Kotorska vlast prijedlog Zakona o planiranju prostora nazvala koruptivnim

9
Sa protestnog skupa

 

Kotorska lokalna uprava je večeras u sali kina “Boka” održala protestni skup povodom sjutrašnje rasprave u državnom parlamentu o prijedlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Nešto više od sedamdesetak prisutnih, među kojima odbornici vladajuće koalicije jednoglasni su u mišljenju da se ovaj Zakon mora povući iz skupštinske procedure.

Oni su uputili apel poslanicima iz Kotora Željku Aprcoviću, Mariji Ćatović i Andriji Puri Popoviću da ne podignu ruku za njega.

Ovaj Zakon, Dragica Perović, predsjednica kotorske SO je nazvala zaklonom za sve malverzacije i koruptivne radnje koje treba da obezbijede prostor planerskim kućama, poznatim investitorima i izvođačima građevinskih radova.

Ona je podsjetila da je na svim dosadašnjim farsičnim javnim raspravama prisustvovao kako je rekla, prepotentni i nadobudni ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

To je, kazala je ona jedino pozitivno tokom javnih rasprava. Sve drugo je bilo užas, posebno kada je, u nedostatku argumenata ministar kazao da zakon nijesmo pročitali.

Ovaj Zakon, ne samo što nije ustavan već na flagrantan način ukida Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, ukida opštine koje praktično postaju mjesne zajednice, kazala je Perovićeva.

Sa protestnog skupa

O razlozima zbog koji je lokalna uprava organizovala protesni skup govorio je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić. On ovaj Zakon smatra najekstremnijim pokušajem mijenjanja zakonodavnog okvira Crne Gore u korist najprivilegovanijih pojedinaca i porodice Đukanović.

Sada, kada imamo opštine koje ne mogu da se kontrolišu, kada u Kotoru neće biti plaže ispred kampa, kada u Budvi više ne može da se gradi kako se gradilo, sada je odlučeno da se napravi sistemski zakon koji će, po riječima ministra Radulovića svu pamet koncentrisati na jedno mjesto.

“I stvarno je tako. Ministar planira da svu pamet koncentriše u porodicu Đukanović, gdje će Milo davati naloge, Aco crtati a Ana pravno zastupati“, rekao je Jokić.

Da bi se dobili urbanističko tehnički uslovi, umjesto  u opštinski sekretarijat ići će se u Podgoricu, naglasio je Jokić, tvrdeći da je namjera politička, jer se u tri opštine više ne pita državna vlast.

Zbog toga će sve da prebace u Podgoricu,kazao je Jokić, i zato treba izvršiti apel na sve poslanike Skupštine Crne Gore, na poslanike iz Kotora Ćatović, Aprcović, a posebno na Popovića koji je već kazao da je ovaj Zakon centralistički, na predstavnike manjima da ne pristajemo da opština Kotor bude preseljena u Podgoricu.

Ukoliko se pak izglasa Zakon, Jokić je zaprijetio svim mehanizmima koji lokalnim vlastima stoje na raspolaganju. On je pozvao građane da, kada se budu crtale parcele, svi izađu zajednički i tako ne dozvole da se sprovede Zakon koji će po njegpovom  mišljenju sigurno pasti na Ustavnom sudu.

9 KOMENTARI

 1. Ne avetaj Jove obraza ti. Ti si star čovjek da ovoliko lupeta. Nijesi ti jedini koji bi volio da je ovija bilo na iljade. Ali ih je bilo ta jadna šačica. Nijesu se Kotorani odazvali na poziv predsjednice skupštine a ni predsjednika opštine. Samo oni koji moraju i koji imaju neku korist. A ti zaćuti kumim te Bogom velikijem!

  • Nije evolucijia-revolucija..no bogu mi ILUZIJA-u režiji ovoga iz Komana ...iz Komana sinovca pofesora Radulovića iz ČDF...?

