Kotor učestvuje sa 61,5% u nematerijalnoj kulturnoj baštini Crne Gore

4
prof. dr Milenko Pasinović

Prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

Kotor grad u kome je smješteno preko 60 odsto pokretnog i nepokretnog spomeničkog blaga Crne Gore s pravom, ulazi na velika vrata i u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Na njenom spisku su Bokeljska mornarica, Bokeljska noć, Fašinada i Dobrotska čipka na prijedlog turizmologa prof. dr Milenka Pasinovića.

Od nedavno, kako je na  proslavi Dana UNESCO-a, kazao crnogorski ministar kulture  Pavle Goranović, među sedam novoupisanih našli su se i Legenda o Vili Alkimi i postanku Kotora, Legenda o Tre sorelle, Legenda o nesrećnoj ljubavi Katice Kalfić i Dobrotska torta.

Tako se, među 13 na spisku za upis u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu, našlo 8 nematrijalnih kulturnih dobara sa područja Kotora.

Posljednja četiri nematerijalna kulturna dobra prihavćena su na prijedlog našeg sugrađanina Milenka Pasinovića, kao i prijedlog da se put Cetinje – Njeguši – Kotor proglasi čitavom dužinom, a ne samo na relaciji Cetinje – Njeguši, za materijalno kulturno dobro.

Riječ je o putu koji je 1881. godine pušten u saobraćaj, najprije za diližanse, a od 1903. godine i za automobilski saobraćaj, na relaciji Cetinje – Kotor.

Put  je proglašen kao kulturno dobro “od trajnog istorijskog, tehničkog i arhitektonskog značaja“.

Upisom nematrijalnih kulturnih dobara, područje Kotora je ostvarilo učešće od 61,5%, do sada upisanih dobara Crne Gore, kazao je Pasinović za Skala radio.

4 KOMENTARI

 1. Dobrotska torta je u stvari u svijetu kulinarstva do sada poznata kao Peraska torta.
  Mozda ili vjerovatno je gospodja Miranovic u postupku proglasavanja nematerijalne kulture napravila ustupak gospodi iz Dobrote.
  U svakom slucaju, u suprostavljanju autoriteta i protekcije, Perast i njegova torta su izgubili.

 2. Gospodine Pasinoviću, Vi ste pravi borac za vrijednosti i njihovu valorizaciju. Koliko vam to cijene a svjesna sam da vam je najveći motiv vaš i naš Kotor.
  Čestitam i dalje predlažite prave ideje i projekte po kojima smo jedinstveni.
  Dobroćanka

 3. Eto znam, biće zato ima status naseljenog mjesta , a ne grada !
  Prebacite nekako sve to u Pg da ona dobije status velegrada, a kako su samo djevojke tamo nakićene od zore, pa im se crte lica ne mogu razaznat od velike piture, pa bodu onaj beton đe gaze štiklama od 15 cenata, a misle da svi u njih gledaju , pa dignu nos u nebo, lijepo ne padaju često.
  Onda pomalo put naseljenog mjesta, tj Kotora da zakučaju kojeg sa matrikulom i povedu ga u velegrad i otamo može na vapore, a ona krcata sa soldima i taki na cipele još visočiji. Pamet i moral ovi tukci ne gledaju ni domaćim ni fureštim, nego ih samo zanima
  ŠTUK I PITURA BELLA FIGURA
  kad arivaju đeca onda se pomamljene mame takmiče kojoj će dijete bit ljepše obučeno.
  Jao i jes’ o……..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]