Kotorani ne daju Markat, kultno mjesto grada

39
govornici na skupu

Sa protestnog skupa

sa protestnog skupa

Vijest da se ukida gradska pijaca, tradicionalni kotorski Markat, okupila je jutros ispred zgrade Opštine građane na protesni skup upozorenja i podrške zakupcima pijačnih tezgi.

Nije riječ o političkom skupu, naglasio je predsjednik MZ Muo u uvodnom slovu, već činjenica da jedan od simbola Kotora, gradska pijaca, neće izgledati kao što je bila vjekovima i da će kupci biti uskraćeni za gavice s Mula, sir i pamidoru iz Grblja, salatu iz Škaljara.

Ispred zakupaca tezgi, njih 290 članova Mirčeta Konatar je poručio da se ovim skupom brani egzisrtenicija njihovih porodica, prije svega brani mjesto koje tradicionalno vjekovima služi za prodaju životnih namirnica.

Branimo mjedsto susreta građana mediteranskih navika i života grada pod zaštitom UNESCO-a, kazao je on.

Egzistencija 1200 članova porodica zakupaca trebalo bi da je predmet brige ukupne državne zajednice, poručio je Konatar.

Željko Ćetković, predsjednik MZ Grbalj je podsjetio na tradiciju i poštovanje grada od strane Grbljana koji podrazumijevaju da, kada se kaže da idu u grad, idu u Kotor.

A sastavni dio grada bila je pijaca u Kotoru na kojoj  su Grbljani vjekovima imali vodeću ulogu i koja je mirisala od kompletne verdure iz Grblja.

Moćna austrougraska imperija prije jednog vijeka napravila je ugovor sa Grbljanima da povuku gornjogrbaljske izvore iznad sela Šišića, a zauzvrat im dala kotorsku pijacu bez nadoknade, podsjetio je Ćetković.

On je zamolio one čiji preci nijesu radili u fabrici Vučkovića, nijesu kupovali u Biskupovića, niti vezivali konje na Šuranj da prespavaju i dobro razmisle o odluci i da se zaustavi priča koja kruži o navodnom zatvaranju kotorske pijace.

On je zamolio lokalnu samoupravu i centralnu vlast da pomogne grbaljsku infrastrukrturu da ohrabri domaćine kako bi pijaca opet zablistala starim sjajem.

Vlasta Mandić, u svojstvu arhitekte, urbaniste je podsjetila na projekat starog grada poslije zemljotresa koji je dobi sve pohvale visokih stručnjaka UNESCO-a, jer je planirao stari grad kao aktivnu urbanu strukturu, a posebno zbog zadržavanja funkcije Markata, kao kultnog mjesta tipično mediteranskog načina života Kotora.

“To nije samo mjesto prodaje i kupovine već mjesrto sastanka i komunikacije građana i nezaobilazna ruta za turiste. Svi gradovi Mediterana su zadržali svoje tržnice uz poboljšanje sanitarno higijenskih i boljih funkcionalnih uslova. U Kotoru sve češće se provlači ideja o zatvaranju Markata uz stalne inspekcijske kontrole i postavljaju se uslovi koji više idu u priloh zatvaranja pijace nego poboljšanja uslova prodaje. Kotor je postao grad kafića, restorana  i suvenirnica pa ukoliko ih još treba, neka se grade na Vrmcu, San Đovaniju, a Markat neka ostane građanima”, poručila je Mandićeva.

Zabrana prodaje zbog loših higijesnkih uslova ne može biti razlog zatvranja markata, jer niko ne zatvara bolnice, hotele, obdaništa u kojima se u XXI vijeku od nehigijene umire, kazala je ona.

Po srijedi su druge namjene mišljenja je Mandićeva.

Nove privatizacije za koje građani traže da budu transparentno obaviješteni i uključeni u odlučivanju.

Na skupu je zaključeno da predsjednik opštine sa direktorom Komunalnog preduzeća, u čijem je sastavu tržnica u roku od 15 dana primi članove odbora.

Odbor želi da se na pijaci stvore neophodni sanitarno tehnički uslovi i da se omogući prodaja namirnica životinjskog porijekla.

Građanima se obratio gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević i kazao da niko ne zatvara pijacu, a tržišna državna inspekcija je postavila svoje uslove koji se tiči higijene, koja po njima nije ispoštovana.

Na istom smo zadatku, kazao je on.

Niko ne želi da proda Markat, kategoričan je Stjepčević, kao i da ulica ne rješava probleme.

Po njenu, prvo treba da se razgovara i zajednički dogovori rješenje.

Skup doživljavam kao veliku podršku za rješavanje gorućih pitanja u Kotoru, kao što su saobraćaj, vodosnadbijevanje, zaštita prostora, kazao je Stjepčević.

