Kotorski UBNOR i antifašisti traže Memorijalnu sobu u Starom zatvoru

15
zgrada starog zatvora

Ministarstvo kulture dobilo je 1,3 miliona eura za projekat uspostavljanja centra za razvoj kreativnih industrija u objektu starog zatvora u Kotoru.

Iznos je opredijeljen IPA projektom “3C prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija”, čiji je nosilac Ministarstvo kulture.

Projekat je dio prekograničnog programa saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Pojašnjeno je da će stari zatvor u Kotoru time postati kreativni hab sa brojnim sadržajima, i smještajnim kapacitetima namijenjenim umjetnicima.

Kotorski UBNOR i antifašisti istinski podržavaju ovakve projekte čiji je cilj stvaranje multifunkcionalnih kulturnih centara koji će u najvećem dijelu biti korišćeni za realizaciju rezidencijalnih programa namijenjenih umjetnicima iz regiona, kao i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi u cilju razvoja kreativnih industrija.

Pa ipak, uvažavajući činjenicu da su u ovoj zloglasnoj kaznionici stradali brojni pripadnici Komunističke partije i simpatizeri, čiji se životni put najčešće završavao na gubilištu ili odvođenjem u koncentracioni logor na Mamuli, UBNOR i Antifašisti Kotora čvrsto stoje na stanovište da je neophodno dio prostora u ovom objektu posvetiti onima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodoumne i prosperitetne Jugoslavije, podignute na idejama antifašističke borbe i junačkog otpora našeg naroda i narodnosti.

Ne može se niti smije zaboraviti vrijeme koje je njedrilo iskru slobode niti ljudi koji su je sprovodili. Oni su svjesno prolazili golgote, stavljajući ideju ispred života. Mučenja, prebijanja i na kraju ubijanja, bili su prateći dio boravka u ovom kazamatu. Zbog toga, danas kada se razgovara o restauraciji i prenamjeni starog zatvora, memorijalna soba posvećena stradalnicima bila bi samo mali dio duga za sve ono što su oni svojoj zemlji dali, ono čime im kažemo hvala što su nam omoćili da živimo u zemlji slobode i prosperiteta.

Kotorski UBNOR i antifašisti su uvjereni da će Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Kotor podržati ideju da se u starom zatvoru obezbijedi prostor u kome bi se trajno obilježilo sjećanje na iskrene antifašiste i sve one koji stradali od fašističkog zavojevača. Memorijalna soba, koja bi se sastojala od jedne ili više prostorija, čuvala bi dokumente iz toga vremena, fotografije i predmete koji bi bili izloženi građanstvu i turistima koji posjećuju Kotor. Bila bi to i učionica za mlade, kojima bi se pričala priča o patriotizmu, i ljubavi prema svojoj zemlji.

Predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor

Jovo M. Bećir

15 KOMENTARI

 1. ..MIćuna,Moj grad,gudin Pra,Bari-Vis 1944..i mnogim drugim potomcima iste “razvojne filozovije”,koji su bez stida i srama bili prvi u “Dopo la vore” i na talijanske-švapske gamele..kužine..braneći nekadašnju zajedničku im domovinu-okupiranu Boku i Crnu Goru..Slava im za sve što učinješe-da im danas potomoci bez stida i srama i obraza se sdušno bore za ideale predaka!!!!

  • Jole, ideološko prevrtalo, šporke kapljice sunce suši i ostaje blato.
   Treba izbacivati slamu iz glave pod
   slamnatim ili kaftanskim šeširom, oli
   klobukom – evo Te ka strašilo, kome se i tice rugaju!
   Eci peci pec, reci Nam Jordane đe
   uteče zec ?

 2. Zgrada zatvora je toliko velika da tu može biti više sadrzaja no buduci da je u vlasništva Ministarstva kulture a Kotor pretenduje da je prvi u kulturi u CG, onda bi trebalo da budu prevashodno kulturni sadrzaji kao : arheolog ija , etnografija, lapidarium , znati itd.

 3. A ko ce iscerati robu od kafedzija koji tu imaju magazine? I oni placaju kiriju, samo ne bi da se to sazna bar jos neko vrijeme dok ne izadju.

