Kotorska katedrala Sv. Tripuna ispraća i dočekuje vjekove drevnog grada

3
Don Anton Belan

Don Anton Belan

audio: don Anton Belan

Katolička crkva proslavlja jubilarnu godinu Božijega milosrđa, a kotorska Crkva u toj istoj godini slavi još jedan, za nju veoma značajan jubilej, 850 godina od posvete kotorske katedrale Sv. Ttipuna.

Ova godišnjica je zabilježena u jednoj diplomi koja je sačuvana i nalazi se u hrvatskoj Akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Kopija diplome je dobijena i ovaj dokument je izložen ukatedrali i na osnovu njega kotorska katedrala proslavlja ove godine 850 rođendan, kazao je za Skala radio don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije.

Na istočno jadranskoj obali ne postoji starije romaničke katedrale od kotorske.

Rabska katedrala je mlađa samo jednu godinu, 1167. godine je posvetio papa Aleksandar III.

I u čitavoj Crnoj Gori takve vertikale kao što je kotorska katerdala danas ne postoji.

Katedrala Sv. Tripuna postoji prije nego što je osnovana Zetska Episkopija, podsjetio je don Belan.

Ovaj veliki jubilej simbola Kotora grada, Biskupija će po riječima Belana obilježiti vrlo skromno sa akcentom na duhovnu dimenziju proslave.

U to ime, u petak 16. septembra u 20 sati biće održana Akademija.

Dan kasnije, u subotu 17. septembra, biće otplesano kolo Sv. Tripuna ispred katedrala u 9,30, a potom će u katerdali u 10 sati biti održana svečana pontifikalna  Misa, koju će uz brojne biskupe, nadbiskupe i sveštenike predvoditi uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolita zagrebački.

Duhovna misija je akcenat ove fešte, kazao je don Belan.

“Kada se govori o katedrali danas, govori se  kao o jednom kulturnom spomeniku raskošne  arhitekture, bogatog pokretnog  umjetničkog fonda koji privlači veliki broj turista, ali to nije njena prevashodna misija. Njena misija i život katedrale su mise, krštenja, vjenčanja, vjeronauk, to je njena duša. Bez toga bila bi samo hladan kamen kao što je grobna ploča”, kazao je don Belan.

Ovih dana katedrala živi slavljeničkim životom, uređuje se i kiti, a svakog dana u podne zvone zvona.

Zaviorila se i Tripundanska zastava i ovo slavlje mora biti podsticaj ljudima da ne zaborave ovo zdanje i da posjećuju katedralu.

“Mislim da ne bi trebao postojati  ni jedan Bokelj  koji u ovoj jubilarnoj godini ne bi posjetio katedralu. Izdao bi ideale i identitet ako ne bi barem za kratko bio u razgovoru sa sobom i Bogom u katedrali“, poručio je generalni vikar Biskupije.

Stoga neka katedrala Sv. Tripuna živi, neka, ispraća i dočekuje vjekove i generacije drevnog grada.

3 KOMENTARI

  1. …odluka Svetog oca Pape Rimskoga(Benedikta…) koji je crkvu Sveti Tripun poroglasio za Malu baziliku-a ne katedralu….Kontamo da su zbog toga i crkve,bazilike(male i velike),katedrale …razlicitih nivoa(znacenja)? I okolo tunela i grobova-tocno je da su oni Ilirskog- Arbanaskog podrijekla(na jos neutvrdjenim-neistrazenim lokacijama)-uz pripomenu da Crnogorci-Dukljani vuku podrijeklo(pragene-preko 85%,od mogucih 100%) od Ilira-Vlaha-Arbanasa….i ostalih naroda neslavenskog podrijekla?!

  2. …ali još se nezna-eli starija ili mlađa od MILENIJUMSKE CRNE GORE-DUKLJE…. na.ćijoj je zemlji i podignuta-ROĐENA prije 850 godina….u Kotoru starom gradu? Oproste mi-ali san naučen da čitam kako je napisano….?

    • Postojale su crkve u Kotoru i 500 godina prije katedrale, ali ovdje je riječ samo o Katedrali. Kotor je grad o dvva milenijuma, od prije Hrista, ali to je druga priča. Ilirski grobovi i tumule po NJegušima i Grblju su stare nekoliko hiljada godina, ali i to je druga priča,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]