Kotorani proslavljaju tri fešte u jednom danu

5
sa svečane sjednice SO Kotor

sa svečane sjednice SO Kotor

audio: sa svečane sjednice

Zvucima gradske muzike, tradicionalnim kolom Bokeljske  mornarice, zvonima sa crkava kotorskih, prijemima delegacije u prvoj kući grada i odavanjem dužne pošte palima za slobodu u Kotoru i Risnu obilježen je Dan od tri fešte, osobođenje Kotora, Aranđelov dan i Gospa od zdravlja.

U koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole održana je svečana sjednica na kojoj je ekspoze podnio predsjednik opštine dr Aleksandar Stjepčević u kome je između ostalog kazao da sva tri praznika, koja se praznuju 21. novembra simbolišu hiljadugodišnju tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru.

Naša obaveza je da sačuvamo civilizacijsko nasljeđe koje su nam preci ostavili i jedinstvenu ljepotu prirodnog okruženja, kao i da sve to valorizujemo i koristimo na održivi način i u skladu sa pravilima prirode, poručio je Stjepčević.

Tom prilikom on je podsjetio da je ovu godinu obilježila finansijska stabilnost budžeta Opštine Kotor čemu je doprinijela efikasna naplata izvornih prihoda Opštine u iznosu od preko 13,5 miliona eura.

Opština Kotor uredno izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama i pravnim i fizičkim licima, a Budžet u konsolidovanom izrazu, planiran na nivou od preko 18 miliona eura, na današnji dan realizovan je u iznosu od 15,5 miliona eura, odnosno 97,3% u odnosu na plan.

Svjesni smo činjenice da smo trenutno u jako važnom i ambicioznom razvojnom momentu, kako sa aspekta aktivnosti koje se sprovode na lokalnom nivou, a koje se u najvećoj mjeri odnose na početak realizacije kapitalnih projekata, tako i sa aspekta valorizacije značajnih resursa, odnosno privlačenja potencijalnih investitora za nova ulaganja, rekao je Stjepčević i  pomenuo aktivnosti za početak izgradnjhe žičare do San Đovanija, završetak sportske dvorane u Škaljarima i rekonstrukciju zatvorenog bazena.

Po tradiciji ovo je datum i za dodjelu najveće nagrada grada.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “21. novembar” je Stefan Stevo Dabinović, vlasnik pomorsko brodarske kompanije “Dabinović” za izuzetan doprinos očuvanju pomorske i kulturne baštine Kotora i Boke Kotorske.

U njegovoj odsutnosti, a po njegovoj želji, nagradu je primila i Dabinovićevo pismo pročitala Marija Maja Ćatović, čije je porijeklo iz kapetanske porodice Dabinović.

U pismu se navodi:

“Posebno sam dirnut i počašćen odlukom žirija da ime Dabinović veže za pomorstvo i kulturu Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore. Pomorstvo i pomorska kultura čine dio naše familije, a time i dio cijelog kraja pošto su svi zaposleni, pretežno “domaći”,ujedno i članovi naše proširene pomorske porodice. Sama činjenica da veliki dio pomorca koji plove na našim brodovima su već treće koljeno, govori koliko su prethodne generacije doprinjele i pomogle da se održimo u nemirnim vodama brodarstva. Hvala svim onima koji su bili, ili su članovi naše pomorske familije na  trudu, doprinosu i rezultatima na osnovu kojih se žiri opredijelio da meni dodijeli nagradu grada. Ujedno hvala i onima koji su me predložili za ovu meni izuzetno dragu nagradu. Današnje pomorstvo i poslovanje je neuporedivo sa onim koje smo poznavali ranih 80-ih ili 90-ih, ali mi nastojimo da održimo pomorsko kulturni razvoj i pomorsku tradiciju kraja. Taj duh je još i danas vezan za Boku, Crnu Goru i šire poručje bivše zajednice. Da bi se taj duh održao i nastavio stvarati, potrebno je usmjeriti obrazovanje u tom pravcu ne zaboravljajući potrebe i zahtjeve današnjeg pomorstva. Shodno tome novčani dio nagrade želim dodjeliti Fakultetu za pomorstvo kako bi uspijeli servisirati i ponovo staviti u funkciju čamac za spasavanje koji je dio obuke svih pomoraca. Poštovani prisutni, dame i gospodo, u moje ime i ime svih koji su doprinijeli da se danas  ponosimo kvalitetnim pomorskim kadrovima Boke i Crne Gore najtoplije se zahvaljujem na dodjeljenom priznanju”, stoji u pismu Steva Dabinovića.

5 KOMENTARI

  1. ….SLIKU S(t)VOJU LJUBU-PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA-ZAŠTO RANKO -U OPZICIJU DRUGA NEMA…? E BORA MI…SVE VI NIJE KAO NEGDA…SAMO NJEGA IMA-INTERESA ŠINJORE TETE OD ŠKINE…OSLONJENA NA KOLJENA I NOGE PREDNJE-VRIJEME ČINI SVOJE…? SRETNI PRAZNICI.SAMO FALE KOMUNISTI I CRVENI GAROFULI NA PATELE OD JAKETUNA…? NOGE BOSE SA TRUPOM-BREZ GLAVE-KOJA IM JE DIJELOM U KOMUNIZMU-INTERESNO ZVEZANI ŠJOROM OD ŠKINE U RURALNI IZUM -MONTENEGRO CRATIS…E BO?

  2. Blaženi Obrad Pavlović, playboy kotorski i primas kostanjički, ozbiljan kandidat za zaštitnika grada Kotora i predsjednika općine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]