Kotorski bedemi popuštaju na mnogim mjestima

27
još jedan ožiljak na gradskim bedemima u Kotoru

Nenad Vukadinović

audio: Nenad Vukadinović

Na drevnim kotorskim bedemima danas još jedno vidno oštećenje u nizu.

Na prostoru između ljetnje pozornice i mosta prema Tabačini se odvojila stopa, takozvani kontrafor, koji služi za ojačenje bedema, ali, kako kažu stručnjaci za bedeme, nijesu konstrukciono vezani.

Nenad Vukadinović, sekretar opštinskog Sekretarijata za zaštitu kulturne i prirodne baštine je za Skala radio kazao da bi po njegovom mišljenju prije svega trebalo izaesti statičare na lice mjesta, a nakon toga pristupiti sanaciji tog i ostalih djelova narušenih bedema.

U Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, po njegovim riječima, su planom i programom izdvojena sredstva sa sanaciju bedema.

Podsjećamo, da je početkom oktobra došlo do obrušavanja dijela kotorskih bedema na potezu od sjevernih gradskih vrata ka bastionu Bembo u dužini od oko 10 metara.

Ovaj dio ogradnog zida je oslonjen na lukove koji su prislonjeni uz zid bedema i najvjerovatnije zbog nedostatka jake konstruktivne veze sa bedemom, došlo je do obrušavanja istog, saopštila je tada za Skala radio Marija Popović, načelnica područnog odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore u Kotoru.

obrušio se dio bedema početkom oktobra

Dogovorene su hitne mjere  koje je potrebno uraditi na obnovi urušenog zida, a koje se odnose na rekonstrukciju i na njegovo konstruktivno jačanje.

Dokle se stiglo sa ovim poslom Skala radio je 19. oktobra ponovo pitao Mariju Popović, koja je podsjetila da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara po zahtjevu Direkcije za uređenje i izgradnju grada izdala uslove kako bi se preduzele hitne intervencije na rekonstrukciji bedema.

Između ostalih uslova, naloženo je i da se obrušeni dio bedema konstruktivno ojača, a u izradi projektnog rješenja je neophodno da učestvuje arhitekta konzervator kao i statičar, objasnila je Popovićeva.

Na pitanje Skala radija koje su sljedeće aktivnosti i kada će početi rekonstrukcija oštećenog bedema, Popovićeva je kazala da će u komunikaciji sa Direkcijom više znati, jer oni izradu projektnog rješenja dostavljaju Upravi na saglasnost.

Konkretno, pristupanje poslu na sanaciji zavisi od statičara i arhitekte, jer je kada se već radi rekonstrukcija potrebno da se bedemi konstruktivno još ojačaju, zaključila je Popovićeva.

Takođe su na mnogim mjestima vidljivi ožiljci na gradskim bedemima zbog kojih opasno prijete da se obruše.

Stoga je neophodno snimiti stanje kompletnih bedema i uraditi sve da se saniraju i dovedu u red, konstatovao je ovaj radio 4. novembra u tesktu pod nazovom “Stijene prijete, a nadležni se dopisuju”.

stijene opasno prijete na Gurdiću

Osim bedema, primijećena je i stijenska masa koja prijeti prolaznicima, posebno na Gurdiću, južnom dijelu starog grada.

Velike stijene kao da su se otele kontroli i samo je pitanje vremena kada će se survati na put.

Golim okom je vidljivo koliko je prijetnja opasna, a podsjećamo da je već dolazilo do ozbiljnih obrušavanja stijena iznad Gurdića.

Srećom niko nije stradao mada se veliko kamenje skotrljalo do samih južnih vrata i ispred  zgrade Socijalnog.

Mariju Popović, načelnicu područnog odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – Kotor pitali smo da li su zaštitari obišli teren i kada će početi sanacija posebno riskantnog dijela zidina.

