Kotorski Gimnazijalci, Lana, Luka i Franka drogi kazali odlučno NE!

9

Lana, Luka i Franka

Gostujući u emisiji Skala radija “Droga neće proći” učenici kotorske Ginazije Franka Peruđini, Luka Mjesečević i Lana Vukašinović govorili su o štetnim posljedicama upotrebe psiho aktivnih supstanci i pogubnosti kada je u pitanju korišćenje droge.Franka je kazala da: Nažalost, kako i svi mladi tako i naši vršnjaci. Čula sam da čak i u školu doleze neki narko dileri koji daju drogue, prvi put besplatno znajući da će se navući i tražiti ponovo.

Na pitanje da li neko interveniše kada vidi da sa strane dolaze, jer u Gimnaziji funkcioniše uređen sistem zaštite učenika, Franka je kazala

da intervenišu i da su vrata zaključana, osim poslije svakog časa 5 minuta, kada su otključana ako neko ima potrebu da izađe. A na pitanje da li to može biti dovoljno da neko zlonamjeran napravi štetu odgovorila je da na žalost jeste i da je to dosta vremena za one koji s tom namjerom izlaze u školsko dvorište.

 

Na pitanje kako da spriječimo, posebno mlade, ali i sve ostale da ne uzimaju drogue, Luka je odgovorio da: Svi pratimo modu, ali misli da je moda pošla drugim smjerom s obzirom da je u tu modu ušla i droga, što je naravno žalosno i donekle tragično. Zato što je to supstanca koja uništava organizam unutra, odnosno spori naša razmišljanja. Samim tim uzimanje droge, kao što je Franka kazala, koju dileri u početku dijele besplatno kako bi imali potrebu da je ponovo uzmeno, ali ovoga puta je plaćamo i dajemo mnogo novca za to. Da se spriječi upotreba i prodaja droge, naravno da postoji način. Imali smo u školi ove godine radionicu za prevenciju narkomanije. To je sekcija. Tamo smo učili kako da se branimo od toga i kako da se štitimo, da ne treba da uzimamo od svakoga ono što nam ponude. I mislim da je zdrav razum objašnjenje donekle lijek za sve to.

Znamo od početka priče porodica je osnovna ćelija društva. Da li ti sa svojim roditeljima razgovaraš na ovu temu, gdje su sve opasnosti, gdje se kriju problemi?

Lana je kazala: Da, skoro svakodnevno razgovaram sa roditeljima na tu temu, jer je droga i u medijima postala česta priča i prosto to je doprinijelo da sve više i češće imam razgovor sa roditeljima. Oni će me zaštititi, posavjetovati kada im kažem kakav je problem negdje drugo kao npr. u školi. Droga je u našem društvu dostigla jedan veoma visok nivo što je stvarno grozno i mogu reći da se ne treba ulaziti u to društvo gdje se konzumira droga i pričati o štetnosti.

9 KOMENTARI

  1. Luka,u Andrijevicu i Pluzine nema ni mode ni droge. Ako ima sto za obrok to je odlicno. Malo i o tome diskutujte. Malo donacija za bolesnu i siromasnu djecu a ne “svi pratimo modu”! Preskocite da kupite jedan komad robe za tu modu pa dajte za one kojima je itekako potrebno. Tu ste onda pravi gimnazijalci i humanisti!Licno to radim kada god mogu i imam moralno pravo da vam to predlozim kao redovnu aktivnost kad vec pratite modu.

    • U pravu si. Volim mladost ali ih po Kotoru ima dosta opsjednutih izgledom i brojem odjevnih predmeta. Treba protiv droge ali treba i ZA siromasne i polugladne.

  2. Kad svrse skolu za jos 7-8 godina, pa prippravnicki ako ih drzava pusti, pa onda da vide oce li im tata i mama nac vezu u aktuelnoj vlasti da ih dje ubace da malo raduckaju i brckaju. E onda da planiraju ako sto uvate da se udaju ili ozene.
    Ni slucajno zaljubljivanje u srednju skolu. Zakonom pravne drzave Crne Gore to je zabranjeno. Licno je Milo potpisao taj zakon!

      • Pusti se cistoce Marko. Imuna je mladost na otrov. Ne dajem im ja otrov daleko bilo. Ali znam da oni koji nisu “umrezeni”politicki da su naj..Taj zakon nije napisan ali se sprovodi. Pisani se zakoni ne sprovode.Oladi casti ti.

  3. A sto ste mi makli komentar kao da sam izlajao ko zna sto. Nasalio sam se sa lijepom omladinom. Da nijesu roditelji urgirali da ih ne pokvare, a dje ljubav ne daj boze.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].