 4. Naravno da treba. Hvala svima onima stradalnicima koji su svoje živote žrtvovali za neku “bolju” budućnost.
  Isključiti Jordana iz ove akcije. Priznao da je Četnik i izdao druga Tita, zaboravljajući da mu je Maršal omogućio sve blagodjeti onoga vremena.
  P.dara izdajnička!

  • …i potvrđeno Rješenjem SO Kotor…od 19.studenog.1991…broj O1-4375…sa danom o1.studenog.1991…OD DUŽNOSTI SEKRETARA ASEKRETarijatali ono IOPŠTINE KOTOR-na čični zahtjev!!!! Čuda nad čudima jordan Raovana Drinjak “”četnik” uteka Od ČETNIKA I OSTALIH DOŠLI NA VLAST U KOTOR NA STARU SARPSKU GODINU.1989 godine i ostalui doi dana danjega na vast u KOTORU i odplanina pa do mora od Ulcinja do NOvoga…Gospar Moj gade od gadova još iz dioba krvave trojne kraljevine “srba-krvata-slovenaca” i ostalih uključujući i crnogorce..koji i dan dans blejite po Ctrnoj Gori i od Varara do Truglava….!!!!!…Ako Skala radio ima interesovanje za ovo “četrniko moje rješenje-mene bjegunca u četnike”..voljan sam ga dati na uvid…

   • Ostavi se SKALE Četničino stara prodana. Smješno, kada ti braniš i zastupaš samoga sebe. Sva mora svjeta ti obraz oprati ne mogu, špijunčino stara. Ta tvoja rješenja, možeš uvaliti u sopstveno pr.no, ili drugačije rečeno u usta.

    • …dati dostavim ovo moje rješenje-DPNOJENO OD vLASTI…U KOJOH JE PREŠEDNIK VLADE i MINISTAR VOJSKE BIO MILO RADOVANOV ĐUKANOVIĆ/pa ti biđi čije si d.pe celivao ka i na današnji dan Moj gade od gaova/… ..dobijeno od nacional čentiške vlasti kiju jeinstalirao u cg Kasapin i grobart sa Dedinja iz čije G.ICE niste izlaziki 17 goina 4 mjeseca i 10 dana tačnije od 11/14 siječnja.1989 o 21 svibnja.2006 goine…Da u tebi Moj gade ima išta ljuckoga…ti bi se naove brljotie potpisao!!!

   • A viđu čoče, velju e si u Glavatičiće sa Vladanom , kolo vodio, pa ga vozao i navozao.
    A velju jošte e si sa popovima i
    nacionalistima , u male.
    Iškobelja si se iz sopstvenije mengela, pa bi i Tebi mogli gabinetto dati u ovi pržun ka se
    renovira, da mulariji držiš predavanja o kontraobavještajnim aktivnostima Radovića, Vujkovića,
    Bećarca i Dragog Jovanovića.
    Napokon si i Ti Jordane izašao
    iz svog oklopa pa goluždrav palacaš sa gradskim goničem.
    On će Te nadgledati u nastavi, dok
    ne revidiraš, kao oni što si ih šilja u Petrove rupe i na paśa gumna !

 5. To je dobra ideja iz dva razloga. Odali bismo pocast onima koji su zivote dali za nasu slobodu, a i na taj nacin bi novim generacijama u njihovom kulturno-urbanom ambijentu priblizili antifastisticku borbu i znacaj antifasizma !

  • Borcima počasni prostor, Muzeji imaju dosta prostora !
   U muzejima se stuštilo i “birano društvo” – krema gradskih reakcionara!
   Kukahu kontra prethodnih država, posebno protiv Naše Jugoslavije!
   Ko zna možda bi ih trebalo malo u
   pržun pritvoriti – mazohisti to vole !

   • BJEŠE LI TI POTOMAK ONIJE KRIMINLACA-LOPOVA ŠTO KRAJEM PEDESETIH-ŠEZDESETIH GODINA xx STOLJEĆA…POPLJAĆKALI STANBENO PREDUZEĆE…? TO TI NAMA RECI-BATALI SE ZAVLAČENJA OSOBENOG NOSA -IZRAVNO U TUĐE G..ICE?!!!!NIJE DATI DA SI PONOSAN NA NJIH-.PA AKONTO TOGA BLEJIŠ I ROKĆEŠ NA OVAJ PORTAL?!

