Kotorska Skupština opštine usvojila budžet za 2019. godinu

12
sa današnje sjednice SO Kotor

SO Kotor budžet

Nakon šest ipo mjeseci i blokade kotorske Skupštine, danas su odbornici vladajuće koalicije u Kotoru njih 17, bez odbornika opozicije, usvojili budžet opštine koji je projektovan na iznos od 20.681.600,00 eura.

Izvorni prihodi participiraju u ukupnoj strukturi prihodne stane sa preko 16 miliona eura, a u odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen za oko 700.000 eura.

Željko Aprcović, predsjednik opštine Kotor,  je pomenuo veoma važnu odluku koja je danas usvojena, a bila je zapostavljena u prethodnom periodu. Riječ je o Odluci o naknadi za iskorišćavanje kulturnih dobara, kako bi se ubrali prihodi po ovom osnovu.

Uslijed neusvajanja budžeta u prethodnom periodu nijesu donešena dva osnovna planska dokumenta, a tiču se Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Programa uređenja prostora, zbog čega je stao razvoj opštine, podsjetio je predlagač budžeta i predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović.

Tek je prije par dana nova vlast dobila ova dva dokumenta koja su danas usvojena u formi nacrta.

Odbornica dr Bruna Lončarević i predsjednik optine Kotor Željko Aprcović

Narednih dana, rekao je Aprcović, predstavnici opštine će obići mjesne zajednice i oslušnuti građane i njihove potrebe. Nakon ovih aktivnosti u narednih 15 dana okončale bi se javne  rasprave  i utvrdio Program rada Direkcije i Program uređenja prostora u okviru planiranog utroška sredstava kako bi se počeli  bavili onim što se može uraditi do kraja tekuće godine, rekao je on. Imaćemo brzo presjek do 31. avgusta sa javne rasprave što se tiče plana rada Direkcije, kazao je Aprcović. U ime Odbora za finansije, privredu i razvoj Tatjana Stanovčić je zatražila da Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora do 1. septembra ove godine dostavi Skupštini izvještaj o realizaciji poslova za period od 1 januara 2019. do 31. avgusta ove godine, kako bi se na osnovu realizovanih parametara utvrdile potrebe uravnoteženja budžeta.

Plan i program rada Direkcije  za uređenje i izgradnju Kotora odbornicima  je kratko obrazložio Rato Brajković, ispred Direkcije, rekavši da je Program rađen po zahtjevima sa javnih rasprava u mjesnim zajednicama te da će kompletnu dokumentaciju predati novom direktoru, apelujući da se on što prije izabere.

Na pitanje odbornice SDP-a Brune Lončarević, koliko je utrošeno novca za ovih šest ipo mjeseci za poslove koje je obavljala Direkcija, Brajković je rekao da je predat šestomjesečni obračun iz kojega se sve vidi.

Za predsjedničkim stolom

Nakon usvajanja budžeta, već u ponedjeljak 22. jula biće isplaćena zaostala junska plata radnicima lokalne uprave i ostalim korisnicima budžeta, rekao je Aprcović.

Odbornici su podnijeli određeni broj amandmana koji se odnose na potrošačke jedinice, koji pokazuju da se može uraditi prekompozicija novćanih sredstava  koji će on sa svojim saradnicima prihvatiti.

Smanjenje broja zaposlenih u organima lokane samouprave, budući da je  to neefikasan aparat, biće prioritetan posao nove vlasti, kazao je predsjednik opštine Željko Aprcović.

Odbornica Lončarević je iznijela podatak da je neposredno prije smjene vlasti, 47 službenika lokalne samouprave  potpisalo ugovor o djelu. Ona je apelovala da se što prije preispitaju dosadašnja zapošljavanja u organima lokalne uprave koja su i po inspekcijskim nalazima bila nezakonita.

Budžetske stavke je detaljnije obrazložila Nada Vučković pomoćnica sekretara Sekretarijata za budžet i finansije i podsjetila na zakonske obaveze o finansiranju lokalne samouprave.

Odbornici su danas usvojili Nacrt Programa rada Direkcije za uređenjenje i izgradnju Kotora i Nacrt plana uređenje prostora za 2019. godinu koji su stavljeni na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Na kraju je odbornica Bruna Lončarević, podsjetila na uvrede i klevete koje na njen račun ovih dana plasiraju pojedini mediji, portali i društvene mreže  izražavajući  bojazan, kako je kazala, uz konstataciju da to najčešće iznose ne samo novinari već i njene kolege odbornici. Stoga je postavila pitanje što će SO Kotor preduzeti u smislu zaštite svoje odbornice a što u slučaju odbornika ili odbornice koje plasiraju neistine i blate svoju koleginicu.

