Kotorski spasioci su sinoć poslije 19 sati spašavali zalutalog Rusa po vrletima Pestingrada

4
Ruski državljanin sa kotorskim spasiocima nakon uspješno izvedene akcije spašavanja

Sinoć u 19 sati kotorskoj Službi zaštite i spašavanja javio se ruski državljanin i saopštio da se izgubio negdje u reonu Pestingrada. On se, kako je kazao, nije usuđivao dalje kretati jer je teren izuzetno nepristupačan i opasan. Nakon konsultacije sa Centrom 112 na pretpostavljene koordinate uputila se ekipa od tri spasoca sa odgovarajućom opremom.

Spašavanje neodgovornih turista u ovakvim uslovima pripadnicima Službe zaštite i spašavanja već duže je ozbiljan problem, kazao je komandir Maksim Mandić. Turisti se uglavnom pridržavaju obilježenih ruta, ali nažalost ima i onih koji se upute sami i to izvan obilježene staze, po terenu koji ne poznaju, poput ovog Pestingradskog. Skretanje sa staze može direktno da ugrozi život, posebno noću kad se ne vidi kuda se ide pa se lako može dasiti da dođe do težih povreda a nije isključen ni smrtni ishod.
Mandić je kazao da je ekipa kotorskih spasilaca uspjela da dođe do izgubljenog Rusa nakon tri sata intenzivnog traganja. Jednako složena operacija je i spuštanje ka Kotoru, upravo zbog terena koji ne dozvoljava nikakvu grešku. Nakon punih 6 sati i 15 minuta, kačnije u 01.15 operacija spašavanja je uspješno okončana.

Kotorski spasioci su obučeni za svaku vrstu spašavanja, ali to ne znači da zbog hirova pojedinaca koji su svjesni da u svakom trenutku mogu da pozovu Službu i da od njenih pripadnika dobiju svu potrebnu pomoć, oni treba da troše sebe i resurse koji su im dati na raspolaganje, kaže Mandić. Zato ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca mora jednom prestati. Govorio sam već da je svako skretanje sa obilježene staze, a taj posao je urađen kvalitetno i stručno, je odgovornost onih koji se ne pridržavaju pravila. Nije potrebno govoriti što bi se dogodilo da je došlo do nekog hazarda većih razmjera u kome je potrebno angažovanje kompletne jedinice, a to nije moguće jer je dio na terenu spašavajući upravo neodgovorne. Ako bi se propisalo da oni spašavanje zbog svoje nesavjesnosti treba da plate, vjerujem da ovakvih situacija ne bi bilo, ili bi bile izuzetno rijetke. O tome konačno mora ozbiljno da se povede računa, jasan je Mandić, jer mi moramo da sačuvamo naše ljude koji su na usluzi građanima svakodnevno 24 sata.

4 KOMENTARI

  1. Mladici zlata vrijedni, a ne ove politicke poltroncine sa 5 puta vecom platom sto samo griju d…pe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]