Kotorani poštuju tradiciju vatrogastva dugu 150 godina

2
Kotorski vatrogasci prošle godine proslavili svečano 150 godina postojanja

Maksim Mandić

Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca se danas u svijetu slavi nizom simboličnih manifestacija.

Polako ali sigurno se mijenja svijest građana o ovoj službi, a u Kotoru je vatrogastvo tradicija koju građani od davnina poštuju.

O tome svjedoči i prošlogodišnja izložba povodom 150 godina vatrogastva u Kotoru, podsjetio je za Skala radio Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja.

On je kazao da je juče u prostorijama Direktorata za vanredne situacije i civilnu bezbijednost, održan sastanak direktora Direktorata sa komandirima službi zaštite i spašavanja u cilju adekvatne pripreme za predstojeću požarnu sezonu.

Analizirani su postojeći kapaciteti sistema zaštite i spašavanja na lokalnom i državnom nivou.

“Direktorat za venredne situacije će biti bogatiji za još jedan protivpožarni avion tipa Air Tractor nosivosti 3000 litara vode. Na raspolaganju će biti i dva helikoptera tipa Bel, za izviđanje požarišta čime će u dobrom dijelu biti olakšana komunikacija na terenu”, smatra Mandić.

Ono što je pozitivno, kaže on, je da većina crnogorskih opština ima povećan budžet kako za nabavku potrebne opreme tako i za samo finanisranje zaposlenih u Službama zaštite i spašavanja.

kratak predah nakon uspješno završene intervencije

Tako je i u kotorskoj Službi zaštite, koja u ovu požarnu sezonu ulazi dosta bolje opremljena.

Opštinskim budžetom su predviđena značajna sredstva, već je završeno  i nekoliko javnih nabavki i vatrogasci će dobiti novu ličnu, zaštitnu opremu, a biće bogatiji i za jedno polovno, ali dobro očuvano tehničko vozilo sa kranom, koje je nabavila Služba zaštite i spašavanja zajedno sa sponzorima, opštinom i DVD iz Perasta.

Ovo društvo u Perastu je jače za jedno vatrogasno vozilo i u ovom trenutku grad Kotor na raspolaganju ima preko 16 vatrogasnih vozila, što garantuje da vatrogasci mogu odgovoriti na skoro 90% intervencija koje su pred njima.

Mandić je apelovao posebno na mještane koji žive u ruralnim područjima kotorske opštine da do početka ljetnje požarne sezone okose oko svojih kuća i imanja.

Da raskrče i naprave požarne puteve  oslobode prostor na oko 5 do 6 metara oko kuća, čime će olakšati vatrogascima u gašenju šumskih požara i preventivno djelovati u slučaju požara kojih će sigurno biti i ovoga ljeta, zaključio je Mandić.

2 KOMENTARI

  1. Dragi nasi dobri pozrtvovani pompijeri. Sve ove belece ala Luka, kravatasi, urasi nisu dorasli ni creve da vam ciste!
    Zivjeli i neka vas sreca svuda prati!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].