O hronologiji ove problematike govorio je Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća i podsjetio da je u više navrata nakon inspekcijskog nadzora donešeno rješenje o zabrani prodaji hrane životinksog porijekla izvan kućica koje posluju u sastavu Komunalnog preduzeća, zato što se prodaja odvija bez minimalnih higijensko tehničkih zahtjeva.

Ovo stoga što prostor nije fizički odvojen od namirnica biljnog porijekla i zbog blizine saobraćajnice i izduvnih gasova.

Mrdak je saopštio da se radi na pobioljšanju uslova, ali da se rješenja moraju zakonski ispoštovati, te da se nada da će se sa inspekcijama naći adekvatno rješenje.

građani ne daju Markat
gradonačelnik sa saradnicima na skupu

39 KOMENTARI

  • Хвала Власти доље Влада!
   Госпођа Власта је само овим говором, доказала да ја которанка али без икаквог интереса.

 1. Pijaca bi trebalo preseliti u renovirani bivši Autoremont a autoservisi da presele u bivšu Autoboku i biće sve u redu!

 2. Cudi me da se ona lutka iz MZ nije oglasila. Nema kad od rabote jer ispija kafe po kaficima. Ona sve zna brate mili.

 3. Blago nama sa ovakvim opstinarima. Ucinite nesto za ovaj grad pa ce i narod biti uz vas. Niko se ne smije cut nego kako nam jave iz PG tako mora biti i svi podviju repove.

 4. Treba iselit Opstinu i opstinare u drugu zgradu i van zidina Staroga grada jer su oni prodavci magle i paucine a ne ukinut pjacu nas Merkat !!! ruka i sramota za sve nas. |Vanka svi opstinari iz Kotora sa svijema inspekcijama nedje na Trojicu u barake a ne u palate u Stari grad !!!

 5. Kada mi dodju furesti ili famelja najodusevljeniji su nasom PJACOM KO JE ODJE LUD recite mi pa neka nas sve isele vanka iz Kotora grada jer nijesmo ni bolje zasluzili kad dozvoljavamo da unistavaju ono malo duse sto je osttalo Kotoru !!!

  Sram ih bilo do neba da nam ukinu merkat PI NESOJ do nesoja korumpirani i oni sto ne volu KOTOR !!!

 6. Ajde napravite anketu koliko ima Kotorana,i kad ih skupite vidite koliko ih ima da zele dobro gradu.ovaj dobrociniteljski i kvazi intelektualni teror nad ovim gradom ce jednom stati.molimo boga da to bude brzo.

 7. Ideja da se izmjeste pijaca i parking na rivi je dobra ideja, u cilju smanjenja saobracajne guzve. Medjutim, ne znam da je ijedna predlozena ideja do sada bila u cilju opsteg dobra, vec se uglavnom ideje predlazu sa drugim ciljevima i namjerama. A mozda umjesto pijace bude jos 101 suvenirnica. To ce nas spasiti.

 8. Zašto nijesu dijeljene čuvene kotorske krampite sa Parila za mazanje očiju narodu? Go’re da su krampite iz MZ stari grad najbolje. Molim odgovor nadležnija.

 9. Džaba krečite, džaba protestujete, svi su izgledi da
  je neki “kontroverzni bizmismen” iz PG ocijenio da će
  poslije uklanjanja Markata na tom mjestu dobiti
  dozvolu da otvori visokoprofitabilan parking. Dobiće koku
  koja će mu nositi zlatna jaja. Biće malo brontulanja, uke i
  trlabuke, a na kraju će odlučiti Pg lobi. Pozivanje na austrougarsku
  i viševjekovnu tradiciju, mediteranski duh padaju u
  vodu pred naletom barbara i vandala, pred kojima je
  nekada pokleknuo i moćni Rim.

 10. kakva farsa.A onda se pojaviše gradski oci…BOže BOže pomozi!Predsjednik se izvinjava i sva nas voli!Mrdak sve čini da se riješi problem a opštinski menadžer vodi visoku politiku i obožava medije. Ćakulaće šjore

 11. Ako niste znali, namirnice životinjskog porijekla su i: salata,luk,pamidore,krstavci,bolancane ,osobito žućenica,jer u sebi sadrže adrenalin-oliti knjoj(stajsko đubrivo) ,od životinja ! Dileme nema,inspektori su u pravu-treba neodložno poštovati propise,koji su regulisali,kako i pod kojim i kavim uslovima se more vršiti promet namirnica-pa i onih životinjskog porijekla? Uz pripomenu,da je i voće iz palete namirnica živtinjskog porijekla!

  Fala ti bože-zna li iko objasniti-a kojeg su porijekla-inspekciski organi-i kojoj oni paleti(partiji) pripadaju-što umiju izvući(navući) “široke narodne mase” na ulice i pjacete naše lipe i u svakom pogledu urđene domovine?

