Kotorska kultura, recept za musaku

3
zbog loše organizacije ispaštaju muzičari

Muzički program kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” pokazuje svu svoju promašenost. Tako i mora biti kada je osnovni cilj organizatora da po svaku cijenu pokuša da stane ispred onih koji taj posao znalački rade.

Čelni ljudi kotorske kulture, koji su najavili njen preporod i značajno podizanje nivoa, uz nezadovoljstvo dotadašnjim, osim novca, izgleda da nemaju ništa više. A kako novac nije njihov, kačom dobro zahvate od poreskih obveznika kako bi platili sve one koji ispunjavaju njihove lične afinitete. Tu i tamo, zaluta po neko ko nije po ukusu organizatora, da bi se moglo reći da je sve uravnoteženo i da novonastali ekspres stručnjaci znaju kakav je ukus kotorske, posebno muzičke publike.

Očigledno je da se organizator i ovoga puta bavio nečim što ne razumije dovoljno. To objašnjava zašto na koncerte dolazi izuzetno mali broj ljubitelja muzike koja se izvodi na trgovima i nekim novim lokacijama koje pronalazi sujetno oko novonastale političko-muzičke koalicije.

Cijenu nebrige, javašluka, nestručnosti i neznanja na žalost plaćaju izvođači. Ni krivi ni dužni izloženi su ružnom osjećaju da sviraju na praznom trgu. Nedovoljano markentiški odrađeni koncerti, nedovoljna obaviještenost publike i neznanje daju tužnu sliku, uglavnom samo sa izvođačima. Pojavi se po neko od organizatora, i tu se završi priča. Izvođači dobiju honorar, ali i gorak ukus, jer nikome od njih nije prioritet novac. Izvođenje na praznom trgu košta ih mnogo više od svakog dobijenog centa.

Iskreno se nadamo da će se neko sjetiti da napravi analizu samoupravne inicijative direktorice kotorskog Kulturnog centra i njene hijerajhijske šefice, sekretarke Serkretarijata za kulturu. Ona treba da pokaže koliko je novca bačeno u ambis zahvaljujući nestručnom rukovođenju kotorskom ustanovom kulture, na čijem je čelu mlada žene čija je jedina kvalifikacija koja je opredijelila za to odgovorno mjesto činjenica što je vjenčana kuma aktuelnog predsjednika opštine Kotor.

Jasno je svima da se radi o isforsiranim programima koji treba da posluže za pisanje izvještaja o uspješno završenom radu u protekloj godini. Ide onda ono poput musake: red muzičkih programa, pa red dramskih. Sva se ta papazjanija prekrije toćem od promocija poetsko-epsko-lirskih izabranih iz klobuka dnevne politike. Da ne zaluta neko ko je drugačijih demokratskih vidika i pameti.

Kako saznajemo ovih dana i svoji napuštaju svoje. Odlaze oni kojima je vd direktorica, postavljena mimo zakona, namijenila kao radnu obavezu da špijaju svoje kolege. Da je obavještavaju što čine i za koga rade. Jer, treba otkriti metodama slavnog Ilije Čvorovića iz kultnog filma “Balkanski špijun“ ko to tamo pjeva vd direktorici iza leđa. A kada se sve otkrije i spasi politika mutnih očiju, nje (vd direktorice) ako se sjete, sjete.

Ni svi njihovi to ne prihvataju. Pokazali su pojedinci da će radije ostati bez posla nego bez časti.

Ničija nije do zore gorela.

Slavko Mandić

ovako je izgledao trg za vrijeme trajanja koncerta prije neko veče

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]