Kotorska pašta i Grašo kao posebna poslastica na Pjaci od sata

10
Petar Grašo u Kotoru

Melita Roganović

Glavni gradski trg ili Pjaca od sata sinoć je bila mjesto prave mediteranske  atmosfere uz tradicionalnu kortorsku paštu (krempitu) i glas popularnog Petra Graša koji je održao veličanstven koncert.

Na manifestaciji “Kotorska pašta 5” u organizaciji Mjesne zajednice Stari grad i glavnog sponzora Turističke organizacije Kotor, posjetioci su se sladili ovom delicijom koja predstavlja gastronomski brend drevnog grada, a za gušt više bile su kompozicije omiljenog Graša koji se nije štedio, pa se pod palacama smjenjivala stara i nova morska pjesma ovog splitskog pjevača.

Meštrica od kotorske pašte Melita Roganović, koja je od starih do perfekcije naučila recepturu i sada ona uči mlade, čuvajući tradiciju, je za Skala radio izjavila da je ukupna atmosfera bila sjajna, a za ovu feštu napravljeno je oko 1300 komada pašti.

Ona ličnio ispekla je 15 plehova što znači 480 komada.

Melita vjeruje da je kotorska pašta zaslužila da se neđe na listi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore i tako bude zaštićena i samo naša, zašto je pokrenuta inicijativa.

Ova kotorska delicija nije i neće biti zaboravljena, poručila je Roganovićeva.

Grašo je pjesmom podigao temperaturu vruće junske večeri prepunog gradskog trga, koji je osim dnevne rijeke  turista, sinoć bio mjesto domaćih, uz  atmosferu koja Kotoranima već dugo nedostaje.

10 KOMENTARI

 1. Pašta i samo pašta?
  Ima i drugih kolača, torti i slastica?
  Ne pravite kult od pašte !
  Pašta šuta je ukusnija !

 2. Da se prisetimo I pomenemo, jer ne didim nijedan tekst ili naslov da pomime ovaj praznik, nedasnjeg Boga Vida , ako nista drugo koji se slavio u staroj Crnoj Gori!

  Danas 28 (15) Juni 2019 je Vidov-dan!
  – 630 godina od kosovske bitke!-

  P.S.
  Gospodja Melita Roganovic je verovatno imala recept za Kosovsku veceru?!

 3. Ajde ne benavi slinavi starče, nisi ti
  za ovo podneblje i suživot !
  Ne lupetaj , ufatila te kao Jordana
  staračka tjeskoba. Jole je barem
  “odstupio” od pisanije besmislica!
  Odi u Oravac, pjumbaj lancane.

 4. “Glavni gradski trg ili Pjaca od sata sinoć je bila mjesto prave mediteranske atmosfere “

  “Mediteranska atmosfera”?

  Da li je to atmosfera iz Maroka,Alžira,Egipta,Turske,Francuske,Spanije,Italije,Sirije..Albanije….ili se podrazumijeva da je ta“atmosfera” samo od Zadra do Splita?
  Ludilo….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]