Kotorski gimnazijalci sa pjesnikinjom Dubravkom Jovanović „U podne i po… uz pjesmu i pontapete“

0

 

„I tako svake setemane…ponovo svom forcom“ piše, između ostalog, na prezentaciji koju su upriličili članovi Kluba prijatelja umjetnosti a dvostrukim povodom: da se malo bolje upoznaju sa romanizmima kojima obiluje naš bokeški kraj i da predstave literarnog stvaraoca koja u svojim pjesmama njeguje ovaj stariji govor.

Poezija Dubravke Jovanović temelji se  na starim bokeškim izrazima. U početku je, kako kaže, pisala onako kako je govorila, da bi se kasnije, dijelom i zbog neke sjete za starim vremenima, sve više interesovala za ove pozajmljenice koje su se već prije više vijekova odomaćile u lokalnom govoru. Neke su pjesme nastale kao odraz trenutka, a u nekima se, kako kaže naša gošća, poigravala sa riječima i rimom. A stara i draga riječ je, naravno, mnogo bitnija od okova koje rima umije da nametne.

Razgovor sa gošćom koja je takođe i novinarka Skala radija, koja s mnogo entuzijazma dočekuje i predstavlja uspjehe kotorskih gimnazijalaca, vodila je Milica Kašćelan, učenica trećeg razreda Gimnazije (3-1). U realizaciji su joj, čitanjem, pjesmom, gitarom i prigodnom prezentacijom, pomogli učenici: Ema Valdegg, Luka Mjesečević, Lana Vukašinović (3-2), Milica Đukanović , Marko Gojković (3-1) i maturant Nikola Popović (4-3). Tehničku podršku je pružio Želimir Đujić, učenik 4-2, a „maje i tavaju“ nam je za ovaj dan posudio „dondo Jovo“.

Dopunjavajući sinesteziju serviranjem svježe ubranih divljih šipaka, ruzmarina, mandarina i limuna, ovaj ogledni čas su pomogle profesorice Ljiljana Odža i Marija Jevtić.

Čas je realizovan 14. novembra u amfiteatru škole.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]