Kotorski sud prihvatio jemstvo: Novljanin usmrtio pješaka, pa platio slobodu

1
Osnovni sud u Kotoru

Odbrana Novljanina Saše Obradovića (37), koji je osumnjičen da je usmrtio pješaka u saobraćajnoj nesreći koja se u avgustu ove godine desila u mjestu Kostanjica kod Kotora, ponudila je jemstvo od oko 165.000 eura, koje je prihvaćeno, pa će se on braniti sa slobode, potvrdio je za Dan njegov advokat Srđan Lješković.

Obradović se tereti za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 348 stav 4 u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 339 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Njemu je ranije bio određen istražni pritvor.

“Dana 29. avgusta 2020. godine, na Jadranskoj magistrali, u mjestu Kostanjica, upravljajući iz pravca Risna u pravcu Herceg Novog putničkim motornim vozilom marke „alfaromeo“, sopstveno vlasništvo, suprotno odredbi čl. 36. st. 1. i čl. 97. st. 3. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, svjestan da svojom radnjom može učiniti krivično djelo, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će to moći spriječiti, optuženi je ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život oštećenog Kotri Predraga. Na način što se vozilom kretao brzinom od 60 kilometara na čas, odnosno brzinom većom od dozvoljene postavljenim saobraćajnim znakom, za cijelo naselje ili njegov dio, usled čega, približavajući se pješačkom prelazu, nije prilagodio brzinu vozila, tako da bezbjedno može zaustaviti vozilo ispred pješačkog prelaza i propustiti pješaka Kotri Predraga, koji je već stupio na kolovoz, iako je imao vremensko-prostornih mogućnosti da blagovremeno uoči pješaka, već je ostvario kontak vozilom sa tijelom pješaka, koji je usled oštećenja za život važnih centara u mozgu i kičmenoj moždini, preloma lobanje i kičmenog stuba, rascjepa organa, raskida krvnih sudova, preloma drugih kostiju i rana, preminuo na licu mjesta”, navodi se u optužnici, u koju je „ Dan“ imao uvid.

Iz dokaza izvedenih tokom istrage proizilazi da je Obradović počinio krivično djelo za koje se tereti. On je u svojoj odbrani naveo da se kretao svojim vozilom i da je na udaljenosti od oko dva metra primijetio jednu osobu koje je krenula da pređe kolovoz sa desne strane u odnosu na smjer kretanja vozila.

“Kako bih izbjegao kontakt, pošao sam vozilom u suprotnu kolovoznu traku. Izašao sam iz vozila kako bih pružio pomoć čovjeku, koji je bio svjestan, i tražio da se pozove hitna pomoć”, kazao je Obradović tokom iznošenja odbrane.

Ovlašćeni predstavnik oštećene porodice Miloš Komnenić, sestrić stradalog Kotrija, saopštio je da se pridružuje krivičnom gonjenu okrivljenog i da će se o imovinskom zahtjevu izjasniti tokom postupka.

Iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka mašinske struke Srđana Gardaševića proizilazi da je predmetno vozilo imalo ispravan uređaj za upravljanje i zaustavljanje, sa manjim oštećenjem prednjeg desnog pneumatika. Smatra da navedena neispravnost nije mogla biti uzrok nastanka saobraćajne nesreće.

Vještak saobraćajne struke utvrdio je da je mjesto kontakta na obilježenom pješačkom prelazu, te da se vozač kretao brzinom ne manjom od 60 kilometara na čas, iako u toj zoni važi ograničenje brzine od 50 kilometara na čas. Kako se navodi u njegovom nalazu i mišljenju, Obradović je upravljao vozilom nedozvoljenom brzinom i sa nedovoljnom pažnjom pratio saobraćajnu situaciju ispred svog vozila, vozio neprilagođeno uslovima saobraćaja i ne poštujući obilježeni pješački prelaz i kretanje pješaka preko njega. Utvrdio je da je na taj način Obradović ugrozio bezbjednost saobraćaja, dok je pješak prelazio kolovoz na obilježenom pješačkom prelazu, po pravilima saobraćaja.

Izrazio kajanje zbog nesreće

“Osnovno državno tužilaštvo nas nije obavijestilo da li su izuzeti snimci sa obližnjih objekata blizu mjesta nesreće, koje smo mi tražili. Takođe, nisu nam dostavljeni nalazi i mišljenja vještaka. Obradović je izrazio kajanje zbog svega što se desilo. Mom branjeniku je bilo određeno tužilačko zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja kod tužioca Jovanke Čizmović, na šta se nismo žalili. Tražili smo odmah saslušanje kod sudije za istragu. Sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević je nakon saslušanja odredio Saši Obradoviću pritvor 30 dana, a mi smo se odrekli i prava žalbe na to”, kazao je za „Dan” advokat Srđan Lješković.

1 KOMENTAR

  1. Jadne li Drzave i Sudstva kada se ovako radi . Shvatam da decko nije namjerno usmrtio nesretnu osobu ali da se prilagodjavao i postovao zakon nebi doslo do ovoga . Nastradalu osobu ne moze niko vise vratiti a zamislite rodbinu kako je reagovala poslije ove sudske odluke . Ko ima brani se sa slobode a ko nema ne moze se ni braniti …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]