Kotorski vatrogasci jedini u Crnoj Gori osposobljeni i za intervencije na moru

11
kotorski vatrogasci-ronioci

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Kotorski vatrogasci, njih petorica, dobili su ovih dana drugu zvjezdicu za ronjenje do 40 metara dubine.

U kotorskom zalivu, od 19. do 23. marta, ronioci kotorske Službe zaštite i spašavanja imali su tzv. naprednu obuku za dobijanje druge zvjezdice.

To znači ronjenje na većoj dubini i podrazumijeva pretraživanje morskog dna, podmorsku navigaciju i vađenje teških predmeta sa dna mora, objašnjava za Skala radio Maksim Mandić, komandir ove službe i ronilac u ekipi.

“Mi smo jedina služba u Crnoj Gori koja je ovladala tehnikom ronjenja, a nabavkom nove opreme osposobljeni smo i za intervencije na moru”, kazao je Mandić.

Obukom su rukovodili instruktori Ronilačkog centra iz Bijele sa kojima pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Kotor imaju veoma dobru saradnju.

Za ovu Službu, obuka za ronioce je od posebne važnosti, jer u slučaju nesreće ne moraju se više čekati stručne ekipe ronilaca iz Bijele ili Podgorice.

Sljedeći zadaci za kotorske vatrogasce-ronioce su trenažna ronjenja kojih mora biti što više i što ćešće, kazao je Mandić, kako bi sljedeće godine krenuli na još napredniju obuku za dobijanje sertifikata tzv. divecon-voditelj ronjenja i profesionalni ronilac sa tri zvjezdice.

To bi bio podvig za ovako malu jedinicu, kakva je kotorska, zaključio je Mandić.

11 KOMENTARI

 1. Nijesam o vatrogascima pisao u negativnom kontekstu,
  nego sam uputio iskrene čestitke.
  Dobro je da se ukine monopol jedine institucije u CG
  koja je imala monopol u podvodnim intervencijama.
  Niko dobronamjeran ne treba ružnu riječ reći o tim momcima.
  Ja im želim da imaju posla što manje.
  To je jedina služba koja, što manje radi, opština ima više koristi.

 2. Nije,nije barbarstvo,nego vaše bečici od ljeta 1988 do januara 1989 godine u onoj čuvenoj kontrarevlouciji samoprozvanoj ABlejanje-donijelo bombardovanje skalamerije srj!
  Bar se postidite-jer ste vi i vaši idoli mnogo više likivdirali(preko 1O5 hiljada građana,od čega bijaše preko 6O% nejač!),neću dalje od BiH od ,1992 do 1995 godine- nego NATO u agresiji na skalameriju kaspina sa Dedinja-đe je i vaše gore nelistak bio prešednik nečesove vlade -savezne(atelan Momir Savov Bulatovič)!
  Zato vas ljubazno-uljudno molim prestanite bečici-bilo ne ponovilo se-ni vi ni oni, ni u arheologiji!
  Uz pozdrav,tema je:obuka-osposobljenost vatrogasaca-a ne vaše bečici iz kojega izvire mržnja-u slobodnom prevodu,prema vatrogascima! Zašto i zbog čega izvrćte priču-koja valorizuje vaše bečice evo kvarat od vijeka!!

  Lijep pozdrav za sve čitaoce Portala,a posebno za pretke i potomke iz III.smjene(0d 10 uveče do 6 ujutro)-kad je u SFRJ počela proizvodnja-pakovanje od loših čobana još lošiji činovnici koji su onako s’dušno razvalili-pretvorili u ljudsku krv i pepeo SRCG-SFRJ i predali je bez metka opaljenoga kaspinu sa Dedinja!!!!!!!!!

 3. Nekima što od đeloštine laju pa čak i po pompijerima poručujem da je grijeh jer se ne zna kad ih može zlo zadesit. Ne igrajte se s Bogom ljudi! Obično oni koji drugome jamu kopaju sami u nju upadaju a vatrogasci ih neka nikada ne zaborave, mogu spasiti kao što su i spašavali i do sada, evo fala Bogu i iz mora po sad.

 4. Ovdje bih ukratko podsjetio, da je neprimjereno što Skala
  ni riječju ne pomenu današnju petnaestogodišnjicu od zločinačke
  NATO agresije, od koje su stradali i građani Crne Gore.
  Da, AGRESIJA – ne kampanja, kako to neki od milja nazivaju.
  Jer, ne radi se o kampanji branja bresaka na Plantažama u
  Ćemovskom polku, nego o pogibiji ljudi, razaranjima
  i neviđenom barbarstvu.

  • Mili moj Altair da je manje bilo ljudi kao ti ne bi Milošević ni bio na vlasti,ne bi bilo rata u bivšoj JU i ne bi oni nas bombardovali…

  • Nije NATO nas dosao bombardovat jer nije imao drugog posla, nego poslije 5 godian nasih zvijestava po JUgoslaviji, neko je morao to prekinuti, jer se zlodjela i nase bombardovanje gradova, nije vise moglo gedati po evropskim televizijama. Meni su po francuskoj u Holandiji gradjani govorili, sto radite mi ovo vise ne mozemo gledati, pisali su pisma Ministrima da se ta ubijanja u Jugoslaviji zaustave na bilo koji nacin. A Milosevic je imao priliku u Rambijeu da potpisom prodje bez bombardovanja , i sa blazim uslovima i bez samostalnosti Kosova. Prebacio je gospodin lopticu na narod “Referendum” pa ste vi onda Alatair glasali da hocete rat sa NATOM a ne mir, jer ste bili hrabri. Vi ste izabrali rat. Nemojte sad NATO za to ptuzivat. Neko je morao zaustavik broj mrtvih u JUGI na 300.000.- Sto ste htjeli ici narijed, na koju brojku.

   • Maki,potpuno si u pravu…….
    Nato je oslobodio Libiju Gadafija.Libija je danas na ivici gradjanskog rata,u potpunom haosu.
    Od pocetka “revolicije” samo u Bengaziju je izvrseno vise od 70 polktickih ubistava,proizvodnja nafte je opala sa 1,4 miliona barela na samo 140.000 barela,u mnogim djelovima nekad bogate zemlje sada nema struje i vode,nezaposlenost ogromna………….

    Slicna situacija nakon “americke demokratije” je u Iraku gdje svakodnebno gine stotinu ljudi,Egiptu,u Siriji bijesni gradjanski rat vec tri godine……nema sto,svaka cast Americi i Nato……..

    Najnovije,puc u Ukrajini…….samo u jednacinu nisu ubacili faktor da ce Rusi vfatiti Krim i ko zna sto jos uzeti od Ukrajine…….Timosenkova poziva na ubijanje Rusa……demokratija cvjeta zahvaljujuci zapadu.

    Postupio bi Nato “demokratski” osirumasenim uranijumom i tamo samo je problem sto su Rusi nuklearna sila pa bi nesto moglo puci i u Vasingtonu,Parizu,Berlinu i Londonu……..

 5. Čestitke, dobro je da se ukine monopol samo jedne
  jedine interesne grupe, koja se
  predstavljala nezamenljivom. Ma ko ona bila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].