  I na ultimu-kad smo već kod poštovanja domovine i njenih propisa-zna li se dal ovi stolovi,stolice i pitari od cvijeća imaju dozvolu da zatvaraju vrata od ulaza u opštinu-u tzv.”narodnu kuću”-ili ,možda ,da imaju pravo da zatvore ulaz i u portu Svetoga Tripuna?? Ako je vjerovati slici-ovaj “kosmati fotoreporter”-oko uši ,u mavenoj košulji- sa aparatom za SLIKAVANJE>>>(o lijevom ramenu) i diktafonom-aparatom za snimnje(prisluškivanje) govora i razgovora(radi siguracije,drži u obije ručice)<<<STOJI u zabranjenoj zoni- na pjaci đe ni na dva metra-iza "njegove"…,ne smije-ne može stojati ova i ovolika skalamerija-tzv.mobijja- vlasnika ,nekad znane i takozvane naše narodne općine?

  P.S. Samo za one koji su načeti "retrogradnom amnezijom"-neka mi oposte kad ih bog vrati iz"breztežinskog stanja"-da se prisjete da su i oni"nesvjesno"-slučajno učestvovali(crtajući?) u nekim "planovima-planiranjima:"Oburdavanja "kafane dojmi"i preseljenja pjace-markata" potla katastrovalnog zemljotresa od aprila 1979 godine(koji još "trese"-neznavene i neupućene-na ovim "zemljotres-trusnim prostorima"? Hvala-ali ja ne vjerujem u vaše "dobre namjere"-jer zbog vašeg "pogoršanog zdrastvenog stanja""(starost,bolest..retrogradnosti i sl…itd)-da ste u stanju da spašavate ono što ste odavno prisvojili i na sebe intavulali-djelujući klanovski- "obiteljski" kroz razno razne "palete-partije"-demokrackog prosperiteta"-uz pjesmu:"Uzmi sve što ti partija pruža-danas si "demokarta"-a sjutra zakoreli vonj …snob oliti skorojević-nekadašnji gologuzović….."

 12. E brao vi ga..,A niko ne reče što je tu glavno…ko uzima vec 10 godina pineze za tezge..ubira u špage pinezice…a ulaže u račun…privatni..e taj je napravio da imamo pjacu kao u Bangladeš….prljavština,i bruka …A sokolici ..malice male niste ga spomenuli…A on..dobio pjacu…parking Riva…parking Benovo…parking Perast…pjacu Risan…a ovi Magud uložio 40000 i predao mu da uzme malo para na parking i od autobusa,kod Bokelja…A..aa???!!! A niko o tone ni zbora…makice moje male…E to vam je krug crnih eminencija Kotora nafatiranih i istih…ovi novi presjednik niti što zna o tome a niti je dobra adresa…pitajte Pljevaljski merkat…

  • Dobar komentar na pravu adresu.
   Parking u Perastu svake godine posluje sa minusom a auta ko zrna u šipak.
   Da je dato kojem plemenu iz Amazonije na upravljanje nebi bi se sve destregalo kao što jest i bili bi u plus.Uspio je da razvali predivnu inicijativu i investiciju vrijednu 800.000 eura – poklonjenih.
   Već je prve godine postavio sina za šefa koji je nausput na parkinzima postavio svoje vitrine sa sokovima za prodaju.
   I ove godine je to obična šprdnja a ne održivi saobraćaj kroz Perast ili kako god se ta magla zvala tj zna joj se ime – pljevaljska.
   Tu maglu ni risanska bura nemože rašćerati.
   Problem je što oni kojima je posao da kontrolišu to poslovanje izgleda ne dolaze na rabotu.
   Sreća je da ga nije dopalo i vezove da naplaćuje pa smo mirni makar u barku.

 13. Pjaca , markat, i najljepsi mali i veliki bokuni na peskariju……..

  Ponesite to u Pg, ovo mjesto je idealno za deponiju, zar ne ?!
  Ponesite i bedeme , ali svaki kamen, nemojte nista ostavit, jeste li culi ???????????

 14. Kotorani ne dozvolite da vam pridoslice odlucuju o vasem gradu.Prije 20 godina svaka pridoslica je sa postovanjem ulazili u ovaj grad.Ako je potrebno vrlo brzo ce mo se organizovati i sve rascistiti u roku 24 sata.Nisu potrebni ni policajci ni komunalci koji su obicni pijoni.

 15. “Kotor je postao grad kafica, restorana i suvenirnica. U koliko ih jos treba neka se grade na Vrmcu, na San Djovaniju, na drugim mjestima.” rece divna i postovana Drugarica… a Predsjdnik bi o svemu da se dogovara. Pa nije Kotor na Kapali Carsiji. Nije ti ovo Mjesna Zajednica Dobrota sa Predsjednikom Mjesne Zajednice sa prebivalistem u Prcanju!
  … svetite se ZVJERINJAKA, PLAGENATA, STAROG GRADA sada i MARKATA… kuva s nesto. kuva.
  U pamet se dobro …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].