Kotorani u srcu vam tica, kad zaigra stara mornarica

9

sjećanje na katastrofalni zemljotres 1979. godine

Kotorani i turisti, kojih je već prepun grad, u podne su pozdravili tradicionalno kolo Bokeljske mornarice, koje je danas igralo na Pjaci od rive, glavnom gradskom trgu u čast sjećanja na 15. april 1979. godine.

Sa suzama i sjetom, posebno stari Kotorani, ispod sata sa kojeg je otkucavalo podne, prisjećali su se istog dana prije 40 godina, kada su se skazaljke zaustavile na 7 ura i 19 minuta.

Rušili su se vjekovi, ali i uspomene i život u Kotoru, starom gradu.

Uz zvuke kola, Kotorani su, gotovo po pravilu, za naš radio prokomentarisali: tužno.

Kapetan Slavko Ivanović je rekao da je u vrijeme potresa bio na brodu i da se šest mjeseci posije vjađa susreo sa ranama rodnog grada.

On je, kroz suze, dodao da bi se i sada sit isplakao.

Nemoj me ništa pitat, nema više Kotorana, tuga, kratko je prokomentarisala gospođa Slavka Gašler.

Dragana Knežević je sa sjetom rekla da je današnji Kotor, koliko god da je zablistao nakon zemljotresa, izgubio svoj identitet.

“Prije 40 godina Kotor je bio grad sa 5.000 stanovnika, a danas su u njemu suvenirnice novog vremena, koje predstavljaju neke druge gradove i države a ne oslikavaju život među zidinama drevnog Kotora kojim se jedva čuje domaći govor i dijalekat. Kotor je bio centar tgovine, kulture, politički, administrativni, obrazovni, a danas je to, na žalost, grad suvenirnica”, kazala je ona.

Gospođa Milka Kovačević, nekada prva dama Kotora, čiji je suprug, gradonačelnik Anđelko Kovačević, najzaslužniji za sanaciju Kotora, u čije vrijeme je svečano otvoren obnovljeni grad, je zadovoljna što su, kako je kazala danas otvorena vrata drevnog grada i što se ne zaboravljaju stari običaji, poput tradicionalnog kola Bokeljske mornarice.

Za Zdenku Janković sa Mula emocije rade, pa ne zna što bi više rekla, a Dragana Kovačević, kao mlada Kotoranka poručuje da su sve emocije na današnji datum iste.

Zato su građani danas na trgu, da pozdrave kolo u obnovljenom i uređenom gradu.

9 KOMENTARI

  • Nekom tica , a nekom štica, štuca ili
   štruca panjoke kruva.
   Plesalo se i sa okupatorom ,
   njih oko 300 , puxa vida ……..

 1. Pokojni Andjelko najzasluzniji za sanaciju Kotora. Nemojte ljudi pompezne izjave, laka mu crna zemlja.
  “Dama” bi morala da zna da kolo Bokeljske mornarice nije obicaj.

 2. Da mi je neko reko prije 40 god da će se o nečemu u Kitoru pitat I odlučivat
  Timur i njegova četa?
  Za sreću još malo jer su ih jucer kaznili Kotorani.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.