Predsjednik SO Jovo Suđić se osvrnuo na taj izraženi problem i brojne uvrede kojima su izloženi mnogi od kolega i naglasio da je neophodno da reaguju institucije sistema i konačno zaštite sve one koji su izloženi medijskim i svakim drugim nasrtajima.

12 KOMENTARI

 1. Svaka cast i postovanje za Brunu!
  Jedina koja je insistirala na nezakonito zakljucenim ugovorima o radu, da iste treba dati inspekcijskoj kontroli tj. Ponistiti, jer je tp 100% nezakonito, nemojte ostali da idete linijom manjeg otpora, da ih gnijezdite do Nove godine, jer onda necete biti bolji od predhodnika.
  Svaka cast i za postavljeno pitanje, kada su u pitanju uvrede i klevete odbornika od strane kolega i novinara, niko se toga ne sjeti.
  Kako cete zastititi koleginicu, jer se to i vama moze desiti?

 2. Utihnuo Kotor TV facebook , vec 6 dana.Nema vise Jokica i Perovicke , pa nemaju o čemu pisati. Usvajanje budzeta je sitnica , nevazna. Nema se sto ni komentarisati.Kotoru svanulo, a oni jos u dugoj mračnoj noći. A nece biti vise ni para za ove jadnike , pa bolje da muče, nego da muču.
  Sanja li sada strašni Timur tmurni, odbornike i hoće li i nadalje sipati svoje istrošene satire i karikature, jer kako se skupština izjašnjava , ne čekaju ga svijetle zore

  • Njemu baš niko ništa ne množe. I svitaće mu zore dok je sudija u kotorskom sudu koji sude u njegovu korist. Toliko o korumpiranim Skalašima.

 3. Sto sa ugovorima o djelu, kad je to nezakonski vid zaposljavanja, oni vaze samo za povremene i privremene poslove, i to za one najjednostavnije, necete ih valjda aminovati?
  Vidjecemo i to!
  Da vidimo kadrove!
  Izjutra se vidi kakav ce dan!
  Ajde, polakote, preletaci, ugovorci, nestrucni…
  Strucnih i sposobnih , valjda imate!??

 4. Bravo! Bravo! Konačno da je počelo! Mene samo interesuje, zašto je Potpara ostao u klubove, sprema li se to još jedna koalicija na narednim izborima! Čuvajte ledja ne okrecite ih da vam ne zabodu nož u njih.
  Hvala vam Bruna, što ste pomenuli inspekcijske kontrole u vezi zapošljavanja. Makar, da to ne ostane mrtvo slovo na papiru!
  Nadam se da će Predsjednik odgovoriti Upravnoj inspekciji u vezi zapošljavanja o kojima sam pričala na Radio Skali.
  Dodirnuli ste značajne teme, za početak ste krenuli dobro. Samo dobro zaduvajte, i straha nema.

  • Duvace oni kao sto su duvali i prije Jokicevih….Nista senzacionalno se ne moze ocekaivati osim povecane potrosnje alkohola u zgradi opstine. A kako su radili znaju svi koji imaju duze pamcenje sto ne bih da je kod vas slucaj…

  • Zamješao je karte dobro izgleda četnik početnik i predsjetnik
   opštinskog odbora Nove Srpske Demokratije koja baštini
   ideologiju draže mihajlovića….Vlado Potpara
   Interesantno da nije smijenjen od nove vlasti ,
   možda drži neki flešrojal u ruci ….ne pušta se nikome
   naplatna rampa za ulaz na Bedeme ne ne….
   Vidjećemo što naredni donose,
   Ujedno čestitam novoj vlasti.
   Vjerujem da vam ravnogorka Dragica neće zamjeriti ništa
   jerbo će sada imati više vremena da dežura-čuva nelegalno
   sagrađeni objekat krstionicu na Benediktinskoj prevlaci.

   • Mješaš ti “kotoraninu” zakulisne
    igre, a sa četnicima šuruješ, na štetu Crne Gore i Crnogoraca.
    Evidentan si i podmukao, poznat kao “orso della chiesa”!
    Klarinet više ne fišćavaš na funerale, nego “okupljaš”
    križare, oćeš tako, ali ne ide ti
    “regrutacija” , jerbo te nitko ne benda smiješni i lukavi, mada si
    svima transparentan i bezličan .
    Srećom i tvoji su te marginalizovali, pa krivudaješ okolo-kokolo, tebi tamo.

   • A ima Nas , jana koji imamo slike sa Titom , kad smo bili mulci !
    Pionirska marama i titovka , sa petokrakom !
    E što je srce tuklo u junačkim dječjim grudima, to se pamti
    cijeli život !

 5. 47 Ugovora o djelu !!! Wow kako je Jokić lijepo trosio nase pare na buduće glasače…i nikime nista !! Dje je tuzilastvo ?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]