Kotorski Kulturni centar za vrijeme prethodne vlasti isplatio Srpskoj pravoslavnoj opštini grbaljskoj 3.250,00€

34
kotorski Kulturni centar

Kotorski Kulturni centar „Nikola Đurković“ je 20. avgusta 2018. godine, za vrijeme vladavine koalicije Demokrata, DF-a, SDP-a i URE, uz podršku tri nezavisna odbornika, ranija člana SNP-a, donio Odluku da Srpskoj pravoslavnoj opštini grbaljskoj isplati iznos od 3.250,00 €. Ovaj iznos odobren je na sjednici Savjeta Centra, a Odluku je potpisao tadašnji predsjednik Dušan Davidović, penzionisani sportski novinar.

Nije poznato da li je sjednica uopšte održana, ali jeste da je novac SPC odobren kao pomoć za izdavanje i štampanje „Grbaljskog zakonika“.

U obrazloženju je napisana jedna jedina rečenica koja glasi: „Srpska pravoslavna crkvena opština obratila se Kulturnom centru zahtjevom za pomoć u sufinansiranju štampanja i izdavanja „Grbaljskog zakonika“, Savjet je nakon razmatranja pomenutog zahtjeva odlučio kao u dispozitivu.

Iz teksta Odluke, koju je Skala radio dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, vidljivo je da je prethodna vlast isplaćivala visoke apanaže pojedinim subjektima za koje je bio zainteresovan neko od koalicionih konstituenata.

Postavlja se pitanje koji je interes bio kotorskog Kulturnog centra bio da podrži „Grbaski zakonik“? Nije teško pogoditi da je pomoć Srpskoj crkvi za izdavanja pomenute knjige uslijedila kao podrška politici dijela vlasti koja je to eksplicitno tražila, a ne nikako zbog interesa Centra niti zbog programskih aktivnosti ove kulturne ustanove. To je samo još jedan dokaz funkcionisanja vlasti pod dirigentskom palicom Vladimira Jokića, koji se, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, kleo u predizbornoj kampanju u poštenje. Oni su došli na krilima lažnih obećanja da će preporoditi Kotor, a direktni su akteri njegovog sunovrata i vaskolikog posrtanja.

Veliki je broj ovakvim primjera. Posebno će biti interesantno vidjeti koji su mediji i pojedinci dobili visoke apanaže za veličanje vlasti i napadanje njihovih protivnika koristeći sva sredstva koja su na raspolaganju samo onima koji čast nemaju, ali i NVO koje slove za medije, lažno se tako predstavljajući.

34 KOMENTARI

 1. ..OĆETE LI NAM REĆI ĐE SE U šKALJARIMA NALAZI SPOMENIK šKLJARSKIM BORCIMA I SPOMNIK MAŠU BBRGULJANU…

  • Stara pr.aro, oćeš.li ovome Kotorskome narodu, što ga je još malo ostalo, da kažeš prvu istinu, da je Mašo Brguljan, rodom iz Škaljara, posle rata proglašen Narodnim herojom? Jeli to tačno?
   Kada si “službovao” u Vojnom odsjeku, naravno u Titovoj Jugoslaviji, jesi li na datum smrti, Škaljarskog heroja, Maša Brguljana polagao cvjeće, na njegovu bistu ili spomen ploču( bolje ćeš ti to znati, nego ja) i klanjao njegovoj hrabrosti?
   Sada te Škaljare nazivaš kopiladima, sram te bilo, slugo podanička. Koga si ti sakrivao, špijunčino stara? Od banditske vojske koju si ti školovao i obučio da bude takva, taman kao što si i ti. Advokatišeš.samome sebi, ali zalud.
   Ne bi te oprala sva mora ovoga Svjeta.
   Kažeš Škaljari su ” Kopil” a jesi li smadu, možda imao posebnu moć, da vidiš ko je tebe pravio? Muči jado, ne prozivaj ljude.
   Već si dovoljno ksžnjen, čim pišes tako neprimjerne komentare i svoje sugrađane čašćavaš tako pogrdnim nazivima.
   Ljigo stara i odvratna!