“Uprava za zaštitu kulturnih dobara je po  službenoj dužnosti obišla lokalitet koji se odnosi na južna gradska vrata i tom prilikom kroz svoje  izvješaje ukazala na neke djelove, partije bedema, kao i stijena koje bi bilo potrebno sanirati, odnsono statički obezbijediti u nekom postupku”, odgovorila je Popovićeva.

U saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora, Uprava će preduzeti sve neophodne korake, a Direkcija će uputiti zahtjev koji se odnosi na partije bedema i u najskorijem roku će se pristupiti realizaciji i sanaciji tog dijela gradskih bedema i ulaza u stari kotorski grad.

Na naše pitanje koga je sve potrebno uključiti u ovaj zahtjevan posao i veoma urgentan, jer  stijene samo što se ne obruše, Popovićeva je kazala da će biti uključeni statičari u saradnji sa stručnim licima iz Uprave i Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora.

Realizaciji ovog posla pristupiće se u najskorije vrijeme, kazala je Popovićeva.

Direkcija u stalnom kontaktu sa Upravom radi projekte koji se tiču nedavno obrušenog dijela bedema na Parilu, a takođe će se raditi i za ostale oštećene djelove koji su već evidentirani od strane Direkcije, zaključila je Popovićeva.

Danas novi problemi, do kada pitamo se i ko je odgovoran za odugovlačenje ovih hitnih poslova?

27 KOMENTARI

 1. Rušenjem mlina Marasovic, srušene su i brane za usmjeravanje vode prema njemu. Sada je protok veci i direktno podkopava bedeme. Pogledajte stare slike i mape i puno toga ce biti jasno.

  • ..1898 GODINE-iz Dugopolja Sinjske krajine(Dalmatinske zagore-Vlaji…)..pa je prekratak period ovega mlina-da bi čuvao i sačuvao bedeme kotorske od 1900 do 1973-kad se “obrušio klesani kamen”-oliti mlin…u Velju Škurdu…od kojeg je napravljeno svega dvie kuće u Dobrorotu( jedna na Sveti Stasije i druga na Krivu ulicu)..? “E bo-a di ti je Mate brijeme -brez mlina do 1900( milenijumi?)-pa onda kriva i ova žonta od 1973 do 2016 godine…? Nije Mate žonta kriva-niti Škurda-niti kruzeri….za slamanje milenijumskih bedema-koji se pomalo obrušavaju od bruke i sramote što im kotorski jalovičari-pulitičari čine-PARIĆAVAJU u zadnjije bezmalo-tri decenije…?

 2. Ne profundavaju se bedemi od prošle srijede.
  Sreća naša što je revalorizacija bedema obavljena uz poštovanje struke i u zakonom propisanom roku pa je detaljno obrađeno postojeće stanje i evidentirane sve prijetnje i rizici prije par godina.
  Zbog toga što su stučnjaci svih potrebnih profila na vrijeme ustanovili stanje, još su prije tri godine da spriječe profundavanje bedema hitno izdali detaljne mjere zaštite i konzervatorske uslove pa se odma moglo pristupiti izradi projekta.
  Sreća da su STRUČNJACI poštovali ( i još uvijek poštuju) zakon pa donjeli rješenje o kulturnim vrijednostima za bedeme. Budući da su prednost dali spomenicima kulture kojima prijeti opasnost, sreća naša da su sanaciju bedema predvidjeli u Budžetu za 2013. godinu.
  *******************************************************************

  Da je sreće, ovako bi i bilo. Samo nam je malo falilo.

 3. Ako pitate Dendera i ekipu zašto je kontrafor pošo ća put Mletaka, reći će vam da su za sve krivi oni što su destregali lava i klesanjem SFRJ znamenja više vrata od mora, proizveli takve povijesne vibracije od kojih za posljedice imamo i zemljotres 1979-te i sada ovo.
  Zato sam ja atento i sa kanoćalom piždrim niz Verige gre li gondula sa duždom i mješalicom za cimenat iz Mletaka.

