Kotorska Skupština donijela važne odluke za funkcionisanje grada, opozicija i dalje nezainteresovana

5
sa današnje sjednice SO Kotor

sa današnje SO Kotor

Na početku zasijedanja XXX sjednice SO Kotor, odbornici su, nakon obrazloženja predsjednika Opštinske izborne komisije Petra Abramovića, konstatovali da je dr Aleksandar Stjepčević (DPS) novi odbornik iz redova ove partije.

On je zamijenio Zorana Brguljana koji, zbog konflikta interesa, jer je izabran za člana Odbora direktora Društva za upravljanja sanitarnom deponijom Lovanja DOO Kotor, pa više nije mogao biti odbornik u kotorskoj Skupštini.

Podsjećamo da je Stjepčević bio odbornik u ovom sazivu SO Kotor koji je konstituisan 7. novembra 2016. godine, da je tada podnio ostavku i da je sada ponovo biran sa izborne liste Demokratske partije socijalista Kotor.

predsjednik SO Jovo Suđić i sekretarka SO Duška Banićević

Posebno interesovanje je izazvala Odluka o regulisanju saobraćaja na području Opštine Kotor, kojom je uređen drumski saobraćaj.

gradonačelnik Kotora Željko Aprcović

Odlukom su određene ulice sa jednosmjernim saobraćajem i to

  • Donji put kroz Ljutu u smjeru od Ljute prema Dobroti
  • Ulica od donjeg puta kroz Dobrotu prema Psihijatorskoj bolnici od ukrštanja sa Jadranskom magistralom
  • Donji put od robne kuće u Dobroti (Market Aroma) do otvorenog bazena
  • Donji put u Orahovcu u smjeru od Perasta prema Dobroti
  • Ulica iza zgrade Osnovnog suda Kotor u smjeru od Kamelije prema zgradi Luka Kotor
  • Ulica od magistralnog puta kod groblja u Škaljarima do kuće Jovićevića sa pravcem kretanja od magistralnog puta ka zatvorenom bazenu „Nikša Bućin“ u Škaljarima.Novina je i uvođenje jednosmjernog saobraćaja na donjem putu u Dobroti od naselja Kamp (hotela Huma) do robne kuće u dobroti (market Aroma)

Pitanje kako regulisati veliki broj električnih trotineta koji jure ulicama, šetalištima i trotoarima brzinom i do 40 kilometara na sat a voze ih uglavnom maljoljetna lica će tražiti odgovor sa državnog nivoa, jer je to problem svuda u svijetu.. Odbornik Željko  Avramović (DPS) je pitao da li je Odlukom regulisano ovo pitanje. Odgovor nadležnih je da se radi o nedefinisanoj kategoriji i da inspekcijske službe moraju biti znatno aktivnije, uz snažnu medijsku kampanju koja mora da uslijedi.

Odbornica SDP-a Bruna Lončarević je pitala da li postoji ikakva strategija za iduću godinu kako bi Kotorani izbjegli još jedan saobraćajni kolaps. Koliko autobusa dnevno dođe u Kotor i koliko iskrcaju putnika na više lokacija, tamo đe im je dozvoljeno i đe nije, najčešće da bi izbjegli plaćanje taksi koje su propisane opštinskom odlukom, kazala je Lončarevićeva. Ona je mišljenja  da treba skrenuti pažnju i turističkim vodičima koji dovedu grupe na pijacu kako bi mogli da slikaju tezge i na taj način zakrče prilaz domicilnom stanovništvu i onima koji su došli s namjerom da trguju na pijaci.

Pitanje, koje je više sugestija odbornika Adžića, Moškova, Draškovića je bila da se zabrani prolaz teškim kamionima  priobalnim putem kroz Dobrotu i saobraćajnicom Muo-Prčanj-Stoliv, odnosno da se dozvoli kretanje kamiona sa najviše 5 tona nosivosti.

Odluka o regulisanju saobraćaja na području Opštine Kotor biće na javnoj raspravi u trajanju od 15 dana.

Odbornici su jednoglasno donijeli odluku o kriterijumima za stipendiranje studeneta u opštini Kotor.

Pravo na stipendiju mogu da ostvare studenti osnovnih i specijalističkih studija  bez obzira  na mjesto studiranja i to na početku svake nastavne godine.

Novina je kako se danas čulo osnivanju Fonda za pomoć talentovanim učenicima posebno iz socijalno ugroženih kategorija, kako bi im se pružila mogućnost daljeg napredovanja kazao je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović.

Visina stipendije isplaćuje se najmanje u iznosu  najniže cijene rada  u organima loklane uprave  utvrđene za mjesec na koji se odnosi  isplata.

Odbornicu Brunu Lončarević je posebno interesovalo  da  li se stipendije mogu davati  i studentima koji studiraju van države Crne Gore te da li će se sa njima praviti neki ugovor  da svojim budući zaposlenjem  na neki način imaju obavezu vraćanja stipendije.

Aprcović je odgovorio  da svi studenti koji ispunjavaju uslove imaju pravo da konkurišu za stipendije bilo da studiraju na teritori CG ili van nje, a sa talentovanim učenicima će se pravitii ugovori kojim će biti u obavezi da svoje znanje ugrade i vrate opštioni Kotor kroz rad u organima loklane uprave, odnosno preduzećima čiji je osnivač loklana samouprava.

Odbornici su usvojili i prijedlog Odluke o utvrđivanju lokacije za privremeno skladištenje neopsanog građevinskog i kabastog otpada na teritoriji opštine Kotor na katastarskoj parceli Gornje Ledenice.

Usvojen je i Nacrt Odluke o mjesnim zajednicama i Nacrt odluke o porezu na nepokretnosti.

Odbornici su razriješili dužnosti izvršnog direktora Komunalno preduzeća Mladena Lučića na njegov lični zahtjev  a za vršioci  dužnosti izvršnog direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Komunalno Kotor” Kotor, imenovali Milana Popovića, diplomiranog ekonomistu.

Imenovan je i Žiri za dodjelu nagrade „21. novembar“ na čijem čelu je mr Vesna Vičević.

Današnjoj sjednici ponovo nijesu prisustvovali odbornici opozicionih partija.

potpredsjednici Opštine Sonja Seferović i Nenad Vukadinović

5 KOMENTARI

  1. Vazno je da su kravatasi uposlili studente koji nijesu za rabotu nego za setanje skupe garderobe. Toliko da izadju malo i primaju platu bez polozenog drzavnog ispita.

  2. Da ne zaboravite ubuduće da se pravi dvotrasni put od pored tunela na strani kotorskoj preko vodovoda u Škaljare do četvrte krivine i tako da ulica Gornji Škaljari od magistrale kod benzinske pumpe do vodovoda bude jednosmjerna.Tu ulicu ne smije proširivati jer je staro jezgro Škaljara.

  3. …ALI RADO BI SMO ZNATI U KOJEM SLUŽBENOM LISTU JE OBJAVLJENA ODUKA so KOITOR-DA JE PRČANJ-ZAOBIĐEN IZOPŠTEN I ULICE RAZBOJA MJESNIH ZAJEDNICA U NAREDMNOJ PETOLJETKI…? A KAKVI STE..OČEKUJEMO I MNOGO DUŽE -OD PETOLJETKE…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]