Kotoranka, sopranistica Milica Lalošević briljirala u Berlinu

0
Milica Lalošević

Naša sugrađanka operaska umjetnica  Milica Lalošević je održala koncert u prestižnoj koncertnoj dvorani Konzerthaus u Berlinu.

“Fantastican uspeh u jednoj od najljepsih koncertnih dvorana svijeta i sa berlinskim konzerthausorkestrom – jednim od najznačajnijih orkestara na ovom prostoru”, poručlila je na svojoj fejsbuk stranici Miličina mentorka Snežana Nena Brzaković, ponosna na nju i veliki rad sa njom kako je kazala.

Na koncertu je izvedeno djelo “A CHILD OF OUR TIME/ CHICHESTER PSALMS” kompozitor Michaela Tippett, oratotijum za orkestar, hor i soliste.

Milica Lalošević sopran, Irma Pavare alt (Letonija), Patrick Vogel tenor (Njemacka), Jaka Mihelač bas (Slovenija).

Djelo je izvedeno pod dirigentskom palicom Vinzenza Weissenburgera.

Kompozitor je pisao i libretto i muziku, djelo je nastalo u periodu 1939-1944 god i premijerno je izvedeno u Londonu 1944 god, i Adelphi Teatru. Djelo je nastalo kao posledica događaja koji je duboko potresao kompozitora. Naime, jevrejski dječak ubio je Njemačkog – nacističkog oficira, sto je bio povod za dalji razvoj dogadjaja u istoriji poznat kao Kristalna noć, ili maskr nad jevrejskom populacijom.

Tipetov oratotijum iznosi ovaj incident u kontekstu svih potlačenih ljudi generalno, i nosi snaznu pacifističku poruku o pomirenju. Takođe, govori o borbi unutar čovjeka, o borbi tame i svijetla, a reflektuje i jungovsku psihoanalizu.

Tippett je umjesto tradicionalnih himni koristio Afro-Americke spiritualne pjesme, koje imaju snažnu poruku, i svakako da na slušaoca ostavljaju jak utisak.

Inače koncertna sala u Berlinu je nekada bila pozorište, a danas je jedna od pet najboljih sala u svijetu. Od 1994 se zove Konzerthous Berlin. Orgulje u sali imaju 5811 cijevi.

Na seminaru u Beeskowu, 2018 god. Milica je dobila ponudu za izvodjenje od dirigenta Vinzenza Weissenburgera.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]