 4. Što podrazumijevaju ,,hitne intervencije” kad je u pitanju Kotor, tj naseljeno mjesto, pitao bi i prošle i sadašnje Glavešine ?!
  Znate li ko je i kada gradio bedeme ?
  E, da je Mugiju bio ovo zadatak, davna bi ga, onako polusirov riješio na pravi način.
  A što ste vi? Đe ste? Prošle i sadašnje figurice bez svojeg JA, ali iz potaje ZA svoje ,,ja” !!!!!!!
  Bolje da mi pape više nije tu da gleda ovoliki nemar nad starinama i ovoliku trku za vlašću i modernim ,,napretkom” Kotora ala kruzerski turizam.
  Niste vi krivi, krivi su ovi što glasaju !

 5. Prije bilo kakve sanacije treba podnijeti krivivične prijave,uhapsiti,sve ove takozvane stručnjake,zaštitare koji primaju plate za posao koji ne rade.Ma ne samo što ne rade ništa oni nijesu kapacitet ni za održavanje kokošinjca .Ovo društvo je toliko potonulo u svakom smislu,i siguran sam da ne postoji primjer u xxi vijeku da jedna ovakva kriminalna vlast može državu dovesti u ovakvo stanje.

 6. Da li ima još Kotorana ? Do kada ćemo trpjeti da vibracije ogromnih motora kruzera uništavaju cijeli zaliv ? Mislite li da je ovo slučajno ili ćemo dopuštati i dalje vezivanje kruzera za gradsko pristanište koje je neko zamislio da glumi luku?

  • Ima kotorana koje su sabili da jedva mogu da prežive mjesec u godini………..
   Ima Kotorana koji uzalud plaču nad Kotorom , jer nisu u vlasti da dobiju ulaznicu za iskaz svog mišljenja………..
   Ima Kotorana koji su se uvukli u ……….PG jcima i šetaju po Evropi glumatajući pamet svoju nepostojeću.

  • ..sem što sebe zoveš-kako zoveš..a znaš li plutati brez budela od traktora..jer bi se reklo-da su kruzeri uljegli ti u među bedeme..u Škurdu…

   • Bokeljka sam po ocu ,a Dalmatinka po majci i znam plivat, ali znam i da Boku uništavaju kruzeri i ko to ne vidi ne voli Boku !

    • Dalmacija počinje u Imocki..završava u Drniš(Dalmatinska zagora-ala Katunska nahija-podalje od mora?)?! A Boka počinje na Debelo brdo-završava u Kufin-Paštrovska gora-Brajići -Maini-Gornji Grbalj-Gornji Oravac(Altaira stanište)-Ledenice-Krivošije-Gornji Morinj-Bogdašići-Gradiošnoca-Ubla Novska-sve do pod Orjen od Kruševica pa na više-da ve čiča kalaiše..od neznanja-da su Boku vjekovima polazili brodovi što su na garbun odili…-teke kasnije na naftu…?Pa jevo je još je živa-ne padoše bedemi-od kruzera-nego od “mudrina neimara”što su lijepili(izgleda tutkalom)-aplikacije po bedemima-samo treba znat oči usmjeriti-a jezik držati u vruće-da mu vlasnik ne naz/j/ebe…?

   • Podliji i uvredljiviji komentar nekog nesretnika koji je prošao vašu cenzuru, dosada nisam pročitao. To govori mnogo i o vama.
    Ako ovo prođe vaš ukus komentarisanja, izrazio bih svoj duboki osjećaj stida i izvinjenje ovoj ženi.

    • “…gospodine članu vlade ispod….”, koji ste imali priliku da se izravno uvjerite u spol vaše uvažene “branjenice”…Za razliku od vas-ja nisam imao tu priliku-pa mi se zato omakla ova moja “”podlost i uvredljivi komentar”…Zato se izravno izvinjavam uvrijeđenoj gospođi-a vama zahvala za vašu iskrenu-nadahnutu-promišljenu opasku punu ukusa-domaćeg odgoja….U NESRETNIM OKOLNOSTIMA…?

