Kotorska Služba zaštite u svakom trenutku mobilna

0
Maksim Mandić

Maksim Mandić

Veliki broj kišnih dana u toku ljetnjeg peroda učinio je da kotorska Služba zaštite i spašavanja ima znatno manje šumskih požara u odnosu na ranije godine.

To nije umanjilo naše dnevne obaveze, jer je, na žalost bilo značajno više saobraćajnih udesa, strukturnih požara, tj. požara na stambenim i poslovnim objektima, tako da smo bili značajno angažovani u brojnim intervencijama u godini koja je polako na izmaku, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir ove Službe.

On je naglasio da je bilo pada automobila u more, pa je intervenisala ronilačka jedinica koja je jedina u svim Službama zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

U novije vrijeme pripadnici Službe su dosta često angažovani u spašavanju stranaca koji se penju po okolnim brdima i planinama, pa nerijetko zalutaju ili se povrijede.

Kako se radi najčešće o nepristupačnom terenu, potrebna je maksimalna angažovanost pripadnika Službe sa svom pratećom planinarskom opremom i stalnom vezom sa kotorskom policijom i dežurnim ljekarom hitne pomoći, kazao je Mandić.

“Istovremeno sa obavezama koje imamo na terenu, ne zapostavljamo i ne smijemo da zapostavimo dnevnu, sedmičnu i mjesečnu obuku iz raznih oblasti zaštite i  spašavanja, kako bi u svakom trenutku bili spremni da odgovorimo složenim obavezama posla koji od nas traži punu mobilnost”, jasan je Mandić.

Zahvaljujući razumijevanju opštine, odnosno dosadašnje gradonačelnice Marije Ćatović dobjena je vrijedna ličnu zaštitna oprema, pa Mandić s ponosom ističe da je kotorska Služba zaštite i spašavanja jedna od najopremljenijih u Crnoj Gori po pitanju lične zaštitne opreme i po pitanju vozila.

“Prvi put poslije više decenija uspjeli smo da djelimično saniramo prostorije Službe zaštite tako da sada, opet prvi put od osnivanja pripadnici naše jedinici, posebno oni koji dežuraju u noćnim satima imaju udobne krevete. To je neophodno, jer je važno da pripadnici Službe, u slučaju hitne intervencije izađu odmorni i potpuno spremni”, kaže Mandić i ističe da Služba posebnu pažnju poklanja edukaciji i stalnom usavršavanju.

Tako je petočlana ekipa prije nekoliko dana bila u Danilovgradu u Policijskoj akademiji u kojoj je organizovana vježba u pružanju prve pomoći u vanbolničkim uslovima.

Učinak kotorske Službe zaštite i spašavanja je visoko ocijenjen.

Obuku su vodili doktori Vladimir Dobričanin, Danilo Jokić i Predrag Bajić koji su izrazili veliko zadovoljstvo angažovanjem pripadnika Službi zaštite, posebno pripadnika kotorske Službe.

Mandić kaže da je u narednom periodu obaveza da obezbijede jedan dio opreme za pružanje prve pomoći u van bolničkim uslovima kako bi mogli obavljati redovne vježbe i iz te oblasti koju bi vodili obučeni pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja.

On je kazao da Služba radi na tome da se uključi i u saradnju sa Službama za zaštitu i spašavanje u Crnoj Gori, ali i onima izvan granica države.

“Planiramo takođe da zajednički učestvujemo u realizaciji projekata koji su od posebnog interesa, poseno kada je u pitanju prevencija, a nastojimo da obezbijedimo sredstva za izdavanje brošure o korišćenju elektro i plinskih uređaja i mogućim uzrocima požara u kućama i stanovima i kako reagovati do dolaska naše jedinice. Brošura bi se dijelila stanarima i građanima besplatno”, zaključio je Mandić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].