Kotorska Služba zaštite i spašavanja obezbijedila napredni TETRA sistem za komunikaciju

1
Dispečerski centar u Službi zaštite i spašavanja Kotor

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Služba zaštite i spašavanja Kotor od juče je bogatija za digitalni sistem komunikacija, takozvani TETRA sistem, realizacijom javnih nabavki za 2015. godinu.

Pored Službi zaštite i spašavanjanja Podgorice i Budve i kotorska Služba je uspjela da obezbijedi ovaj napredni sistem komunikacije, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe.

On je napomenuo da je prije dvije godine održana prezentacija dijela sistema u prostorijama Službe zaštite, ali zbog restriktivnog budžeta i nedostaka sredstava, taj posao nije mogao biti ranije završen.

Sistem omogućava trenutnu uspostavu komunikacije, što znači da više ne postoje šumovi i smetnje u radio vezama.

Signalom je pokriveno cijelo primorje i centralni dio Crne Gore, a kako su u kotorskoj Službi zaštite i spašavanja obaviješteni od dobavljača, austrijsko crnogorske firme Wireless Montenegro, koja je dostavila uređaje i obavila obuku, do kraja godine će biti pokriven i sjever Crne Gore.

Mandić naglašava važnost komunikacije vatrogasa na terenu prilikom spašavanja.

Taj dio obuke je uspješno obavljen, a novom opremom rad na terenu će biti umnogome olakšan, jer više mobilna telefonija, koja se morala koristiti jer nije postojalo drugo rješenje neće biti potrebna prilikom spašavanja i gašenja na svim složenim terenskim zadacima, navodi on.

“Ono što je sada bitno jeste da se iz Kotora može uspostaviti radio veza sa Budvom i Podgoricom, dakle onim službama koje posjeduju ovaj sistem. To olakšava komunikaciju, posebno u slučajevima kada naše ljude šaljemo na ispomoć kolegama u Budvi i Podgorici i kada možemo sa njima da budemo u stalnoj radio vezi“, kazao je Mandić.

TETRA sistem će se i dalje unapređivati, a u ovom obimu je koštao 14.000 eura.

Sastoji se od 11 ručnih radio stanica, jedne fiksne za operativno dežurni centar i dvije kolske radio stanice za vozila.

Budžetom opštine Kotor za ovu namjenu bilo je opredijeljeno 8.000 eura, što nije bilo dovoljno da se završi projekat.

Mandić kaže da su nedostajuća sredstva obezbijedili od sponzora i donatora koji su nesebično pomogli da Služba zaštite i spašavanja dobije neophodnu opremu za komunikaciju.

On se zahvalio Turističkoj organizaciji Kotor, Lovćen osiguranju AD Podgorica-Filijala Kotor, Turističkoj agenciji Montenegro Destination iz Tivta, Fakultetu za pomorstvo i Srednjoj pomorskoj školi iz Kotora i AMD “Blažo Smiljanić“ iz Kotora.

TETRA sistem zadovoljava visoki evropski standard
veza za svima i u svim uslovima
više neće biti smetnji u vezama unutar sistema

1 KOMENTAR

  1. Vazda mi je milo kad pompijeri što uspiju i da se modernizuju da su kao oni moderni vanka u svijet.
    Neka im Bog da i njima treba pomoć za sve što je brže i za spas dugih jer oni svoj život žrtvuju za drugoga i ne gledaju pustu politiku,ni ko se kako krsti.Živjeli

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]