Kotorski Dom zdravlja počeo skrining program prevenciju karcinoma grlića materice

0

 

Dom zdravlja Kotor

dr Igor Kumburović

Kotorski Dom zdravlja je od 1. februara ove godine, u okviru nacionalnog programa, počeo da se sprovodi skrining program prevencije karcinoma grlića materice.

Na preventivne preglede i dijagnostiku pozivaju se žene određene starosne dobi, kako bi preduprijedili nastanak i širenje ove bolesti, koja je poslije karcinoma dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena.

U okviru nacionalnog programa, nabavljena je potrebna oprema i završena doedukacija ginekologa za sprovođenje kolposkopije, kao pomoćne dijagnostičke procedure u skrining programu.

Dom zdravlja Kotor je, iz sopstvenih sredstava, u potpunosti adaptirao i opremio prostor organizacione cjeline izabranih doktora za žene i na taj način obezbijedio uslove za adekvatno pružanje zdravstvenih usluga svim pripadnicima ljepšeg pola sa ovog područja.

Cilj ovog preventivnog programa je smanjenje obolijevanja žena, s obzirom na činjenicu da se rak grlića materice bolest koja, ukoliko se otkrije na vrijeme uspješno liječi.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spriječe i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Zato Dom zdravlja Kotor apeluje na sve žene da se odazovu na poziv i obave preventivni pregled i na taj način sačuvaju svoje zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]