   • ..Moj gade? Dakle priznao si da lažeš…Jer spomen ploča je bruka škaljarska…na nju se nepolaže cvijeće –nego vješa vijenac…Jel to odnos prema palim borcima Škaljara-koje ti braniš potomče kopiladi bečkih okupatora-konjušara..Drugo na kom trgu-ulici je postavljena bista narodnog heroja Maša Vrguljana…Dakle ti bogu mi ka ti ujčevina(tajo ti bjjaše “xy”( vesele darodakvke -koje su te okotil-od šponde i to lažova…od tri četiri su ti laži i podvale….!!!! Zato pročitaj kako su “maminoi milo janje-ilegalac u ujčevinu-od šponde napravljen….te stimali..Coprifogo,Balšoć,Škaljar i ostali..pa sejavi…

    • Špijunčino stara, konkretno ti odgovori, jesi li se ti lično klanjao u pasalim vremenima, Narodnom heroju, rodom iz Škaljara Mašu Brguljanu? Manje je bitno, jeli se polagalo cvjeće ili vješao vjenac. Bitno je da ovo malo poštenoga Kotorskoga (Škaljarskoga) naroda vidi, o kakvom se nečovjeku radi i ko ih naziva ” kopiladima ”
     Ti si jedno ljudsko ništavilo u svakom pogledu, drugačije rečeno niko i ništa.
     Špijun bio, špijin i ostao.

     • Moj grade
      Jole je govedina….Tita je izdo
      zato mu mnogi vele PIZ.O
      Jole je rasedlano kljuse ,veliki četnik,
      lični šofer i špijun V.L.
      podržavalac Demonkrata njihovih “ideala” i “istina”
      kantautor zadnje demonkratske nekotroske karampane,
      zajedno sa odvjetnikom….što ga je branio u Novi….
      Jolovo porijeklo; produkt branih ercegovačkih noći na
      koje age i begovi imadoše pravo punanija 500 godina.

 2. …stalno griješite…U Škaljarima je više bilo boračkije penzija..nego palje boraca…Što će reći da Škaljari nemaju spomnik plaih borca-kao recimo Prčanj!..Pa vam je zaludnja-priča iliti laži da sam ja polagao cvijeće borcima u Škaljare…Zato vas molim da kažte đe je taj spomenik Škaljarskim borcima? Ne itajte…imate vemena-potomče italijnskih tovara i škaljarskih mula-mulica..1941-1943-1945….

 3. ..AKO JE VJEROVATI TEBI -TVOJOJ RIJEČI I TVOM TRENUTNOM STANJU-BEZNAĐU…,RŽNJA TE IŽEDE…KOJU ZAPADNJAK ČERA UZ BRDA I PLANINE..PREMA PESTINGRADU.ISPOD KOJEGA SU SE SLAVILE LODE 1916 GOINE….TVOJI PRECI U ŠIROKE GAĆE FACULETOM I MAŠKINOM U U JUNAČKE RUKE…U OBURDAVANJU NAJVEĆE CRNOGORSKO SVETBJE-LOVĆEN OLTAR SVETI….NJEGOŠEVO VJEČNO SVETO POČIJEVALO!!!

  • A što si jedak Jole
   samo sam te zvao na bićerin domaće rakije
   pod hrast u gornje Škaljare, đe su se škaljari vazda okupljali.
   Ja tebe kruhom i vinom a ti mene kamenom aoo ?
   Ma nisi pričao ovakve šporkarije kada si dolazio da
   polažeš cvijeće na spomen ploču poginulim i strijeljanim Škaljarima.
   Možda si jedak jerbo si rođen 1941 ?
   Ma tu ti ja nemogu ništa …

 4. Ništa Gorane kad tako zadreš. Centar za kulturu pomaže Srpsku pravoslavnu crkvu i daje joj novac da štampa knjigu. Ma koju Gorane i za bilo koju crkvbu to je sramora. Njoka velečasni da se dodvori srpskim popovima. O tome se radi jer je ovo klasičan primjer zloupotrebe politike. Sramota vala Gorane druže dragi.

  • Samo me nesto kopka: onaj dio zakonika koji govori o nosenju pusaka, a pisan je 1427.? Jako interesantno. Napredan Grbalj, zbilja.

