Kotorski spasioci pronašli i bezbijedno evakuisali ruski par koji je zalutao na brdu Vrmac

1
Ruski par sa svojim spasiocima u kotorskoj vatrogasnici

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja okončali su sinoć uspješno još jednu akciju pronalaženja i spašavanja, ovoga puta zalutalog ruskog para na brdu Vrmac iznad Kotora.

Na sreću, kaže za portal Radio Skala Maksim Mandić, komandir Službe, radi se o mlađim ljudima koji su poslali mobilnim telefonom bližu lokaciju na koju se nalaze i time vatrogascima značajno olakšali pretragu.

Teren na kojemu su se nalazili ruski državljani je prilično nepristupačan i opasan, pa je najbolje što su oni, shvatajući da su zalutali ostali na jednom mjestu i ne krećući se više čekali spasioce da ih pronađu, objašnjava Mandić.

Akcija spašavanja je počela dojavom na broj 123, u četvrtak 29. aprila nešto poslije 20.50 sati, a završila spuštanjem sa brda Vrmac do gradske saobraćajnice koji minut poslije ponoći.

Zanimljivo je, kaže kotorski komandir, da se turisti vrlo često odlučuju da skrenu sa dobro obilježenih staza, unatoč saznaju da su tada izloženi velikoj opasnosti za sopstveni život. Valjda u potrazi za avanturom, objašnjava Mandić, prosto proradi adrenalin i privuče ljude da vide nešto što im, zbog nepristupačnog i opasnog terena, nije dozvoljeno.

“A kada vide u jednom trenutku koliki je rizik da pokušaju da nastave dalje i shvate da su zalutali, onda se ili jave mobilnim telefonom na poznate brojeve ili jednostavno sačekaju da ih pronađu spasioci po prijavi onih koji su primijetili da ih nema neubičajno dugo. To nekada traje više dana, što umnogome iscrpljuje spasioce koji su tada bez prekida na terenu”, priča Mandić.

Na pitanje do kad će se Služba zaštite i spašavanja angažovati da traži one koji krše pravila, Mandiće je odgovorio da je njihovo da prvenstveno spašavaju živote, između ostalih brojnih poslova a o propisima i zakonima neka misle oni u čijoj je to nadležnosti.

Naše je mišljene da bi svaki od turista morao da plati izlazak spasilaca na teren, koji je uslijedio zbog njihovog nepoštovanja preciznih upustava koja su im data ako žele da koriste dobro obilježene brdske i planinske staze iznad Kotora.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]