Kotorski Institut prvi put istražuje brojnost i vrste delfina u Albaniji

1

Dr Mirko Đurović

dr Mirko Đurović

Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore, po prvi put danas kreću u istraživanje morskih sisara i morskih kornjača na području Albanije.

Ova istraživačka misija u teritorijalnim vodama Albanije, na najužnijem dijelu Jadranskog mora, gotovo do Otrantskih vrata organizuju se u okviru Net Set programa i trajaće mjesec dana, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor kortorskog Instituta za biologiju mora.

Za istraživanje morskih sisara koristiće se oprema Instituta za biologiju mora u koju spada i motorni čamac-gumenjak, a stručnu ekipu čine dr Mirko Đurović, dr Zdravko Ikica, dr Aleksandar Joksimović i Vladan Vuković.

Oni će zajedno sa ekspedicijom  Instituta iz Malog Lošinja, koju predvodi dr Draško Holcer, raditi istraživanja kojima kotorski Institut dobija na značaju jer izlazi iz nacionalnih okvira i prelazi na regionalne aktivnosti.

Riječ je o istraživanju brojnosti i vrstama delfina na području Albanije i upoređivanju tamošnjih jedinki sa jedinkama koje su već identifikovane u sjevernom dijelu.

Cilj kompletnog istraživanja je zaštita morskih sisara, kao i da se vide migracije delfina, koliko ih ima i da li su brojniji u južnom ili sjevernom Jadranu.

Ove vrste su ugrožene, najviše antropogenim aktivnostima u Jadranskom moru zadnjih 50 godina, kazao je dr Đurović.

Budući da će se istraživanja obavljati do Otrantskih vrata, naučna ekipa očekuje da će uočiti i određene vrste kitova i da će odrediti u kojem broju ulaze u Jadransko more.

Jedan od ciljeva je da kotorski Institut bude naučna ustanova koja će imati primat u istraživanju Južnog Jadrana, kazao je dr Đurović.

1 KOMENTAR

  1. Ovo je stvarno za svaku pohvalu i treba odvojiti sredstva za ova ispitivanja. Svaka cast Institutu za biolgiju mora. Samo napred da se vise nikada ne desi das ubijemo JOCU !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]