   Gospar “Protest po..”.lupetanje je dio muzike-muzikalnosti nečije-kad mu se pruži prilika da udara-lupa(ka meni!) po vašoj VASA VACUI MAXIME SONANT(vaša prazna teća-bronzin-najbolje zvoni tako prazna testa..-kriva vaša mama-mila..?)-rekoše stari Latini-zeru prije nego je nastao “LONAC-DrPiSveto..”?! U mjesto pozdrava-radi potreba-obnove vaših osušenih moždanih kora-evo pesmica ovoga starca-za vas kotorane-iz Torina slobovije-90 godina pasanoga vijeka-do dana današnjega u drugom pakovanju(mut-od muta-mut!)..”…Oprostite reć vam moram OBADALA TELAD,KRAVE I VOLOVI I MAGARCI OBADALI-kasapinu NAJMILIJI!..Veli vama grobar dragi na Dedinju “opjevani”..: Đe ste AJVAN OBADALI-drugu slobi na KONAVLE pridodati! Bolje vam je ZAMUČATI-no PORTALIMA po vazdan RIKATI-ljeta “zornih NEPROLAZNIH” od planina pa do mora-od Ulcinja do Novoga (1990-1999-2017)…! Zbora nema-i danas ste AKTUELNI!?..Ja,ja..aaa “NIKO KA VI-VIZIONARI”?! Crna Gora-ka Monako..”AGROKORU” najsličnija…?Šteta što Mugi-lo..u jedan vakat-ne PRODADE PLANTAŽE 13.Jul-dragom Ivici Todoriću..U nadi,dako to ispravite sa uzgojem-vaše djetalne hrane-do 2046 godine..na one “Plantaže banana na Turski rt od Veriga”-proizvođača šemena-Uprave za devastaciju Kulturnih dobara Boke i okoliša..sa Cetinja…

  • Revolucija-evolucija-brez iluzija.."-koja juče proguta svojega ministra"-iz Komana brale..?

   …na Skupštnu sinovaca i unučica(po đe koja-preo Tare pa na više)-kasapina sa Dedinja..brez obrazloženja-manjnski narodi-poremetiše “ritam-slobićićima..”-na neodređeno vijeme-dok se ne dogovore-nove pogodbe-preraspodjele novije “funkcija-u Vladi i okolo naokolo Vlade”- e bo..?

 2. Jedva 70 sa odbornicima i poslušnicima kao i intereslijama i grebačima iz NVO.Lično nojesam za ovaj zakon ali ne kako ga vi poštenjačine tumačite.Ali na vaše ,providne,politikanske proteste nikad.Procitali su vas Kotorani.

 3. Svuđ su straže-Patera nacije i patrije...? Pozornost izravna-okovana u raljama..LAŽI-brezmalo tridest ljeta..

  Kad ih “brojite”-što ih ne izbrojite..? Znam bogu mi- naučili vi u ABlejanju kontrarevoluciji -(sramnih 1988-1989 godine i do današnjega dana)..na stotine iljda obadalih goveda i magaraca-pa vam ovo dođe (sedamdesetak?)kao “malo više od ništa”…?
  Spuštite durbin(kanoćao)-mijenjajte osobena ZRCALA (Njegoš)-i ukabulite da je vrijeme promjena i “pesme stare-“Uzmi sve što ti život pruža…?”-jer ide nova pesmica-“Vrći ZEKO što si POZOBA-od tuđega oteto od DEMOSA senca CRATIS-u pasane tridest ljeta…?!

 4. Je li te sramota Kapurice što govoriš neistinu. Dobro su ti rekli da ti pripadaš klanovima koji su htjeli da izazovu državni udar, Ali si jadan kao i oni.

 5. Ni malu salu niste uspjeli napunit. Baš su vam se Kotorani odazvali. Jokiću vidio si koliko te poštuju Kotorani. Gospođa Dragica je drugo. Ona kaže danas da će krnji saziv izglasati zakon a ona usvaja danas nekakve zaključke sa krnjim sazivom skupštine sa samo jednim više. To se zove spdaćina.

 6. Odgovor na kapurica
  Sad su se svi uvjerili da je kapurica običan lažov i podmetač. Dva puta sam brojao sa ovig slika i nijesam više prebrojao. Možda jednoga ili dva manje ili više. A kapurica kaže da je Skala falsifikovala broj. To je njihova istina. Oni su u stanju da slažu i svoje oči radi prevara kojima su skloni.

 7. “…Nešto više od sedamdesetak prisutnih,…”
  Sramota, ovako ste objektivni – samo SEDAMDESETAK! Namjerno ste falsifikovali broj…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]