Kotorska Srednja pomorska škola zadovoljava evropske standarde

1
za praktičnu nastavu

Veljko Botica

Veljko Botica

U Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru svi kapaciteti su maksimalno popunjeni i ove godine ukupno je 607 učenika, što je u posljednje vrijeme najveći broj.

Od polovine avgusta krenule su i dvije grupe prekvalifikacije od po dvadeset kandidata za nautičare i brodomašince, kazao je za Skala radio Veljko Botica, direktor ove škole.

Renovirane su kompjuterske učionice sa novim namještajem i dobijena dva nova prostora za učenike jutarnje smjene, čime se smanjio broj odjeljenje za popodnevnu nastavu i postigao standard da samo manji broj đaka dolazi popodne, i to isključivo na praktičnu nastavu.

Srednjoj pomorskoj školi je juče porodica Franović iz Škaljara, tradicionalnih pomoraca i meštara, donirala brodski dizel motor koji je veoma važan za praktičnu nastavu učenika treće i četvrte godine.

Oni će, objašnjava Botica, na ovom motoru moći da odrađuju ukupan servis, zahvaljujući rezervnim djelovima dobijenim uz motor.

Škola je zbog ovog vrijednog poklona izuzetno zahvalna porodici Franović, čiji  je jedan od braće pok. Branko bio predavač praktične nastave na kotorskom Fakultetu za pomorstvo.

Na pitanje Skala radija da li djevojke pokazuju  interesiovanje za pomorstvo, Botica je kazao da su one uglavnom na odsjeku špedicije, ali i ove godine jedna djevojka je na nautičkom odsjeku.

Njihovo interesovanje veoma raduje školu i potvrđuje da i žene vole more i da se vrlo brzo, nakon školovanja, ukrcavaju  i postaju kadetkinje na nekom od putničkih brodova, kazao je Botica.

On je podsjetio i na izdavačku djelatnost, budući da je pri kraju monografija Srednje pomorske škole, koja će biti promovisana uoči Dana opštine Kotor, 21. novembra povodom 165 godina od osnivanja ove škole.

Botica naglašava izuzetan napor prof. Ljuba Mačića koji je preko dvije godine sistematizovao ogromnu arhivsku građu za ovo izuteno vrijedno djelo, zaključio je Botica.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].