 7. Ovo što se dešava sa kotorskim bedemima, navodi nas na ovakav zaključak. Ako je vjerovati onima koji su tako zaključili, na osnovu istraživanja, a nema razloga da im se ne vjeruje, djelovi kotorskih bedema datiraju iz IX vijeka. U sadašnjim dimenzijama završeni su tokom XVIII vijeka. Veće intervencije na njima bile su prije dvadeset godina, kada je bastion pretvoren u diskoteku i hotelskim sadržajima zatvoreni njihovi zapadni djelovi. Nakon toga, pođekoja intervencija. A institucije, koja je , pored ostalog, osnovana i zbog njih, davne 1980. godine, koja se zvala Opštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, više nema u UNESCO – vom gradu. Ovdje se spomenici kulture štite sa daljine. Potvrđuje to i Nacionalna komisija za UNESCO, sa predsjednikom u Beogradu i deset članova širom Crne Gore. Nije nam poznato da li se sastajala i povodom prvog obrušavanja bedema? Kotor je grad svjetske baštine a lokalna briga.

 8. …ovo je nastavak urušavanja bedema kod Bastiona. Tada sam ukazao ponovo po ko zna koji put za postojanje velikih “podkopa” bedema na rijecnoj strani. Nakon ovoga slijedi urusavanje bedema ispod ljetnje pozornice, jer rupa koja se tamo nalazi ispod nivoa vode ( rijeke) je toliko velika i duboka da je pitanje dana kada će bedemi poceti da padaju…prije 7-8 godina je našim “strucnjacima ” na ovo ukazano, ali sve je uzalud.Žali Bože ovoga grada..

 9. Ako se budu pitali titogradski “konzervatori” i
  restauratori, sa Ljesarkom na čelu,
  bojim se da će Kotorski bedemi doživjeti
  sramotnu sudbinu onog kamenja iz Duklje,
  koje Blažovi udarnici oskrnaviše i 1948. ugradiše u
  trasu želj. pruge Nikšić – Titograd.

  • …ovi “titogracki konzervatori”-liče na autore nemarnike tvoje ROGOBANDE ličnosti-iz malije tvojije rodnije sela…?Ali ne vidiš-da ovaj “flok-aplikacija”-nije konstruktivni dio-potpora bedemima…?! Nego igra-autora neimara kotorskih bedema-poput “izgaranja brez granica”-na krovu sporcke hale u Špadoli…?!!!

 10. Ovo se zove profundavanje Kotora. A gospoda iz vlasti sadašnje i buduće se natežu evo mjesec i više oko fotelja. zato nam je ovako u Kotor . Bože ima li nam spasa?

  • Vlast prošla, sadašnja, buduća, cara ,,kotoranka” ista pašta, samo drugi toć.
   Bedemi impozantni, neočuvani, kao cvijet bez vode !

 11. Ne treba ništa dirat ,dok se ne formira lokalna vlast,neka padaju bedemi,a onda dovest renomirane konzervatore iz Podgorice koji su doktorirali na renoviranju kokošinjaca u Zeti, da dovedu podgoričke firme da sve što je ostalo čitavo ,sruše i naprave ljepši i stariji Kotor ,a ujedno zalit hemikalijama za ubrzanje rasta drveća koje raste iz bedema poviše Kotora da bi došlo što prije do urušavanja zidova jer stvarno 4 kilometra bedema je previše za održavanje !!!

 12. Vise je zla pretrpio Kotor u ovih zadnjih 30 – tak godina nego u zadnja 3 vijeka.
  Nijesu kapac ni oprat bedeme a ne ih restaurirat.Kad se srusio dio zida na stadion Bokelja rekose za 10 dana novi zidaju. Bas im je fino ispo. Kakav narod takva i vlast,ali kako je krenulo bice i gore,kad kameni ranko sa demokratama dodje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].