2. Za razliku od nas u Dubrovnik samo 1 kruzer i zna se red . Kod nas je sve u neredu pa i turisti prelaze ulicu svugdje pa se pitamo kakva je to Stoka koja nam dolazi !!!!! Komunalci ne rade nista da poboljsaju bus iz Dubrovnika krcat putnika se zaustavi na sred puta i iskrcava , a da mi to napravimo naplatili bi nam 1000e kaznu . Najvjerovatnije turisti dobijaju informacije da se kod nas sve tolerise i da nema nekog zakona ?????

 3. Zaobilaznica je nesto sto se mora napraviti, drzava 20 godina nije nista ulozila u ovaj grad iako joj donosi ogromne prihode i reputaciju u svijetu. Pogledajte kako je izgradjena magistrala iznad Dubrovnika isto uz liticu sve se moze uraditi samo kad se hoce a ovamo ne postoji volja drzave da rijesi u Kotoru nista. Takodje kolone budu i do Mua svi mi iz Mua, Prcnja i Stoliva sto ocemo da izadjemo iz grada moramo ici na kruzni i tako jos dodatno opterecujemo kruzni ionako u blokadi a ima prostora da se dvosmijerna ulica napravi od zatvorenog bazena i spoji sa gornjom magistralom.

 4. ….DA SE ZAMAJAVAMO KOD ZDRAVIH OČIJU…DA KRUZTERI I TURISTI PRAVE KOLAPS…A NE MAHOM AUTA DOMAĆIH REGISTARAKIH TABLICA NA PRAVCU TUNEL VIA KOTORA DRITO PUT PERA sta i dalje…

 5. Prekomjerni dolazak kruzera,nekad i po 4 broda nenajavljeni autobusi sa dnevnim turistima, ponekad i preko 1oo autobusa.A kazu da su kruzeri rezervisani do kraja 2o2o g.Pare de slazu a grad umire. Kad umres , pare ti ne trebaju.
  Jos uvijek staro rukovodstvo u Luci, koje misli da dobro cini Kotoru, a cini samo sebi.
  Dok se ne uradi kompletna analiza svega postojeceg saobracaja, nema srece za ovaj grad, a jos manje gradjane. Postali smo robovi kruzera Kada ce ovaj narod reci dosta?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]