    • Bari, 21avgust 1944. > Bilten kraljevske delegacije u Bariju o razgovorima na Visu, 18. i 19. avgusta 1944.

     Predsjednik vlade Dr. Šubašić sa ministrima Kosanovićem i Cankarom boravio je 18. i 19. avgusta na Visu, gdje je konferisao sa Titom i predstavnicima Antifašističkog vijeća. U okolici Šubašića postojale su dvije
     tendencije u pogledu rješavanja
     jugoslovenske krize. -Jedna od nji je išla za tim da se traži sporazum između dvije zakrvljene stranke u zemlji pa pošto je već uspostavljen kontakt sa Titom da se potraži dodir i sa Mihajlovićem.
     Ova grupa, u kojoj su glavni predstavnici Hrvati HSS, naročito je podvlačila činjenicu, da se iza Draže Mihajlovića nalazi okupljen čitav srpski narod pa bi odbijanjem sporazuma da Dražom bila
     kompromitovana sva nastojanja za traženje jedne nove osnove zajedničkog života Srba i Hrvata, naročito toliko istaknuto kao što je
     Šubašić.
     Druga grupa tvrdi da iza Draže Mihajlovića ne stoji Srpski narod, da se građanski rat ne može izbjeći, nego da se on može samo skratiti što obilnijim pomaganjem Titove vojske, kako bi mogla u što kraćem vremenu uništiti vojne snage Draže Mihajlovića. U toj
     grupi je naročito nepomirljiv
     ministar Savica Kosanović, koji ne samo osporava fakat da srpski narod nije okupljen oko Draže Mihajlovića, nego kvalifikuje
     Mihajlovića i njegov pokret kao
     najveću sramotu u istoriji Srpskog naroda. On traži da se partizanska ekspedicija na Srbiju pomogne svim sredstvima koja stoje vladi na raspolaganje, kako bi se što
     prije uništile “Mihajlovićeve bande”.
     Na Visu je pobijedila, na veliku nesteću našeg naroda i naše Otadžbine ova teza o uništenju
     Mihajlovićeve vojske. Tome je opet mnogo doprinijelo prisustvo i neobuzdana mržnja ministra Kosanovića. Poslije dva dana
     razgovora u kojima je imalo da se prebrodi mnogo teškoća, ministar
     Šubašić je pristao da izda u ime kraljevske vlade jednu proklamaciju na narod u kojoj poziva sav narod da se podredi volji i komandi maršala Tita i prijeti onima, koji odbiju da to učine.
     S tomproklamacijom kraljevska
     vlada je stavila sebe uotvoren neprijateljski stav prema Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, kojoj je na čelu Draža Mihajlović pa je stoga propao pokušaj da se izda zajednička deklaracija, koju bi potpisao i maršal Tito zajedno sa ministrom predsjednikom Šubašićem. Zbog toga će danas ili sutra umjesto jedne zajedničke proklamacije izdati dvije, jer će drugu proklamaciju u kojoj se bezobzirno napada Draža Mihajlović, potpisati sam Tito.
     Ova odluka je jedan od najfatalnijih akata u našoj političkoj istoriji poslhednjih godina. Njegove zle posledice neće se dugo očekivati. Međutim
     oni, koji istinski vole slobodu i demokratiju, oni koji su smjeli da ne prime akt od 25. marta 1941. god., koji je uvodio zemlju i narod u vanjsko ropstvo, sa jednakom
     odlučnošću odbiće ovaj novi 25.mart, koji uvodi zemlju u najcrnje unutrašnje ropstvo i u najgoru nesreću, koja jedan narod može zadesiti, građanski rat.
     Duh 27.marta, duh slobodarstva, duh vječne težnje za ličnim dostojanstvom i nacionalnom slobodom neće se dati slomiti ni ovoga puta.

     Evo đe si se Jordane uvalio!
     Evo Ti petajemo roge.

     Partizanski pozdrav, . .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]