Kotorski bedemi atrakcija za brojne turiste kojih je u prosjeku 300 dnevno

4
kotorski bedemi

Petar Otašević

Petar Otašević

Kotorske bedeme je od 1. aprila do 23. juna posjetilo oko 23 hiljade turista, što je za oko 8 hiljada više nego prošle godine u isto vrijeme.

U prosjeku oko 300 posjetilaca dnevno sa dva ulaza, kod crkve Blažene Ozane i sa Škaljarske pjace, se penju na tvrđavu San Đovani.

Na ova dva naplatna punkta cijena ulaznice za posjetu tvrđavi je 3 eura gdje turisti dobijaju propagandni materijal.

O čistoći bedema brinu dva zaposlena radnika, a dodatno su bedemi prije početka sezone i zvaničnog otvaranja za posjetioce očišćeni od rastinja i otpada.

Ovaj posao radili su članovi NVO “Vjeverica“ planinari iz Kotora u saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora, podsjetio je za Skala radio Petar Otašević, koordinator za gradske bedeme u Direkciji.

Što se tiče bezbijednosti staza, tvrđava je dodatno  obezbijeđena konopcima i tablama sa upozorenjima, kako bi se turisti ugodnije i bezbjednije osjećali.

Posebno su impresionirani jedinstvenim pogledom sa vrha tvrđave na kotorski zaliv i jezgro starog grada, njegove krovove i zvonike koji su sa ovog mjesta kao na dlanu.

Ovaj užitak im omogućava i turistički dvogled sa platoa na tvrđavi i ova usluga za tri minuta panoramskog posmatranja košta jedan euro.

Kotorske bedeme najviše posjećuju turisti sa kruzera koji uplovljavaju u kotorsku luku, ali i izletnici koji autobusima stižu u Kotor i najviše je, prema riječima Otaševića Rusa, Francuza, Amerikanaca.

4 KOMENTARI

  1. Kad se taj prosjek od 300 posjetilaca prenese na godišnji, zarada od bedema je 109000 eura. Gdje je novac od toga? Koliko je koštalo čišćenje bedema (koje je zahvaljhujući Vjevericama jedino vidljivo ulaganje)? Popravka skala se obavila tako što su zabetonirali ono što je propalo. Gdje je sad Uprava za kulturna dobra? Ima li iko tu da nešto kontroliše?

  2. Mozda bi trebalo urediti,tj.ocistiti dio puta ka tvrdjavi od samoga Gurdica nagore prema tvrdjavi.Istina je,da je taj dijo puta strmiji ali se pruzaju novi vidici sa te strane penjuci se ka tvrdjavi.Stara kuca,kako smo je mi zvali iznad Gurdica,mogla bi se uz ne velika srestva adaptirati i sluziti u neke svrhe,Pozdrav

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].