 5. Rogo, ne zaboravi koliko je kopiladi ostalo u Škaljarima potla okupacije!
  A koje su ono sa colonel-ima partile za Apenine – zna se sve ,kao i sorele što sa fašistima partiše. Koji su živi, a rođeni 1941 – 1943. god ?
  Ajde rogo i Tebe je “glavar” štimao, pa se nemo denjat, kao oni što je figliu
  za Dalmaziu šiljao, jerbo su ga u bivši
  autoremont na muke ježove mećali !
  Ti si od onizih što šlegoš s’ Ždrebaonika Fanilovgradskog-a.
  Bolje se drži loćike i bidzina !

  • Coprifogo, ime ti najbolje govori da si se začeo
   tokom coprifogo pa si opisao samog sebe u svojoj
   prvoj rečenici ko si i što si.
   Nego mi reci za koju si struju e si li za
   Amfilohija ili za Irineja ?
   Tovar ili mula talijanska je plemenita životinja
   s pram onog što si ti.
   Izvinjavam se tovarima i mulama što
   sam ih uvrijedio upoređujući ih sa Coprifogo-Tak normalno..

   • Ha rogo, ne pali se kod mene takva struja, izvor je štetan, nego iz obnovljivih resursa bistre vode,
    gdje se osvježava ovi narod!
    Što se magaradi tiče, kad ono
    bijaše čuvena trka magaradi od Troice do Kotora, kanicama, kod Tvoje kaze je bilo pojilo i zobaonica , a zna se i ko je bio konjušar!
    Zna se ko je pobijedio, dočekala
    ga je bleh muzika, kao Franja Josifa! Jesi li i Ti pugao rogo mili?
    Pugaš Ti cijeli život, čuvaj duh,
    a ono magareće ždrepče je
    poraslo.
    Tovari su po Dalmaciji i otocima sve izgradili u pasano vrime, ođe su manje poznata vrsta. Ima ih još i po Dinarskim zabitima .
    No reci Ti koji se ono vratio
    pacovskim konalom jerbo ga nisu
    šćeli za škovanzina u Peruggi?
    Kupio je škovazze naokolo!

    • Coprifogo,Camilo,Balšić…
     Tvoju Dijagnozu najbolje zna Dondo Jole
     kada su za tobom manitim trčali iz ošpedala
     na Limanu da ti daju injekciju da smire strasti što iz
     tebe sada na ovom portalu kuljaju.
     Pošto sada nisi pod terapijom dešava se što se dešava it tvojeg sumanutog uma. Mi u gornje Škaljare smo vazden imali tovara
     za drva , ali je svima veći bio ćervelo nego što je tvoj.
     Na ultimu ,ima li što u vrše ,makar u tuđe ako ne u svoju ?

  • Coprifogo sram te bilo.Kopille je nevjerovatno nepristojan i ružan naziv, za jedno ljudsko biće. Stidi se i neka te bude sramota, ako si stanovnik Kotora. Davati takve kvalifikacije, o jednom mirnom i poštenom narodu je prava ljudska sramota.
   Još jednom, to što si napisao, govori koliko si loš čovjek.
   Stidi se!

   • A jeli ružno lagati i igrati firzik?
    Ko to tamo pati od grandeze i
    posebnosti?
    Ko advokatiše i podešava?
    Je li sporna istina ?
    Koprifogo je dirnuo u srid sride,
    one što ne vole da se dira u tabu teme!
    Koprifogo su ovi što ne vole da se otvore taboo teme , ali i u
    cara Trojana su : KOZIJE UŠI !
    Interesantna polenika. . .

    • Kretenu jedan, što se javljaš pod desetak pseudonima, poput basa, bazena, balšića, gudina, gurdića i drugih naziva, dovoljno govori o kakvom se manijaku radi. Sram te bilo i stidi se komentara koje pišeš. Ti si Crnogorac kažeš… Ti si niko i ništa, jedno obično ljudsko g…. Kaži ti nama, ko ti je MAMA, pa da vidimo, KO TI JE BIO TATA!

