Kotorski parlament u petak odlučuje o privremenom finansiranju

3
dr Branko Baćo Ivanović

Predsjedavajući kotorske Skupštine opštine dr Branko Baćo Ivanović zakazao je sjednicu parlamenta za petak, 30. decembar u 9 sati.

Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine, koju je predložio Klub odbornika SNP-a je jedina tačka predloženog dnevnog reda.

Zakonom o finansiranju lokalne samouprave članom 44 propisano je da se Budžet opštine mora donijeti do 31.decembra, a ukoliko se budžet ne donese u tom roku onda se mora donijeti Odluka o privremenom finansiranju.

Kako ne postoje uslovi da se do 31. decembra donese Budžet za 2017. godinu, Klub odbornika SNP-a je pripremio i u skupštinsku proceduru juče predao Odluku o privremenom finansiranju.

Donošenjem Odluke o privremenom finansiranju omogućava se nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave i pružanje usluga građanima Kotora do donošenja Budžeta.

Za slučaj da Odluka o privremenom finansiranju ne bude donijeta, Vlada Crne Gore stiče pravo da, zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave uvede privremene mjere, raspusti Skupštinu opštine Kotor i dovede do raspisivanja novih izbora.

SNP očekuje da će 14 odbornika iz redova DF-a, Demokrata, SDP i GP URA svojim glasovima podržati SNP-ov predlog Odluke o privremenom finansiranju, jer je to jedini model kojim se onemogućava raspuštanje Skupštine opštine Kotor od strane Vlade Crne Gore i raspisivanje novih izbora, a obezbjeđuje redovno pružanje usluga građanima.

SNP smatra da je dužnost partija koje rade na dogovoru za formiranje nove vlasti da podrškom ovoj odluci pokažu svoju odgovornost prema građanima Kotora i onemoguće očigledno planiran scenario da život u Kotoru stane 1. januara, jer bez ove odluke ne bi postojao zakonski osnov za finansiranje rada javnih službi i pružanje usluga građanima.

Prisustvo i glasanje o Odluci o privremenom finansiranju opštine Kotor na sjednici u petak biće najozbiljniji test nivoa odgovornosti nove skupštinske većine prema građanima Kotora.

“Svjestan odgovornosti kao predsjedavajući Skupštine opštine, ali i kao predsjednik SNP Kotor, juče sam sazvao i održao u prostorijama SNP sastanak sa predstavnicima Demokrata, DF, SDP i GP URA prije održavanja Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine, na kojem sam ih upoznao sa namjerom i razlozima za predlaganje Odluke o privremenom finansiranju i mogućim posljedicama njenog nedonošenja“, kazao je dr Branko Baćo Ivanović.

3 KOMENTARI

  1. …Sandra…na samar pretvoranog karaktera…od vlasti do vlasti sve sažeto u dva prsta…od one do one…rabote..ima vas za naredna dva vijeka…! Ura piću cijeni…

    • Jel mislis da ces nekog impresionirati svojim imenom i prezimenom ? Navedi i JMBG, bilo bi dobro. Ako je komentar rjecit, duhovit, smislen i neuvredljiv, zar to nije ono sto bi neko drugi, ko ima malo pod kapom, trebalo da procita i promisli o temi malo, a ne vase cijenjeno ime i prezime !
      Napisite memoare, roman ili prigodnu kolumnu, pa se potpisite. Komentar je suvise malen da bi to iziskivao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].