     • …POKUŠAJTE DA BAR JEDNOM DA NE PIŠETE LAŽAVINE…PA NAM RECITE GDJE PIŠE DA SA JA REKAO DA SAM CRNOGORAC…SVAKA VAŠA VAM JE OD TRI IZBLEJANE-ČETIRI SU VAM IZMIŠLJOTINE-LAŽI…NIJE DATI DA STE PASALI NA UJČEVINU LAŽAVU I ŠPIJUNSKU!!!!

     • DOBRO ZBORIŠ JORDANE. NIĐE NE PIŠE DA SI TI REKAO DA SI CRNOGORAC.
      TI SI U STVARI, NIKO I NIŠTA!
      TO JE JEDINA I PRAVA ISTINA.

     • E bo…pokojnj prpfesor iz Nautike Marko Latković je zborio-uzald vi… tvojim precima-okololo problema sa “crnogorcima”…”E sve ste vikali dolje Crnogorci-dolje i evo ih svi sašli-teško vama snjima…pa vi vičite i dalje dolje Crnogorci”…To tebe-vas muči i ubija spasa vam nema…i u zmore će da vi bidne…TESNO..bješte noge…rikačima…put vašije zavičaja….tu tu pa paaa….!!!

 6. Frustrirani i nedorasli funkcijama.
  Zato su brljali .
  Njoka duhovni vođa loše ih je naučio.Ali njega nije ni bilo briga za maljčike.

 7. Treba da se oglasi i Darko Antovic, jer je i on bio clan toga savjeta i ugledni clan po tim crkvenim odborima, Grblja i Krtola. Uostalom, taj Grbaljski zakonik je kulturno dobro, ili Skala Radio smatra da mozda nije?

 8. Malo po malo ,sve ce se saznati. Sto li je sledece u reziji kume i Duska NJoke?
  Para je bilo , pa nek se podijele kumovima, prijateljima i istomisljenicima.
  Pa ti vidi narode , kako je bila dobra ova prosla vlast . I razmisli kad budu izbori

  • Nijednome se rođenoime u Škaljare-nezna držvljnstvo-niti podrijeklo..Jerbo su Škaljarci naseobina brez utvrtđnog porijekla- od vajkada….

   • Ružna vremena dođoše kad ercegovački tovar
    njače o porijeklu Škaljara.
    Bitno je da se zna podrijeklo ercegovačkog tovara
    ukrštenog sa talijanskim mulama koje bersaljeri
    dovedoše 1941.godine da ćeraju opremu pud brda i planina.

    • …iskren da budem-nisam razočaran-nego očaran vašim ZNANJEM-BAVLJENJEM ANTROPOLOGIJOM…i vašom sklonošću za naukom ..! Hvala vam..na tekstu koim ste otkrili da znte “ostale antropološke osobone ljudi podalje od Škaljara…a da istovremeno neznate ili nećte da znate antropologjju Škaljara…koja se u nijansama razlikuje od regije Ecegovine? Pa zato dajem slobdu sebi da vas u tom dijelu doopismenim…Na ime poznto je da je Italijanski tovar porijekla -nastao UKRŠTANJEM sa škaljarskom mulom-mulicom 1941 do 1943(kapitulacije Italije)kad su italijanski tovari sa škaljarskim uzlicama..napuštili Boku i vratili se u Italiju..Vjerujem da je vama poznato da je bilo podosta slučajeva slučajeva u Škaljarima da su se u tom vremenu rađali italijanski tovari u nekoliko poznatih škaljarsk štala….I da zaključim..treba gospon Škaljar da naučite da od Puča do Trojice ima uzbica koiko i nizbrdica od Troice do Puča…?

     • A Jole to si ti ajde đale…
      Nije te bilo kako si mi ?
      Svrni u gornje Škaljare kod nas na rakiju

     • Sm..du stari Prčanjski, kako te nije sramota. Eto to je slika pravoga staroga Jordana, koji je kao častan i uzoran građanin, grada Kotora, u doba Titovoga sistema i kao zaposlenik u Vojnom odsjeku, polagao cvjeće u pomen, PALIM ŠKALJARSKIM BORCIMA!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]